Το ΠΑΣΟΚ για τα 21 χρόνια απ΄τον θάνατο του Ανδρέα

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23 Ιουνίου 1996), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ…Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ…»

Από τις στάχτες του Βασιλικού Πραξικοπήματος και της Αποστασίας, αδιαμφισβήτητη απόδειξη της εξάρτησης και των ορίων που έθεταν για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία οι ΗΠΑ, το Παλάτι, η Δεξιά και οι Προδότες – Αποστάτες, μέσα από τη ζοφερή ατμόσφαιρα που οδήγησε τελικά στην επιβολή της εφτάχρονης στρατιωτικής Δικτατορίας για να μπει η Δημοκρατία στο «Γύψο», ο Λαός στο «χειρουργείο» και ο Ελληνισμός της Κύπρου σε τροχιά συρρίκνωσης, τραγωδίας και καταστροφής, γεννήθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, για εμάς τους σοσιαλιστές, αποτελεί χρέος να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτόν το μεγάλο απόντα. Στον χαρισματικό εθνικό και λαϊκό Ηγέτη με την ανεπανάληπτη ακτινοβολία, στον Πρόεδρό μας, τον Πολιτικό, το Δάσκαλο, τον Επιστήμονα και τον Άνθρωπο, που οδήγησε τη Δημοκρατική, Προοδευτική Παράταξη σε μια ανεπανάληπτη ελπιδοφόρα και νικηφόρα πορεία και έδωσε με το ΠΑΣΟΚ νέα πνοή, σιγουριά και νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Τη δεκαετία του ’80 η ελληνική κοινωνία άλλαξε ριζικά και οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου είχαν κορυφαίο ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Οι αλλαγές ήταν βαθύτερες και πιο ριζοσπαστικές στην επαρχία, κάτι που εξηγεί και την καλύτερη εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ εκεί.

Σχεδόν αμέσως μετά το 1981, η επαρχία απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον «φόβο του χωροφύλακα», η θέση των γυναικών βελτιώθηκε πολύ, δημιουργήθηκαν πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία σε όλη τη χώρα, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έφερε για πρώτη φορά σύγχρονη ιατρική περίθαλψη σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η ουσιαστική αύξηση των μισθών βελτίωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης οδήγησε σε ένα πρωτοφανές επίπεδο λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα κοινωνικο-πολιτικά θέματα.

Παράλληλα, οι ισχυρές κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, πολέμησαν και συχνά διέλυσαν την ισχύ των παραδοσιακών μηχανισμών εξουσίας που στηρίζονταν συνήθως στα ισχυρά «τζάκια» της κάθε περιοχής.

Σε μια εποχή στην οποία κυριαρχούν οι μικρές ηγεσίες και οι αγορές επιβάλλονται στην πολιτική, το παράδειγμά του μας θυμίζει τη σημασία που έχει για τις κοινωνίες η καθοδήγησή τους από έναν οραματιστή, από κάποιον που συνομιλεί με την ιστορία και όχι με τους μηχανισμούς της διαπλοκής ή τις δημοσκοπήσεις.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε την τελευταία μεγάλη απόφαση – εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, απόφαση με εθνικό, δημοκρατικό και οικονομικό συμβολισμό, που πάρθηκε τον Νοέμβριο του 1995, λίγο πριν την εισαγωγή του στο Ωνάσειο, λόγω της κλονισμένης υγείας του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών,  κατέθεσε τότε γραπτώς και εγκαίρως, με την πιο επίσημη και έγκυρη διαδικασία, το αίτημα της Ελλάδας προς τη Γερμανική Κυβέρνηση με τις αξιώσεις της χώρας μας για το «Κατοχικό Δάνειο» και για τις «Πολεμικές Αποζημιώσεις» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις μέρες μας, αυτό το επίσημο, έγκαιρο και έγκυρο διάβημα του Ανδρέα το 1995, αποτελεί αναμφίβολα ένα κεκτημένο για την Ελλάδα και μια διαχρονική διεκδίκηση προς την Γερμανία, για το πολλαπλό ιστορικό χρέος της προς τους Έλληνες.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *