Άγονη η διακήρυξη για το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο

Κώστας Γρηγόρης στο Δ.Σ.: Μια είναι η λέξη που αφορά αυτή τη διακήρυξη: Αστεία!

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%cf%85%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Άγονη αποδείχτηκε τελικά η διακήρυξη για το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο μετά την παρέλευση (χθές) της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών, χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον από κανέναν επενδυτή!

Πάντως το θέμα αυτό κατά κάποιο τρόπο συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (της Δευτέρας 12-12-16) χωρίς να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, αλλά επειδή αναφέρθηκαν σ΄αυτό κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Πρώτη αναφέρθηκε σ΄αυτό η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα Μαριάννα Καρφάκη, λέγοντας ότι η διακήρυξη πάσχει σε πολλά, είναι ασαφής και χωρίς τεχνικές προδιαγραφές, ενώ οι αχρείαστοι περιοριστικοί όροι που θέτει για κύκλο εργασιών, για προσωπικό και για χρόνο “προϋπηρεσίας” του υποψήφιου επενδυτή, είναι υπερβολικοί και επηρεάζουν αρνητικά τον κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Ευτύχης Ζουριδάκης, μιλώντας σαν εκπρόσωπος της παράταξής του, αφού ήταν ο μοναδικός της παρών στο Συμβούλιο, συμφώνησε γενικά με την κα Καρφάκη υπερθεματίζοντας μάλιστα εναντίον των προϋποθέσεων που θέτει η διακήρυξη για τον πιθανό επενδυτή. “Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να επενδύσει ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει τόσα χρόνια στο “επάγγελμα” ή που δεν έχει τόσους εργαζόμενους όσους προβλέπει η δικήρυξη;” αναρωτήθηκε ο σύμβουλος. Και συνέχισε πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: “Κι αν τα χρήματα ας πούμε τα βάλει ο πατέρας του, τι πειράζει; κατέληξε.

Ο επικεφαλής του “Διαύλου” Κώστας Γρηγόρης ήταν πολύ πιο σκληρός στην τοποθέτησή του για την διακήρυξη χαρακτηρίζοντάς χωρίς περιστροφές “αστεία“!

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Βλάχος υπεραμύνθηκε της διακήρυξης, λέγοντας πως δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για να γίνει σωστά, τους οποίους μάλιστα και ευχαρίστησε. Είπε ότι βασίζεται σε μια πολύ σοβαρή επιστημονική μελέτη και κατέληξε κομπάζοντας ότι στο πρόσφατο δικαστήριο (εννοώντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του επιχειρηματία Τριαντάφυλλου Βλάχου) η διακήρυξη δικαιώθηκε πανηγυρικά!

Βέβαια δεν τίθεται ζήτημα καμιάς “πανηγυρικής” δικαίωσης. Απλά η απόφαση της δικαστού ήταν απορριπτική για την συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, όπως γίνεται δηλαδή στο 99,9% τέτοιων διακηρύξεων έργων στα οποία “εργοδότης” είναι το δημόσιο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως μας είπε (πριν τη διαδικασία) ο ιδιαίτερα έμπειρος σ΄ αυτά δικηγόρος εξ Αθηνών που την συνέταξε και την υποστήριξε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λευκάδας.

Ο δήμαρχος, εμφανώς νευρικός καθόλη την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, σχετικά με το τουριστικό περίπτερο είπε ότι διέκρινε σε ορισμένους ενδιαφέρον, διέκρινε όμως και μια χαιρεκακία! Λέει λοιπόν (στους χαιρέκακους) ότι αυτοί είναι εκεί (σ.σ. στο Δημαρχείο) για να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και όχι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις!

Κατά την διάρκεια που μιλούσε ο πρόεδρος του Λ.Τ. δε, και ο ίδιος στέκονταν για τσιγάρο στην είσοδο της αίθουσας, έρριξε δίκην εξέδρας το σχόλιό του, λέγοντας με εμφανέστατη την ειρωνεία στον ομιλητή: “πες μας Κώστα και ποιος ήτανε μάρτυρας στο δικαστήριο”, υποννοώντας με σαφήνεια τον γράφοντα, ο οποίος ευχαρίστως να πληροφορήσει απ΄εδώ τόσο τον δήμαρχο όσο και κάθε άλλον, για ποιον ακριβώς λόγο βρέθηκε μάρτυρας του επιχειρηματία, αλλά και τι ακριβώς κατέθεσε, ώστε να σταματήσουν οι υπόλογοι -αντί να δώσουν τις  εξηγήσεις που οφείλουν οι ίδιοι- να προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση, πως όσοι κρίνουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους  αντιστρατεύονται τάχα το Δήμο!

Το βασικό μου κίνητρο λοιπόν, ήταν η (τουλάχιστον παράδοξη) πρακτική μυστικότητας που τηρήθηκε με την διακήρυξη ενός έργου, που σε κανονικές συνθήκες ο “εργοδότης” είχε κάθε λόγο να της δώσει την μέγιστη δημοσιότητα! Γιατί όλως περιέργως, ενώ το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Λευκάδας είναι λαλίστατοι και κατακλύζουν τα τοπικά ΜΜΕ με πλήθος ανακοινώσεων για όλα τα θέματα, ακόμα και για τα πιο ασήμαντα -και καλά κάνουν βέβαια- στην προκειμένη περίπτωση τήρησαν σιγή ιχθύος. Εξυπακούεται βέβαια πως παραλείπω τις επ΄ αμοιβή υποχρεωτικές δημοσιεύσεις (σ΄ενα κεντρικό και σ΄ένα τοπικό μέσο) που επιβάλλει ο νόμος και οι οποίες, όπως γνωρίζουν οι παροικούντες  στην Ιερουσαλήμ, εύκολα μπορούν να μεθοδευτούν έτσι, ώστε ουσιαστικά ν΄ακυρωθούν, αλλά εννοώ την δημοσιοποίηση της διακήρυξης στα τοπικά Μ.Μ.Ε., όπου μάλιστα είναι και εντελώς δωρεάν! Θυμίζουμε ότι παρότι οι άνθρωποι των Μέσων ζούμε και ασχολούμαστε για την είδηση και την επικαιρότητα, σχεδόν κανένας μας  δεν έλαβε προς δημοσίευση την συγκεκριμένη διακήρυξη και μάλλον δεν την γνώριζε! Θυμίζουμε δε ότι και τα δυο τοπικά σάιτ που την δημοσιεύσαμε, σαν αποκλειστική πηγή μας είχαμε την “Διαύγεια”…

Η εμπλοκή μου σαν μάρτυρας, προέκυψε ως εξής: Γνωρίζοντας πως επίκειτο η συζήτηση της συγκεκριμένης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, πήγα από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στο Δικαστήριο για να την παρακολουθήσω. Κατά το διάστημα της εκεί αναμονής μας, απευθύνθηκα στους δικηγόρους του επιχειρηματία και τους ζήτησα, αν ήταν δυνατόν, να δώ την αίτηση και κυρίως τους λόγους για τους οποίους ζητούν την ακύρωση της διακήρυξης, ενημερώνοντας τους ταυτόχρονα πως γι αυτό το τουλάχιστον “περίεργο” φαινόμενο (της μη γενικευμένης δημοσιότητας) είχα δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες ένα σχετικό σχόλιο, με τον τίτλο “εν κρυπτώ;”.  Ενώ λοιπόν διάβαζα την αίτηση που είχαν καταθέσει και αναμέναμε να συζητηθεί, με ρώτησαν αν προσφέρομαι να καταθέσω σαν μάρτυρας αυτά που έγραψα στο σχόλιό μου. Συμφώνησα και κατέθεσα, για δυό λόγους: Ο ένας ήταν ότι ποτέ δεν θα είχα δυσκολία να  καταθέσω ένα σχόλιό μου που το πιστεύω. Ο άλλος ήταν γιατί οι λόγοι της αίτησης μου φάνηκαν απόλυτα λογικοί και συμφωνούσα. Και στην κατάθεσή μου που ακολούθησε, είπα ακριβώς αυτά τα δυό πράγματα και απάντησα στις σχετικές ερωτήσεις της προέδρου,  λέγοντας ότι απλά γνωρίζω τον επιχειρηματία, ότι ξέρω πως αυτός ασχολείται με τέτοιες επιχειρήσεις κι ότι θεωρείται σοβαρός άνθρωπος κι αξιόλογος επιχειρηματίας…

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και επιβάλλεται να τα πούμε δημόσια

Ελπίζω τώρα να κάλυψα την άγνοια και τις πιθανές απορίες του δημάρχου, που προφαλώς προκάλεσαν την υποτιμητική για το αξίωμά του συμπεριφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και την αχρείαστη ειρωνεία που απλά τον εκθέτει…

Δεν ξέρω -κι ούτε μ΄ ανδιαφέρει- η στρατηγική του ιδιώτη επιχειρηματία να καταθέσει την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, μόλο που ήξερε πως δεν θα τελεσφορήσει. Εκείνο όμως που ξέρω- και που ενδιαφέρει πολύ τους Λευκαδίτες- είναι γιατί έπρεπε να το ανακαλύψουν μόνα τους τα τοπικά μέσα (μέσω Διαύγειας) για να το μάθει ο πολύς κόσμος. Αυτή είναι μια απάντηση που την χρωστούν στην τοπική κοινωνία, τόσο η ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου όσο κι η δημοτική Αρχή. Κι αυτή τους η ηθική υποχρέωση, δεν καλύπτεται βέβαια ούτε με ανόητους πανηγυρισμούς ούτε με προσποιητές ειρωνείες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *