Εξαιρετικά ενδιαφέρον το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της χρονιάς

ΝΙΚΟΣ νεα φωτο

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Απανωτές οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τον τελευταίο μήνα του χρόνου που πέρασε. Τόσο οι τακτικές όσο και οι κατεπείγουσες. Οι τελευταίες προέκυψαν κυρίως απ΄τις κυβερνητικές, τις περιφερειακές  αλλά και τις δημοτικές μας δυσλειτουργίες. Φαίνεται πως τα σχεδόν δυο χρόνια της κυβέρνησης στην εξουσία, όπως και τα σχεδόν δυόμισι της δημοτικής και της περιφερειακής Αρχής, δεν ήταν αρκετά για να κατανοήσουν όλοι  τα καθήκοντά τους σε βάθος και να μπουν στο πετσί του ρόλου τους,ώστε να έχουν οργανώσει και δρομολογήσει με στρωτό και λογικό τρόπο την υπηρεσιακή τους οικονομική διαχείριση. Έτσι είδαμε υπουργούς να διαπιστώνουν σχεδόν με τρόμο, πως λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς τους περισσεύουν κονδύλια που δεν έχουν τι να τα κάνουν(!) βλέπουμε περιφέρειες να βιώνουν περίπου αντίστοιχους προβληματισμούς και να εφευρίσκουν στο παραπέντε τρόπους χρηματοδότησης και την δημοτική μας Αρχή περίπου παραζαλισμένη, να προσπαθεί να επωφεληθεί  -κι ενίοτε να τα καταφέρνει- μέσα σ΄ αυτό το αλλαλούμ! Γι αυτό και χρειάστηκαν τα έκτακτα συμβούλια ώστε με την μορφή του κατεπείγοντος, να γίνουν την τελευταία στιγμή οι απαραίτητες ενέργειες και να εταμιευτούν κάποια ανέλπιστα ή περισσευούμενα χρήματα…

Το πιο ενδιαφέρον πάντως απ΄τα δημοτικά Συμβούλια του τελευταίου μήνα,  ήταν το τελευταίο που έγινε στις 29 Δεκέμβρη, δυό μόλις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά και μόλις μια εβδομάδα μετά το τελευταίο έκτακτο,  που έγινε ακριβώς μια εβδομάδα πριν, δηλαδή δυο μέρες πριν απ΄τα Χριστούγεννα!

Ας δούμε λοιπόν πρώτα τι «καλούδια» ανακοίνωσε ο δήμαρχος πως παίρνουμε, κάποια εκ των οποίων  «κατόπιν ενεργειών του».

-Εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές1,9 εκατ. περίπου, που σημαίνει πως μπορούμε πλέον να ικανοποιήσουμε τις τελεσίδικες αποφάσεις.

-Ο διαγωνισμός για τον δεματοποιητή που προχωράει, θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου 2017.

-Εγκρίθηκε πριν από δυό μόλις μέρες ποσό 101 χιλιάδων ευρώ για αποκαταστάσεις στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

-Εγκρίθηκαν δυο ποσά, 99.990 ευρώ το ένα για την Λιμενική Ζώνη στο Νυδρί και 96.800 (πάλι για το Λ.Τ. ) για τις βλάβες των κρηπιδωμάτων στην πόλη της Λευκάδας.

Μετά τα «καλούδια» της τελευταίας στιγμής, ο δήμαρχος έβγαλε την πικρία του για τις αντιδράσεις και κυρίως για την ανακοίνωση του Συλλόγου της Κατούνας (ΠΕΑΣ) που διαμαρτύρονταν έντονα για την κατανομή των Χριστουγεννιάτικων στολισμών από πλευράς Δήμου, που για μια ακόμη φορά άφησαν έξω την περιοχή της Λυγιάς. Κάλεσε το Σώμα να θυμηθεί σε ποια κατάσταση ήταν οι στολισμοί πριν απ΄ αυτόν, θεωρώντας πως επί δημαρχίας του η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο. «Άρα η δημοτική Αρχή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει…» κατέληξε ικανοποιημένος!

Τον Σύλλογο της Κατούνας υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης -και κάτοικος της περιοχής- δημοτικός Σύμβουλος κ. Θωμάς Καββαδάς  ο οποίος κατηγόρησε την δημοτική Αρχή ότι δεν δέχεται καμιά κριτική. «Τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει ο δήμαρχος» είπε ο σύμβουλος. «Είχαμε μια πόλη φορτωμένη με στολισμούς και στο υπόλοιπο νησί τίποτε, σκοτάδι! Έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει. Ο ΠΕΑΣ είναι ένας τοπικός Σύλλογος που θέτει πολιτικά ζητήματα. Όταν έρχεστε εδώ και απολογείστε, ν΄αφήσετε αυτό το ύφος και ν΄ αφήσετε το καλάμι έξω απ΄ την αίθουσα» κατέληξε ο κ. Καββαδάς.

Στην συνέχεια και για το υπόλοιπο της συνεδρίασης κυριάρχησε ο βουλευτής (και δημοτικός σύμβουλος) κ. Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος έθιξε κάποια πολύ σημαντικά τοπικά ζητήματα:

Το πρώτο ήταν να αναφερθεί στο σοβαρό ατόπημα του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Φίλιππα, να  διαστρεβλώσει δηλώσεις του στο προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο -και με τον  ίδιο απόντα- που είχε σαν αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι γονείς και κηδεμόνες των σχολείων, γιατί δήθεν είπε πως υπάρχει πρόβλημα στατικότητας των σχολείων!

«Ουδέποτε εγώ είπα τίποτε για την στατικότητα των σχολείων», είπε ο κ. βουλευτής και διάβασε ένα γράμμα του Διευθυντή του Γυμνασίου Βασιλικής που έλεγε πως δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα οι βλάβες κι ότι οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε άλλους, ακατάλληλους χώρους. «Άρα κ. Φίλιππα», κατέληξε, «καλό είναι να είσθε πιο προσεκτικός και να μην δημιουργείτε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν!»

Στην συνέχεια ενημέρωσε ότι συναντήθηκε (σαν βουλευτής) με την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ι.Ν. και με τις «Κτιριακές Υποδομές» για το θέμα στέγασης του ΤΕΙ , όμως υπάρχει πρόβλημα με το οικόπεδο. Και στην συνέχεια προχώρησε σε ερώτηση προς την δημοτική Αρχή, σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει για το Θέατρο (σ.σ. που έχει στοιχειώσει αρκετά χρόνια τώρα απ΄ την απραξία…)

«Εμένα μου είπαν ότι πρέπει να γίνει μια νέα μελέτη για να ξεμπλοκαριστεί το Θέατρο» κατέληξε ο βουλευτής.

Η κα Σωτηρία Γαζή έκανε δυο πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις: Η  πρώτη ήταν τι γίνεται με το Κοινωνικό Φαρμακείο. Αν λειτουργεί,  που λειτουργεί και πως λειτουργεί και η δεύτερη γιατί οι εισηγήσεις έρχονται (στους συμβούλους) την τελευταία στιγμή.

Ο δήμαρχος που πήρε το λόγο ξεκίνησε ν΄ απαντήσει στον κ. Θωμά Καββαδά για τον Σύλλογο της Κατούνας ΠΕΑΣ λέγοντας: «Εγώ δεν απαντάω στην κριτική που γίνεται απ΄τον τύπο. Απαντάμε όμως σε Σύλλογο που γράφει για ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όλοι κρινόμαστε απ΄ τον δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο πολίτη…» Για το πρόβλημα με τις εισηγήσεις είπε: «Ο Δήμος κι οι Υπηρεσίες του …πυρπολούνται από θέματα. Άρα οι καθυστερήσεις οφείλονται στην συσσώρευση των θεμάτων προ λήξεως του χρόνου. Γίνεται ένας βομβαρδισμός λόγω λήξεως του χρόνου,  γιατί έτσι μας έρχονται κι όχι γιατί εμείς καθυστερήσαμε να κάνουμε κάτι».

Για το Ανοιχτό και το Κλειστό Θέατρο είπε ότι έχουν γίνει επαφές. Έχουν δώσει στην Εταιρεία τη μελέτη (του Κλειστού) για επικαιροποίηση και παράλληλα κάνουν την μελέτη του Ανοιχτού.

Ο αντιδήμαρχος κ. Περδικάρης απαντώντας στην ερώτηση της κας Γαζή για το Κοινωνικό Φαρμακείο κατέληξε ότι, παρά τις προσπάθειες που έγιναν αυτό δεν μπόρεσε ν΄ αποκτήσει πελάτες!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *