N.E. ΠΑΣΟΚ: Όχι στο διχασμό. Ναι στην συσπείρωση και στην προοπτική

%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%bf%ce%ba-1

Τον Νοέμβριο του 2015, το νησί της Λευκάδας συγκλονίστηκε από έναν καταστροφικό σεισμό, ο οποίος εκτός από υλικές ζημιές, είχε και θύματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνδρομή της πολιτείας για την ανακούφιση των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη και εστιάζεται κυρίως στα εξής:

1. Στις επισκευές των δημόσιων κτηρίων και υποδομών.
2. Στη διασφάλιση της στέγασης – περίθαλψης – σίτισης – ύδρευσης – ηλεκτροδότησης και οικονομικής ενίσχυσης, όπου κρίνεται αναγκαίο, των πληγέντων.
3. Στην αποζημίωση των πληγέντων για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, οικοσκευές, μικρές επιχειρήσεις, γεωργικές εγκαταστάσεις και προϊόντα.
4. Σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ώστε σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον, οι συνέπειες να είναι το δυνατόν οι μικρότερες.

Σήμερα, Νοέμβριος του 2016, γεγονός είναι ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες του καταστροφικού αυτού σεισμού. Πράγμα, που από μόνο του καταδεικνύει την ανεπάρκεια στη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τη πλευρά του κρατικού μηχανισμού, όσο και την μεριά της περιφερειακής και τοπικής αρχής, σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας.

Αφορμή για αυτές τις επισημάνσεις, στάθηκε η απόφαση που κατά πλειοψηφία (13-12) πήρε το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, την Δευτέρα 24-10-2016, με την οποία είπε ΟΧΙ στο αίτημα της επιτροπής γονέων τελειόφοιτων Λυκείων Ν. Λευκάδας, για την επέκταση του μέτρου της ποσόστωσης (βλ. ειδικές ρυθμίσεις όπως ορίστηκαν από το ν.4319/2016 ΦΕΚ Α33/27-02-2016 για τους υποψηφίους του σχολικού έτους 2015-16), σε ότι αφορά την εισαγωγή μαθητών σεισμόπληκτων περιοχών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, για το έτος 2017.
Αναμφίβολα, όλα τα παιδιά δίνουν σήμερα έναν δύσκολο αγώνα για το δικαίωμα στη γνώση, για το δικαίωμα στη μόρφωση, σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες,  μέσα σ’ ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό περιβάλλον, που συχνά τα αποξενώνει από την ουσιαστική μάθηση και τα αναγκάζει να υφίστανται μια αφόρητη ψυχολογική πίεση, στη προσπάθεια τους να αρπάξουν τη “μοναδική” ευκαιρία που τους δίνεται για το μέλλον τους, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων,  μετά από μια σκληρή προετοιμασία χρόνων.

Ταυτόχρονα, οι γονείς αυτών των παιδιών, υποχρεώνονται σε μια πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη, η οποία ιδιαίτερα για τις λαϊκές οικογένειες είναι εξοντωτική.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την ίδρυσή του έως και σήμερα, υποστηρίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, και στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των γονέων, όλων όσων αγωνίζονται απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις, στα διαχρονικά προβλήματά της εκπαίδευσης.

Προφανώς, το μέτρο της ‘’ποσόστωσης’’, δεν απαντά σε κανένα από τα προβλήματα της παιδείας. Υιοθετήθηκε όμως από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρύψει τη γύμνια και την ανικανότητά της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες που δημιούργησε ο φονικός σεισμός.

Μια κυβέρνηση, που επένδυσε με αισχρότητα στην ευαισθησία και την αγωνία των γονέων για το μέλλον τον παιδιών τους, συνδέοντας με τρόπο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό, με το ζήτημα της εισαγωγής στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι γνωστό. Η κοινωνία της Λευκάδας διχάστηκε, συγκρουστήκαμε με σθένος μεταξύ μας, την στιγμή ακριβώς που οι συνέπειες του σεισμού παραμένουν και η δημόσια εκπαίδευση συνεχώς υποβαθμίζεται.

Αν με την ίδια αγωνιστικότητα, αντί να λογομαχούμε ανταλλάσοντας ανακοινώσεις, διεκδικούσαμε έργα αντισεισμικής θωράκισης για το νησί και ουσιαστική γνώση για τα νέα παιδιά, τότε μάλλον σε πιθανό επόμενο σεισμό θα είχαμε λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, και ίσως θέταμε και τις βάσεις για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.

Επί του πρακτέου, εφόσον η κυβέρνηση εξακολουθήσει να κινείται στο πλαίσιο της λογικής που είδη έχει χαράξει και κατά συνέπεια το μέτρο της ποσόστωσης συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες τις σεισμόπληκτες από το νόμο περιοχές, ανεξάρτητα από το τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/10, η Λευκάδα προφανώς και δεν μπορεί να εξαιρεθεί.

01/11/2016,
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *