Συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στον Νίκο Γαζή

Την περασμένη εβδομάδα ο π. υπουργός Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στη Λευκάδα σαν  κεντρικός ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του εφ΄ όλης της ύλης κι επιπλέον  να ανιχνεύσουμε το πολιτικό γίγνεσθαι στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

FORTSALEFKADA: Κύριε υπουργέ, κατ΄ αρχήν καλώς ήρθατε στη Λευκάδα και σας ευχαριστούμε πολύ, που παρά το πιεστικό πρόγραμμά σας, δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη. Και να ξεκινήσουμε απ΄τις εντυπώσεις που σας άφησε το νησί μας.

Π.Γ: Κι εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Όσον αφορά το όμορφο νησί σας, θα πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτομαι. Έχω έρθει ιδιωτικά αρκετές φορές κι αυτό γιατί είναι ένα απ΄τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας και μου αρέσει πολύ.

FORTSALEFKADA: Με χαρά μου διαπίστωσα απ΄ το βιογραφικό σας πως το βασικό αντικείμενο των σπουδών σας, πέραν των άλλων, είναι η ιστορία. Κι επειδή προσωπικά θεωρώ την ιστορική γνώση σαν ένα απ΄ τα πλέον απαραίτητα εφόδια ενός πολιτικού, αφού διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως τα ίδια αίτια ανά τους αιώνες παράγουν παρόμοια αποτελέσματα, θα ήθελα να μου πείτε την δική σας άποψη γι΄ αυτό.

Π.Γ:  Η ιστορία είναι σίγουρα καλύτερη βάση για την πολιτική, απ΄ ότι είναι τα οικονομικά για παράδειγμα, (μικρό γέλιο…) Και είναι πολύ καλή βάση για να μπορείς να κατανοείς σε βάθος και να κρίνεις τα γεγονότα.

FORTSALEFKADA:  Είσθε ένας πολιτικός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «αμερικανοσπούδαχτος».  Αυτό μέχρι πρότινος θεωρούνταν μάλλον πλεονέκτημα. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτό μάλλον έχει αλλάξει, μετά το πέρασμα απ΄ την εξουσία των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι είναι επίσης «αμερικανοσπούδαχτοι». Ποια είναι η αντίδραση της κοινωνίας σ΄ αυτό;

Π.Γ:  Κατ΄ αρχήν να σας πω ότι «αμερικανοσπούδαχτος» είναι κι ο Κώστας Καραμανλής, Τώρα σχετικά μ΄ αυτό που με ρωτήσατε, δεν το έχω βρει ποτέ να είναι πρόβλημα. Πάντως τα αμερικάνικα πανεπιστήμια δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την αμερικάνικη κοινωνία. Πρόκειται για κοσμοπολίτικα πανεπιστήμια που έχουν έναν δικό τους κώδικα. Κι αυτό έγινε πιο φανερό ιδίως τώρα με τον νέο πρόεδρο Τραμπ. Βέβαια όπως παντού, μεγάλη σημασία έχει η ξεχωριστή ποιότητα του κάθε πανεπιστημίου. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία πως και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι καταπληκτικά πανεπιστήμια…

FORTSALEFKADA: Ας αφήσουμε όμως τα πανεπιστήμια και να έρθουμε στο σήμερα και στο δικό μας πολιτικό σκηνικό. Ποιο είναι το δικό σας στίγμα μέσα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη; Γιατί εκεί μέσα υπάρχει  το κλασικό εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, υπάρχει το ΚΗΔΙΣΟ, υπάρχει η ΔΗΜΑΡ κ.λ.π.

Π.Γ:  Εγώ ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως πως όλες αυτές οι ομάδες είναι μέρος ενός συνόλου, το οποίο είναι μέσα στον ιστορικό μας χώρο. Πιστεύω ότι τα κόμματα προοδεύουν μέσα απ΄τις διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό τους. Και γι αυτό πίστευα και πιστεύω πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν προοπτικές και μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου.

FORTSALEFKADA:  Κάποιοι λένε και μερικοί το έχουν γράψει μάλιστα, πως έχετε και κάποιες μελλοντικές αρχηγικές βλέψεις. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Π.Γ:  Η μεγάλη μου αγωνία αυτή τη στιγμή είναι ο χώρος αυτός ν΄ αποκτήσει πολιτικό στίγμα. Να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να βγαίνουμε έξω και να λέμε στον Έλληνα, «αυτή την Ελλάδα θέλουμε»  και να τον πείσουμε πως αυτή η Ελλάδα γίνεται. Αυτό είναι το πρωταρχικό αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς όμως, όλη η συζήτηση γίνεται για τα πρόσωπα και δεν γίνεται η κουβέντα στην βάση που πρέπει να γίνει ώστε να βγαίνουμε προς τα έξω και να μιλάμε με πολιτικό λόγο. Άρα το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι αυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

FORTSALEFKADA:  Δεν μου απαντήσατε ευθέως, όμως περιγράφοντας την (άλλη) στρατηγική που προτείνετε, ουσιαστικά μου απαντήσατε…  Όμως για πέστε μου κάτι άλλο. Εσείς τώρα, τόσο σαν ΠΑΣΟΚ όσο και σαν πρόσωπα, τι θα λέγατε στον ελληνικό λαό αν αύριο προέκυπτε προεκλογική περίοδος, για να τον πείσετε να σας επιλέξει; Θα αναφερόσαστε περισσότερο στην αποτυχία του Τσίπρα;   Ή θα επικεντρωνόσαστε κυρίως στην δική σας αυτοκριτική, υποσχόμενοι ένα νέο όραμα και μια νέα πορεία;

Π.Γ:  Χωρίς αμφιβολία το δεύτερο. Ο αρνητικός λόγος πλέον έχει πεθάνει. Δεν έχει νόημα να καταγγέλλουμε τον αντίπαλο. Ο πολίτης περιμένει λύσεις. Μόνο που δεν αρκείται να του πεις πως έχεις τις λύσεις. Πρέπει να του πεις και πως θα το κάνεις. Γιατί όταν του λες για παράδειγμα «θα αναπτύξω την ελληνική οικονομία» θα πρέπει να του πεις και τον τρόπο. Θα πρέπει να του πεις ότι θα ανοίξεις καινούργιους χώρους λειτουργίας, μέσα στους οποίους θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Θα του πεις, θέλω να αναβαθμίσω το ελληνικό προϊόν είτε αυτό είναι πρωτογενές, είτε είναι νέες τεχνολογίες, είτε είναι τουριστικό, είτε οτιδήποτε άλλο, και θα το κάνω έτσι. Εάν για παράδειγμα πεις απλώς ότι εμένα μ΄ ενδιαφέρει ο τουρισμός όλο το χρόνο, έτσι, ο κόσμος δεν ακούει. Σου λέει, αυτά τα έχουμε ακούσει χίλιες φορές, δεν μας ενδιαφέρουν. Για να μιλήσεις σήμερα στον Έλληνα πολίτη κι αυτός να σ΄ ακούει, θα πρέπει να έχεις θετικό λόγο και θα πρέπει να εξηγείς πως ακριβώς θα κάνεις αυτά τα οποία θα υπόσχεσαι.

FORTSALEFKADA:  Πως βλέπετε την προοπτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήμερα; Τι ακριβώς είναι αυτό που διεκδικεί; Διεκδικεί να γίνει ένας εταίρος της εξουσίας; Διεκδικεί να συνεργαστεί με κάποιον που μοιάζουν πολιτικά; Εσείς πια άποψη έχετε;

Π.Γ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που να εκπροσωπεί τον χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Κι αυτός ο χώρος είναι πλειοψηφικός. Βεβαίως κάποιοι της κεντροαριστεράς θα πάνε στην ΔΗΣΥ, άλλοι θα πάνε στο ΠΟΤΑΜΙ, κάποιοι ενδεχομένως θα πάνε στην ΝΔ. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του κόσμου, που ανήκει σ΄ αυτό τον χώρο, δεν αισθάνεται ότι εκπροσωπείται. Για να εκπροσωπηθεί πρέπει κάποιοι να μιλήσουν με σύγχρονο λόγο για τις ιδέες αυτού του χώρου. Άρα οι όποιες συνεργασίες ή μετεκλογικές συνεργασίες και τα λοιπά θα πρέπει να γίνουν πάνω σε μια πολιτική βάση. Οπότε δεν γίνεται μόνο, «μ΄ αρέσει καλύτερα εμένα ο Μητσοτάκης, ή μ΄ αρέσει καλύτερα ο Τσίπρας» και θα πάω απ΄ αυτήν ή απ΄ την άλλη πλευρά. Αλλά πάει, «αυτά πρεσβεύω, γι αυτά με ψηφίσανε και όποιος είναι έτοιμος να υπηρετήσει αυτά τα πράγματα, συζητάμε πάνω σ΄ αυτήν ακριβώς τη βάση…»

FORTSALEFKADA:  Οπότε και με βάση αυτό που μου απαντήσατε, μάλλον θεωρείτε ανέφικτη μια προσέγγιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα…

Π.Γ:  Όχι. Αυτό που είπα είναι πως θα ήθελα εγώ να προχωρήσουν τα πράγματα. Τι θα γίνει όμως στο μέλλον δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η πρόεδρος έχει πει πως αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία όλων των μεγάλων κομμάτων. Μια εθνική ας πούμε συνεργασία, ένα πλατύ εθνικό μέτωπο. Αλλά ακόμα κι έτσι, για να συμμετάσχει η ΔΗΣΥ -που βασικά είναι το ΠΑΣΟΚ, έτσι-  μια τέτοια διαπραγμάτευση  θα πρέπει να γίνει μόνο πάνω σ΄ ένα πραγματικό πλαίσιο…

FORTSALEFKADA: Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο και την υπομονή σας, θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα τόσο για τον πολιτικό φορέα σας όσο και για σας προσωπικά.  Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *