Φιλολογικό μνημόσυνο με ποιήματα του Βαλαωρίτη στη Μαδουρή

%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae

Κάτω από τις δεντροφυλλωσιές της Μαδουρής, φιλολογικό μνημόσυνο του Βαλαωρίτη. Ομάδα διακεκριμένων επισκεπτών ακούει τον Σικελιανό που απαγγέλει τον «Αστραπόγιαννο». Στο κέντρο διακρίνεται ο Παλαμάς και η Λυκιαρδοπούλου που και αυτοί απάγγειλαν ποιήματα του Βαλαωρίτη. Δεξιότερα ο Αθηναγορας, άκρη ο Μάρκος Τσαρλαμπάς, βουλευτής Λευκάδας.

Σημείωση Σύνταξης: Το πολύ ενδιαφέρον αυτό ντοκουμέντο το ψαρέψαμε στο fb του φίλου  Ioannis Gazis. Το συγκεκριμένο φιλολογικό μνημόσυνο πρέπει να έγινε πριν απ΄τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεδομένου ότι ο Παλαμάς πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943 και θα ήταν απίθανο να γίνει κατά την διάρκεια της Κατοχής. Αν μάλιστα κυριολεκτεί η λεζάντα και ο Μάρκος Τσαρλαμπάς ήταν βουλευτής Λευκάδας κατά την ημέρα  του μνημοσύνου (και δεν αναφέρεται ο τίτλος του βουλευτή επειδή υπήρξε βουλευτής παλαιότερα), τότε πάμε ακόμα πιο πίσω, αφού ο Μάρκος είχε εκλεγεί βουλευτής Λευκάδας το 1923 και το 1928. Βέβαια ενδιάμεσα είχε εκλεγεί και βουλευτής Πρέβεζας-΄Αρτας το 1926, ενώ εκλέχτηκε και βουλευτής Πρέβεζας το 1932. Οπότε καταλήγουμε πως το “μνημόσυνο” και συνακόλουθα η φωτογραφία πρέπει να έγιναν μεταξύ 1923 και 1932 και οπωσδήποτε πριν απ΄το 1936 (που έγινε η δικτατορία του Μεταξά). Αυτή η εκδοχή άλλωστε θα ταίριαζε και με την εμφάνισή του, γιατί με δεδομένο πως ο Μάρκος Τσαρλαμπάς γεννήθηκε το 1894 κατά το διάστημα εκείνο ήταν μεταξύ 29 και 38 χρονών, δηλαδή όσο φαίνεται στη φωτογραφία… 

*******

Σημερινή Σημείωση Σύνταξης:

Α. Ευχαριστούμε πολύ την κα Βιολέτα Σάντα που είχε την καλωσύνη να μας πληροφορήσει πως: “Το υλικό, κείμενα και (άλλες) φωτογραφίες περιέχονται στο άλμπουμ που εξέδωσε το 1975 η Εταιρία Λευκαδικών Μελετών με τίτλο: «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ο Αρματολός της Λύρας, 1824-1879», σε επιμέλεια Γεράσιμου Γρήγορη”.

Β. Και με βάση αυτή την πρόσθετη πληροφόρηση-διευκρίνιση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η δική μας χθεσινή λογική εκτίμηση  για τον χρόνο (μεταξύ 1923 και 1932) που γράφαμε πως έγινε το συγκεκριμένο φιλολογικό μνημόσυνο -και η φωτογραφία-  αποδείχθηκε απολύτως ορθή αφού έγινε στις 8-6-1925!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *