Νέα πρόσθετη πληροφόρηση για το φιλολογικό μνημόσυνο του Βαλαωρίτη στη Μαδουρή!

(Σε χθεσινή μας ανάρτηση με τίτλο “Φιλολογικό μνημόσυνο με ποιήματα του Βαλαωρίτη στη Μαδουρή” γράφαμε:%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae

Κάτω από τις δεντροφυλλωσιές της Μαδουρής, φιλολογικό μνημόσυνο του Βαλαωρίτη. Ομάδα διακεκριμένων επισκεπτών ακούει τον Σικελιανό που απαγγέλει τον «Αστραπόγιαννο». Στο κέντρο διακρίνεται ο Παλαμάς και η Λυκιαρδοπούλου που και αυτοί απάγγειλαν ποιήματα του Βαλαωρίτη. Δεξιότερα ο Αθηναγορας, άκρη ο Μάρκος Τσαρλαμπάς, βουλευτής Λευκάδας.

Σημείωση Σύνταξης: Το πολύ ενδιαφέρον αυτό ντοκουμέντο το ψαρέψαμε στο fb του φίλου  Ioannis Gazis. Το συγκεκριμένο φιλολογικό μνημόσυνο πρέπει να έγινε πριν απ΄τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεδομένου ότι ο Παλαμάς πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943 και θα ήταν απίθανο να γίνει κατά την διάρκεια της Κατοχής. Αν μάλιστα κυριολεκτεί η λεζάντα και ο Μάρκος Τσαρλαμπάς ήταν βουλευτής Λευκάδας κατά την ημέρα  του μνημοσύνου (και δεν αναφέρεται ο τίτλος του βουλευτή επειδή υπήρξε βουλευτής παλαιότερα), τότε πάμε ακόμα πιο πίσω, αφού ο Μάρκος είχε εκλεγεί βουλευτής Λευκάδας το 1923 και το 1928. Βέβαια ενδιάμεσα είχε εκλεγεί και βουλευτής Πρέβεζας-΄Αρτας το 1926, ενώ εκλέχτηκε και βουλευτής Πρέβεζας το 1932. Οπότε καταλήγουμε πως το “μνημόσυνο” και συνακόλουθα η φωτογραφία πρέπει να έγιναν μεταξύ 1923 και 1932 και οπωσδήποτε πριν απ΄το 1936 (που έγινε η δικτατορία του Μεταξά). Αυτή η εκδοχή άλλωστε θα ταίριαζε και με την εμφάνισή του, γιατί με δεδομένο πως ο Μάρκος Τσαρλαμπάς γεννήθηκε το 1894 κατά το διάστημα εκείνο ήταν μεταξύ 29 και 38 χρονών, δηλαδή όσο φαίνεται στη φωτογραφία… 

*******

Σημερινό Σημείωμα Σύνταξης του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ:

Σήμερα 14-11-2016 είχαμε τη χαρά να λάβουμε πρόσθετη πληροφόρηση για το γεγονός και συνεπώς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις:

Α. Ευχαριστούμε θερμά την κα Βιολέτα Σάντα που είχε την καλωσύνη να μας πληροφορήσει πως: “Το υλικό, κείμενα και (άλλες) φωτογραφίες περιέχονται στο άλμπουμ που εξέδωσε το 1975 η Εταιρία Λευκαδικών Μελετών με τίτλο: «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ο Αρματολός της Λύρας, 1824-1879», σε επιμέλεια Γεράσιμου Γρήγορη” και αναφέρεται στις ανταποκρίσεις των Αθηναϊκών εφημερίδων για τις γιορτές 100 χρόνων απ΄ την γέννηση του ποιητή μας Αριστοτέλη Βαλαωρίτη τον Ιούνιο του 1925, που είχαν φέρει στη Λευκάδα πλήθος επισήμων της πολιτικής, της ποίησης και των γραμμάτων γενικότερα.

Β. Και με βάση αυτή την πρόσθετη πληροφόρηση-διευκρίνιση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η δική μας χθεσινή λογική εκτίμηση  για τον χρόνο (μεταξύ 1923 και 1932) που έγινε το συγκεκριμένο φιλολογικό μνημόσυνο -και η φωτογραφία-  αποδείχθηκε απολύτως ορθή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *