Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου


Του Νίκου Γαζή
nikosfgazis@gmail.com

Επαναλαμβάνονται κι εφέτος καθ’ όλη την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής οι ιδιαίτερες Ιερές Ακολουθείες αυτής της περιόδου στο ανακαινισθέν Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι της Καρυάς.
‘Ετσι την περασμένη Παρασκευή στις πέντε η ώρα το απόγευμα,, είχα την ευχαρίστηση να παρακολουθήσω εκεί την ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών της Θεοτόκου και να βιώσω το μοναδικό εκείνο συναίσθημα κατάνυξης και μυσταγωγίας, που μόνο σε παρόμοιους ευλογημένους χώρους είναι δυνατόν να νοιώσει κανείς. Με τρόπο μυστηριακό και υπερκόσμιο, θαρρείς πως ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας το μακραίωνο παρελθόν της μονής κι ένα μοναδικό αίσθημα γαλήνης κι αγιότητας έρχεται να κατακλύσει τον ευλογημένο χώρο, όπου ασκήθηκαν στον δύσκολο μοναχικό βίο ολόκληρος στρατός από ευσεβείς συμπατριώτες μας, που αφιέρωσαν τον εαυτό τους στον Θεό κατά τους αιώνες που η Μονή άκμαζε!
Με λειτουργό τον εφημέριο της Καρυάς και πρόεδρο του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής π. Πανογιώργο Κτενά, συνεπικουρούμενο απ’ τον διάκο της Ι. Μητροπόλεως και με ψάλτες τον ιερομόναχο της Μονής π. Χριστόφορο Αραβανή κι έναν πολύ αξιόλογο λαϊκό, οι ξεχωριστοί και μελωδικότατοι ύμνοι της ιεράς ακολουθίας ανέβασαν τους είκοσι περίπου πιστούς που παρευρεθήκαμε σε ανώτερο επίπεδο ψυχικής ευφορίας και πνευματικής ανάτασης.
Μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών, προσφέρθηκε καφές και νηστήσιμα κεράσματα στο μικρό μα πανέμορφο και φιλόξενο «Αρχονταρίκι» της Ι. Μονής σε όσους παραμείναμε, οι οποίοι ανανεώσαμε δίχως άλλο το ραντεβού μας για τους δεύτερους Χαιρετισμούς την επόμενη Παρασκευή. Όποιοι πιστοί θα ήθελαν να συμμετάσχουν κι οι ίδιοι σε κάποιες απ’ τις Ιερές Ακολουθίες της Μονής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής θα τελούνται οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου κάθε Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, ενώ κατά την Μ. Εβδομάδα, θα τελούνται εκεί κάθε βράδυ οι ακολουθίες των Παθών, ο Επιτάφιος και τέλος η Ανάσταση.
Για όσους δεν έτυχε να επισκεφθούν την Ι. Μονή, αυτή βρίσκεται σε μια διακριτική και πανέμορφη για ησυχαστήριο τοποθεσία, στους καταπράσινους και ανθισμένους τέτοια εποχή λόφους που βρίσκονται μεταξύ του λιβαδιού της Καρυάς και των Σφακιωτών. Απέχει μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο απ’ την πόλη της Λευκάδας, (στον Πλάτανο, πριν απ’ την πλατεία των Λαζαράτων στρίβουμε αριστερά και στην συνέχεια ακολουθούμε την σχετική πινακίδα που θα βρούμε δεξιά). Ενώ λοιπόν η Μονή έχει μεγάλη κι ανεμπόδιστη θέα προς το Νότο, είναι με τέτοιο τρόπο χτισμένη, ώστε να μην φαίνεται σχεδόν από κανένα απ΄ τα τέσσερα κοντινότερα χωριά που την περιβάλλουν, την Καρυά, τους Πηγαδησιάνους, το Πινακοχώρι και τα Λαζαράτα, λες και εκείνοι που την έχτισαν, συνειδητά επέλεξαν να μείνει αθέατη απ’ τους ανθρώπους και τους πειρασμούς τους!…
Η Ι. Μονή έχει πάνω από τέσσερις αιώνες ζωής, κατά την διάρκεια των οποίων γνώρισε μεγάλη άνθιση, με προσωπικό που έφθασε τα 60 άτομα, με αρκετά μετόχια σε ολόκληρο το νησί και με πολύ μεγάλη κτηματική περιουσία. Πολλοί διάσημοι πνευματικοί Λευκαδίτες υπήρξαν Ηγούμενοι της Μονής ή συνδέθηκαν με άλλους στενούς δεσμούς μαζί της, ενώ σε όλο το διάστημα της λειτουργίας της υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Είχε αμείωτη κοινωνική προσφορά ενισχύοντας τόσο τους αναξιοπαθούντες όσο και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.
Με την δήμευση της περιουσίας της το 1925 η Μονή διαλύθηκε οριστικά και οι μοναχοί της εγκαταβίωσαν έκτοτε στην Ι. Μονή Φανερωμένης. Το 1996 χάρη στην ευσέβεια των κατοίκων της γύρω περιοχής ξαναλειτούργησε η Μονή, το 2000 αναστηλώθηκε το Καθολικό, ενώ το 2011 με Πράξη του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Θεοφίλου ιδρύθηκε εκ νέου η Ι.Μονή του Αγ. Ιωάννου στο Λιβάδι και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και ως πνευματικός φάρος για τους ευσεβείς.
Η προσπάθεια της γενικότερης αναστήλωσης συνεχίζεται αμείωτη και όσοι Χριστιανοί επιθυμούν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια, μπορούν να καταθέσουν την εισφορά τους στην Τράπεζα Πειραιώς (αρ. λογ. 5454-038829865).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *