Η ιστορία της ημέρας: Ο προπάππος μου ο δήμαρχος

 kolofetios

Ο  ΠΡΟΠΑΠΠΟΣ ΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ (ΚΟΛΟΦΕΤΙΟΣ)

του Ανδρέα Σταύρακα

Η ως άνω φωτογραφία είναι του προπάππου μου , του Ευσταθίου Σταύρακα Κολοφέτιου .Ο προπάππος μου ήταν δήμαρχος στην Καρυά έως το χίλια εννιακόσα δέκα τέσσερα που καταργήθηκε η Δημαρχία στην Καρυά και έγινε κοινότητα .

Όταν ήμουν μικρό παιδί άκουγα πολλά καλά λόγια για τον προπάππο μου. όχι μόνο που ήταν δήμαρχος και οι δήμαρχοι τότε είχαν μεγάλη εκτίμηση από τους δημότες ,αλλά ήταν και έμπορο-κτηματίας σωστός .

Η αιτία που αναφέρω τον προπάππο μου ύστερα από τόσα χρόνια ,δεν είναι για να περηφανευτώ πως είμαι δισέγγονο του τότε δημάρχου, κάθε άλλο .

Το αναφέρω επειδή στις μέρες μας γίνονται τόσες φασαρίες για το φορολογικό νομοσχέδιο με τις απαλλαγές και τις επιδοτήσεις των πολυτέκνων .Αναρωτιέμαι πόσες φορολογικές απαλλαγές και πόσες επιδοτήσεις θα έπαιρνε ο προπάππος μου και η προγιαγιά μου η Καλή που είχαν είκοσι δύο παιδιά .Ίσως θα παίρναμε ακόμα εμείς οι κληρονόμοι  τις απολαβές αν δεν είχαν δηλώσει οι υπάλληλοι και οι άρχοντες του δημοσίου τον θάνατο τους ,όπως γίνεται σήμερα .

Όπως επίσης αναρωτιέμαι ,αν η προγιαγιά μου η Καλή ήταν δημόσιος υπάλληλος ,με τις άδειες που δίνονται σήμερα ,προ και μετά τον τοκετό και το τσοντάρισμα που θα έκανε η μαμή για κακή εγκυμοσύνη και τα μόρια της πολύτεκνης ,θα έπαιρνε σύνταξη χωρίς να πάει καθόλου στην δουλειά της .

Το παράσημο που έχει ο προπάππος μου στο πέτο του σακακιού ,του το είχε δώσει ο τότε Βασιλιάς για την πολυτεκνία .

Για να του το είχε δώσει Όθωνας το παράσημο δεν το νομίζω ,εκτός αν τον παρότρυνε η Αμαλία .Πολύ πιθανόν ,γιατί ήταν παρθένα η φουκαριάρα και θα είχε «παλαβώσει » βλέποντας τέτοιον κοτσονάτο και καρπερό άντρα μπροστά της .

Ο Θεός βλέπεις είναι τσιγκούνης και δεν τα δίνει όλα .Της προγιαγιάς μου της έδωσε το προπάππο μου το δήμαρχο που το «πουλί του» ήταν σαν κομπρεσέρ χιλίων βολτ και της έκανε ένα παιδί το χρόνο και όχι μόνο.

Της καψερής  της Αμαλίας της έδωσε το στέμμα και το Βασιλιά που το πουλί του θα ήταν σαν τηγανισμένη πιπεριά .

Τώρα ποιος ήταν προτιμότερος ο προπάππος μου ή ο Βασιλιάς ας το κρίνουν οι γυναίκες .

 

Α  Ι  Σ  Κόκορος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *