Επιδημία ρυπάνσεων από “ανεύθυνους άρχοντες”!

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Κατά το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες συχνών και σοβαρών συνάμα ρυπάνσεων του περιβάλλοντος (κυρίως του θαλάσσιου) και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου! Και μιλάμε για ρυπάνσεις που δεν οφείλονται σε απρόοπτους και αστάθμητους παράγοντες ή σε απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, αλλά οφείλονται είτε σε σκανδαλώδη αδιαφορία για την λήψη μέτρων και την εκτέλεση εργασιών, είτε σε έλλειψη της στοιχειώδους προβλεπτικής ικανότητας ακατάλληλων αρμοδίων, είτε σε πλημμελή εκτέλεση εργασιών κατά την αποκατάσταση ζημιάς, η οποία μάλιστα συνήθως έπρεπε να είχε προληφθεί.

Τελευταίο κρούσμα τέτοιας ρύπανσης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο αντλιοστάσιο λυμμάτων στις Αλυκές των Καρυωτών, εκεί που καταλήγουν τα λύμματα Καρυωτών και Πλαγιάς πριν προωθηθούν προς τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καρυωτών κ. Γιάννης Γεωργάκης

Σύμφωνα λοιπόν με το «Απόσπασμα απ΄το πρακτικό της 1ης/2017 συνεδρίασης του τοπικού Συμβουλίου Καρυωτών» που έγινε γι αυτό το θέμα, αλλά και σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Τ.Κ. κ. Ιωάννη Γεωργάκη, στο αντλιοστάσιο των Αλυκών λειτουργούσε μόνο μια αντλία, αφού οι άλλες δυο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών. Αυτή η κατάσταση ήταν σε γνώση του προϊσταμένου του Τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης  κ. Σίδερη απ΄τον Απρίλη του 2016, ο οποίος και απέστειλε έγγραφο με ημερομηνία 28-04-2016 στον Προϊστάμενο των Τ.Υ., στον Δήμαρχο, στους δυο αρμόδιους αντιδημάρχους  (κ.κ. Σέρβο και Νικητάκη) και στην Δ/ση οικονομικών υπηρεσιών, με το οποίο τους ενημέρωσε για τη βλάβη και  για τον κίνδυνο που εγκυμονείται απ΄ αυτή και ζητούσε εξασφάλιση πίστωσης και άμεση επισκευή. Μετά απ΄αυτό, όχι μόνο δεν έγινε τίποτε για αποκατάσταση των βλαβών, αλλά και απέφυγαν να ειδοποιήσουν σχετικά την τοπική Κοινότητα όπως είχαν υποχρέωση…

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν βγήκε εκτός λειτουργίας και η τελευταία αντλία, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο χώρος του αντλιοστασίου με λύμματα. Η πολυμελής τεχνική ομάδα υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σέρβο που επελήφθη της κατάστασης, επέλεξε να αδειάσει το αντλιοστάσιο, προκειμένου να αλλαχθούν οι αντλίες, στέλνοντάς τα λύμματα με σωλήνα κατ΄ ευθείαν στη …θάλασσα(!)που απέχει περίπου 15 μέτρα απ΄το αντλιοστάσιο, αντί να χρησιμοποιήσει βυτιοφόρο και να τα μεταφέρει στον βιολογικό!  Έτσι άρχισε η απάντληση των λυμμάτων και το ρίξιμό τους στην θάλασσα μ΄ έναν ελαστικό σωλήνα, τον οποίο μάλιστα πέρασαν από ένα μικρό άνοιγμα στο κάτω μέρος της πόρτας του αντλιοστασίου, σαν την «γατότρυπα» που είχαν τα σπίτια παλιά στα χωριά για να μπαινοβγαίνουν οι γάτες και να μην λερώνουν το σπίτι…

Το αντλιοστάσιο των Αλυκών στους Καρυώτες…

Η “γατότρυπα” που ανοίχτηκε στην πόρτα για να περάσει η σωλήνα εκβολής των λυμμάτων στη θάλασσα!

Περίπου 15 μέτρα είναι η (βολική) απόσταση απ΄ το αντλιοστάσιο ως την θάλασσα…

Την κατάσταση αυτή αντιλήφθηκαν δημότες που έκαναν τον περίπατό τους στην περιοχή, οι οποίοι αγανακτισμένοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ρύπανση και κάλεσαν τόσο την αστυνομία όσο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Αυτά ακριβώς τα γεγονότα ήταν και το αντικείμενο της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου στο οποίο προαναφερθήκαμε. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, κατά την ταπεινή μας άποψη απ΄την συγκεκριμένη περίπτωση πέραν της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων, είναι η ευκολία με την οποία οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν να αδειάσουν  τα λύμματα στην θάλασσα! Γιατί αυτή είναι μια αδιανόητη σκέψη και απόφαση σε οποιαδήποτε σύγχρονη και πολιτισμένη χώρα. Κι αν ποτέ συνέβαινε κάτι παρόμοιο εκεί, οι δράστες θα είχαν τέτοιες συνέπειες, που είναι βέβαιο πως δεν θα το ξανάκαναν ποτέ!

Ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα άλλο κρούσμα ρύπανσης, τόσο του πεζοδρομίου όσο και της θάλασσας, στην ανατολική παραλία της πόλης, εκεί που συνήθως προσεγγίζουν κότερα. Επί του πεζοδρομίου της προκυμαίας, που έχει αρκετό πλάτος, έχει στηθεί μια σκεπαστή κατασκευή με μια πλαστική δεξαμενή που σκοπό έχει να δέχεται τα λάδια που αλλάζουν απ΄τις μηχανές των σκαφών, συνήθως μικρών ιστιοπλοϊκών, ώστε αυτά να μην καταλήγουν στη θάλασσα.

Η δεξαμενή όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία, περιβάλλεται από μια στεγανή γούρνα που σκοπό έχει να συγκρατήσει λίγα λάδια που πιθανόν θα τρέξουν ή θα στάξουν από αδέξιο ή απρόσεκτο χειρισμό. Με τα πρόσφατα ανεμοβρόχια όμως,  όπως ήταν πολύ φυσικό και απολύτως αναμενόμενο για κάποιον σχετικό μ’  αυτά τα πράγματα ή απλώς λογικό, ένα μέρος της βροχής ξεπερνούσε το περιορισμένο στέγαστρο κι ανέβασε την στάθμη των λαδιών στη γούρνα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή να ξεχειλίσουν τα λάδια και να ρυπάνουν τόσο το πεζοδρόμιο όσο και την θάλασσα, χώρια που έγιναν κίνδυνος-θάνατος για τους πεζούς, λόγω της ολισθηρότητας που προκάλεσαν στο πεζοδρόμιο, ιδιαίτερα γι αυτούς που θα κυκλοφορούσαν με περιορισμένη την ορατότητα όπως  το βράδυ ή με βροχή…

Αντίστοιχες περιπτώσεις κραυγαλέων παραλείψεων για τα μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς στην χωματερή αποκαλύφθηκαν (στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και από τον τοπικό τύπο) στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, τότε που κάθε λίγο και λιγάκι εκεί προέκυπτε κι από μια φωτιά. Μολονότι όμως οι παραλείψεις ήταν φανερές και παρότι καταγγέλθηκαν αρμοδίως, δεν είδαμε να επιβάλλεται καμιά κύρωση σε κανέναν…

«Ανεύθυνοι άρχοντες»

Τελικά είναι φανερό πως το κυριότερο αίτιο που εκτρέφει και θεριεύει την αδιαφορία των ανευθυνοϋπευθύνων τοπικών μας αρχόντων και τους καθιστά σκέτους «ανεύθυνους άρχοντες» (κάτι σαν βασιλιάδες δηλαδή), είναι η ουσιαστική ατιμωρησία που απολαμβάνουν. Ασυλία τυπικά βέβαια έχουν μόνο οι εθνοπατέρες της Βουλής. Στην πράξη όμως ασυλία έχουν σε πλείστες των περιπτώσεων και οι δημοτικοί άρχοντες. Η νομοθεσία εναντίον των ρυπαντών υπάρχει και μάλιστα είναι αρκετά αυστηρή, ιδιαίτερα για την ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όμως εφαρμόζεται με τρόπο περίεργο και αποσπασματικό  γι αυτό και καταλήγει αναποτελεσματική. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μου  λένε πως ήδη επεβλήθηκε ένα αρκετά τσουχτερό πρόστιμο για την ρύπανση της προκυμαίας που προαναφέραμε. Όμως όταν το πρόστιμο επιβάλλεται στον (δημόσιο) φορέα κι όχι στο φυσικό πρόσωπο που πρέπει να φέρει την υπευθυνότητα, ώστε να οφείλει να προβλέπει και να μεριμνεί, ασφαλώς και δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί το πρόστιμο θα το πληρώσουν οι δημότες κι όχι ο υπεύθυνος. Όπως το ίδιο θα συμβεί αν μπει πρόστιμο στον Δήμο για την ρύπανση των Αλυκών, που σημαίνει πως πάλι θα το πληρώσουμε εμείς οι δημότες, χωρίς φυσικά να συνετιστεί ο όποιος υπεύθυνος.  Γι αυτό και τελικά δεν πρόκειται να συνετιστεί κανένας και οι τοπικοί άρχοντες θα συνεχίσουν να είναι «ανεύθυνοι άρχοντες»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *