Αυξήσεις φωτιά μέχρι 45.83% στα δημοτικά τέλη!

%ce%b4%ce%b5%ce%b7

*Αγανακτισμένοι οι δημότες κι οι επαγγελματίες απ΄ τις αυξήσεις που φθάνουν μέχρι το 45.83%!

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Οι απίστευτα μεγάλες αυξήσεις που αγγίζουν το 49% στα δημοτικά τέλη που ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή, έχουν ξεσηκώσει δημότες κι επιχειρηματίες, που βλέπουν κατά την διάρκεια της κρίσης το εισόδημά τους να πετσοκόβεται και τους λογαριασμούς, ιδιαίτερα τους δημοτικούς, συστηματικά ν΄ απογειώνονται!

Η δικαιολογία για την επιβολή αυτών των αυξήσεων είναι ότι θα επιβαρυνθεί η υπηρεσία καθαριότητας απ΄ την λειτουργία του δεματοποιητή, (τον οποίο βέβαια ακόμη δεν έχουμε δει!) Κι επειδή, λένε, οι δαπάνες καθαριότητες και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικές, θα πρέπει να πληρωθούν απ΄ τους δημότες.

Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν ήδη απ΄ το Νυδρί, όπου την Κυριακή το απόγευμα οι τοπικοί σύλλογοι είχαν μια λαϊκή μάζωξη με θέμα την οικιακή κομποστοποίηση, στην οποία παρευρέθηκε κι ο εντεταλμένος της καθαριότητας κ. Στάθης Βλάχος. Ο εντεταλμένος λοιπόν ήρθε σε εμφανή αδυναμία ν΄ απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν και ιδιαίτερα όταν του θύμισαν πως μόνοι τους οι επαγγελματίες κι οι σύλλογοι (και με την βοήθεια ενός εργάτη καθαριότητας που πληρώνει το Επιμελητήριο) καθαρίζουν κατά την τουριστική περίοδο το Νυδρί και μόνοι τους πλένουν τους κάδους, χωρίς να επιβαρύνουν την υπηρεσία καθαριότητας. «Και θέλετε μετά απ΄ αυτά να πληρώσουμε και τις μεγαλύτερες αυξήσεις από πάνω;» κατέληξαν…

 

Όμως ας δούμε τι ακριβώς ψηφίστηκε (κι από ποιους) στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής,

Οι αυξήσεις των δημοτικών τελών που ψηφίστηκαν, ανά ζώνη έχουν ως εξής:

Α΄ ΖΩΝΗ: (Λευκάδα, Αγ. Νικήτας, Αλέξανδρος, Κολυβάτα, Νικιάνα, Απόλπαινα, Κατούνα, Λυγιά, Βασιλική, Πόντι, Νυδρί, Μεγάλο Αυλάκι, Στενό, Περιγιάλι, Μικρός Γιαλός).

Οικίες: Από 1,5 ευρώ το τ.μ. πάει στα 2 ευρώ (αύξηση 33,33%)

Επιχειρήσεις: Από 2,40 ευρώ το τ.μ. πάει στα 3,5 ευρώ (αύξηση 45,83%)

*****

Β΄ ΖΩΝΗ: (Καλαμίτσι, Καρυώτες, Τσουκαλάδες, Αγ. Πέτρος, Μαραντοχώρι, Σύβρος, Βλυχό, Γένι, Δεσίμι)

Οικίες: Από 1,106 ευρώ το τ.μ. πάει στο 1,40 ευρώ (αύξηση 26,58%)

Επιχειρήσεις: Από 1,506 ευρώ το τ.μ. πάει στα 2 ευρώ (αύξηση 32,8%)

*****

Γ΄ ΖΩΝΗ: (Αθάνι, Βουρνικάς, Δράγανο, Εύγηρος, Κοντάραινα, Χορτάτα, Κατωχώρι, Νεοχώρι, Παλαιοκατούνα, Μεγάλο Αυλάκι, Πόρος, Φτερνό, Καρυά, Πηγαδησάνοι, Ασπρογερακάτα, Δρυμώνας, Εξάνθεια, Κάβαλος, Λαζαράτα, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι, Χαραδιάτικα)

Οικίες: Από 0,80 ευρώ το τ.μ. πάει στο 1 ευρώ (αύξηση 25%)

Επιχειρήσεις: Από 1 ευρώ το τ.μ. πάει στο 1,30 ευρώ (αύξηση 30%)

*****

Δ΄ ΖΩΝΗ: (Αγ. Ηλίας, Κομηλιό, Νικολή, Βαυκερή, Πλατύστομα, Εγκλουβή, Κάλαμος, Καστός)

Οικίες: Από 0,60 ευρώ το τ.μ. πάει στο 0,80 ευρώ (αύξηση 33,33%)

Επιχειρήσεις: Από 1 ευρώ το τ.μ. πάει στο 1,20 ευρώ (αύξηση 20%)

 

Με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς πως η επιμέλεια κι η σοβαρότητα αυτής της  απόφασης περισσεύουν, αφού το Μεγάλο Αυλάκι έχει το …προνόμιο ν΄ ανήκει τόσο στην Α΄ Ζώνη, την …αριστοκρατική, όσο και στην Γ΄ Ζώνη των φτωχών! (Κι μια που με αφορά άμεσα, πάω στοίχημα πως τελικά θα επικρατήσει η …αριστοκρατία!)

Μια άλλη λογική απορία που δημιουργείται, είναι με ποιο κριτήριο ενώ η Βαυκερή και τα Πλατύστομα κατατάσσονται στην Δ΄ Ζώνη, την πιο φτωχή και την πιο φτηνή, οι διπλανοί οικισμοί Αλέξανδρος και Κολυβάτα κατατάσσονται στην ακριβή Α΄Ζώνη;

Υπάρχουν όμως κι άλλες «περίεργες λογικές»  σ΄ αυτή την απόφαση, όπως για παράδειγμα ενώ παρέχεται έκπτωση κατά 50% σε κάποιες κατηγορίες αναξιοπαθούντων δημοτών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, ανάπηροι, νέοι επαγγελματίες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π. συνολικά χίλια διακόσια περίπου νοικοκυριά), σ΄ αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι σεισμόπληκτοι της Νότιας Λευκάδας, παρότι έχασαν τα σπίτια τους και παραμένουν άστεγοι…

Όμως με όλα τούτα θα ασχοληθούμε λεπτομερέστερα σε ιδιαίτερο άρθρο μας. Επειδή τώρα πολλοί διαμαρτυρόμενοι δημότες, μας ζήτησαν να γράψουμε ονομαστικά όλους τους εμπλεκόμενους του Δημοτικού Συμβουλίου και τι ψήφισε έκαστος, ευχαρίστως ανταποκρινόμαστε στο αίτημά τους.

Η αρχική απόφαση λοιπόν στην Οικονομική Επιτροπή που ομόφωνα εισηγήθηκε τις αυξήσεις, ήταν του προέδρου της κ. Μάρκου Νικητάκη και των (παρόντων) μελών της κ.κ. Περδικάρη Αθανασίου, Χαλικιά Ευάγγελου, Σέρβου Κωνσταντίνου και Γιαννιώτη Οδυσσέα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής τώρα, οι (παρόντες) Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν ως εξής:

Υπέρ της εισήγησης (και της απόφασης) ψήφισαν οι: Σέρβος Κων, Γκογκάκης Γρ, Περδικάρης Αθ, Νικητάκης Μαρ, Παπαδόπουλος Αν, Θερμός Ευαγ, Βλάχος Ευστ, Αρβανίτης Σπ, Πολίτης Σπ,  Γιαννιώτης Οδ, Κοντομίχης Ευαγ, Χαλικιάς Ευαγ, Γαρύφαλλος Δημ, Κούρτης Φιλ, Φίλιππας Γεωρ, Κατηφόρης Χρ. και Τριλίβας Χρ. (Όλοι της δημαρχιακής παράταξης).

Κατά ψήφισαν οι: Εύα Κατωπόδη, Βασ. Αραβανής, Αθαν. Καββαδάς, Ευτ. Ζουριδάκης, Κωστ. Γρηγόρης, Θωμ. Καββαδάς. (Όλοι της αντιπολίτευσης).

Λευκό ψήφισαν: Μαρ. Καρφάκη, Νικ, Βικέντιος και Ασπ. Γρηγόρη (όλοι της αντιπολίτευσης επίσης).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *