Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

Ακόμα ένα απαγορευτικό λόγω καιρού σήμερα, είχε σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν για μια ακόμη φορά οι μαθητές του Καλάμου που παρέμειναν στον Μύτικα…

Ας δούμε όμως πως περιγράφει την κατάσταση το ΜΥΤΙΚΑS PRESS.gr:

Απαγορευτικό σήμερα (Δευτέρα 5-3-18), εξ αιτίας των δυνατών ανέμων, για το καΐκι από Μύτικα για Κάλαμο Λευκάδας και 5 μαθητές (Γυμνασίου – Λυκείου) αναγκαστικά έμειναν στον Μύτικα. Φιλοξενούνται δωρεάν σε Ξενοδοχείο στον Μύτικα, προσφορά του Ξενοδοχείου και για φαγητό μερίμνησε όπως μαθαίνουμε άνθρωπος που ενδιαφέρεται (δεν λέμε το όνομα του, γιατί ξέρουμε ότι δεν θα θέλει να το πούμε).
Οι μαθητές είναι μια χαρά, έχουν την συντροφιά των συμμαθητών τους από τον Μύτικα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Άλλωστε τα παιδιά αυτά είναι μαθημένα και ψημένα από τέτοιες καταστάσεις.

(Πηγή: ΜΥΤΙΚΑS PRESS.gr)

*******

Δεν είναι η πρώτη φορά που το δρομολόγιο προς Κάλαμο παραμένει ανεκτέλεστο λόγω καιρού, με αποτέλεσμα το σχετικό σκάφος (βλέπετε πάνω φωτο αρχείου) να διανυκτερεύει στον Κάλαμο… Μάλιστα το θέμα έχει τραβήξει και τα φώτα της πανελλαδικής δημοσιότητας, όπως φαίνεται απ΄ τις επόμενες δυο φωτογραφίες (αρχείου)… 

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών… 

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

Φωτο (αρχείου) με τους μαθητές του Καλάμου στην συνήθη ταλαιπωρία της μεταφοράς τους στον Μύτικα και πίσω!

*******

Το FORTSALEFKADA.gr έχει κατ΄επανάληψη ασχοληθεί μ΄ αυτό το θέμα, έχοντας παρουσιάσει τόσο αντιπροσωπευτικά επί τόπου φωτορεπορτάζ τέτοιων καταστάσεων (βλ.: www.fortsalefkada.gr/epikairotita/10916/ της 2-12-2014 και www.fortsalefkada.gr/arthra/46008/ της 19-11-2016) με τίτλο “Η Οδύσσεια των Καλαμισάνων “, όσο και τις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας για το θέμα.

Μάλιστα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15-1-2015 κατατέθηκαν λεπτομερείς και τεκμηριωμένες προτάσεις (βλ.: www.fortsalefkada.gr/epikairotita/12084/) για το θέμα, από την δημοτική σύμβουλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα Εύα Κατωπόδη, (τις οποίες μάλιστα είχε ήδη αποστείλει στον δήμαρχο από τις 12-12-2014), με αφορμή ένα άλλο αντίστοιχο συμβάν απαγορευτικού που είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα τόσο στους ενήλικες Καλαμισάνους, όσο και κυρίως στους μαθητές!

Παρότι λοιπόν τότε ο δήμαρχος χαρακτήρισε τις προτάσεις εκείνες πολύ καλές, γιατί αντιμετώπιζαν οργανωμένα και με σύστημα το πρόβλημα των αποκλεισμένων μαθητών στο Μύτικα με την παρέμβαση και την μέριμνα του Δήμου και παρότι υποσχέθηκε πως θα τις εφαρμόσει, δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτε και απλά παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες! Κρίμα!!

*****

Ας θυμηθούμε εδώ μια τέτοια “Οδύσσεια” του 2014 (τότε που δημοτική Αρχή ήταν νέα και …ορεξάτη!):

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

Λιμάνι Μύτικα 2-2-2014 ώρα: 21:49΄: Το σκάφος “ΙΩΑΝΝΑ” για Κάλαμο έχει ήδη 7 ώρες και 49 λεπτά καθυστέρηση(!) εξ αιτίας της απαγόρευσης απόπλου λόγω καιρού. Οι επιβάτες, εκ των οποίων κάποιοι ταξίδευαν απ΄ το πρωί αφού έρχονταν απ΄ την Αθήνα, όπως και τα εμπορεύματα περιμένουν υπομονετικά την άρση του απαγορευτικού…

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

2-12-2014 ώρα 21:59′: Κάτι δείχνει να κινείται και κάποιοι μαθητές που ειδοποιήθηκαν πως επίκειται απόπλους, καταφθάνουν μούσκεμα και επιβιβάζονται στο σκάφος…

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

2-12-2014 ώρα22:22΄: Επιτέλους καταφθάνει το “΄Οργανο” με το Ναυτολόγιο (και τον απόπλου) ανά χείρας…

Απαγορευτικό και ταλαιπωρία των Καλαμισάνων μαθητών…

2-12-2014, ώρα 22:25΄: Και Δόξα τω Θεώ, το ΙΩΑΝΝΑ λύνει τα σχοινιά και αποπλέει μέσα στην κατασκότεινη νύχτα και στο ανεμόβροχο, με μόλις 8 ώρες και 25 λεπτά καθυστέρηση!

Σημαντική λεπτομέρεια 1: Ο κακός ΝΝΔ καιρός (Οστριογάρμπι) την στιγμή της αναχώρησης ήταν ακριβώς της ίδιας έντασης με το μεσημέρι στις 14:00, (που ήταν η κανονική ώρα απόπλου). Οι τυπολάτρες και γραφειοκράτες Λιμενικοί όμως, απαγόρευαν τον απόπλου, γιατί έτσι έλεγε το δελτίο καιρού. Σημειωτέον πως αυτός ο καιρός ελάχιστα επηρεάζει την διαδρομή Μύτικα-Κάλαμο που είναι εξ ολοκλήρου προστατευμένη απ΄ αυτόν. Στις δέκα το βράδυ όμως που το δελτίο προέβλεπε εξασθένιση  των ανέμων δόθηκε η πολυπόθητη άδεια απόπλου, (μολονότι είναι απείρως δυσκολότερο και πολύ πιο επικίνδυνο να ταξιδεύει κανείς στη θάλασσα την νύχτα παρά την ημέρα).

Λεπτομέρεια 2: Θα πρέπει να πούμε πως ακόμη και για τους πλέον τυπολάτρες και ευθυνόφοβους κρατικούς λειτουργούς πως υπάρχει νόμιμος τρόπος να ξεπεραστεί η απαγόρευση και να δοθεί άδεια απόπλου αν συντρέχουν οι παραπάνω συνθήκες (του προστατευμένου πλου). Αρκεί να γίνει και να υπογραφεί ένα σχετικό πρακτικό, από την Λιμενική Αρχή, απ΄ τον καπετάνιο του σκάφους και από κάποιον έμπειρο ναυτικό, πλοίαρχο ή αξιωματικό του Ε.Ν., ακόμα και ψαρά, που να γνωρίζει την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή!

Λεπτομέρεια 3: Στο σύνολό τους σχεδόν οι Καλαμισάνοι επιβάτες του ΙΩΑΝΝΑ εκείνης της ημέρας, ήταν συνταξιούχοι επαγγελματίες ναυτικοί (πλοίαρχοι, μηχανικοί, λοστρομαίοι, κι επιπλέον ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ψαράδες), που ξέρουν από καΐκια, την περιοχή και τους καιρούς της σαν την τσέπη τους!

Συμπέρασμα: Ελλάς το μεγαλείο σου…

Υ.Γ: Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν και με την συγκοινωνία του Καστού…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *