Επιδημία παραιτήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο

%ce%b4-%cf%83-%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%83

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Μια πρωτόγνωρη και παρατεταμένη επιδημία παραιτήσεων των μελών του φαίνεται πως πλήττει το Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας. Το αποτέλεσμα είναι πριν ακόμα φθάσουν στη μέση της (πενταετούς) θητείας τους, οκτώ απ΄ τους αρχικούς τριάντα τρεις δημοτικούς συμβούλους, (δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις), είτε έχουν παραιτηθεί οριστικά από δημοτικοί σύμβουλοι είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί παραιτούμενοι από μέλη της δημαρχιακής παράταξης με την οποία εξελέγησαν (και την οποία βοήθησαν καθοριστικά να εκλεγεί!)

Πολλοί και διάφοροι είναι οι λόγοι που προκάλεσαν αυτές τις πρωτοφανείς μεταβολές στη  σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι όπως συνήθως συμβαίνει στην πολιτική, δεν είναι απαραίτητο οι λόγοι που αναγράφονται σαν αιτίες στις παραιτήσεις, να είναι πάντα η  αλήθεια…

Οι πρώιμες αποχωρήσεις των μη Συριζαίων

Ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου ήταν ο αντιδήμαρχος Σφακιωτών και έργων, πρώην δήμαρχος Σφακιωτών, Γιώργος Κούρτης. Χωρίς να υποτιμάμε το προσωπικό πρόβλημα που επικαλέστηκε και το οποίο μάλλον ήταν υπαρκτό, αμφιβάλλουμε αν κανείς πείστηκε πως αυτό ήταν και η μοναδική αιτία που εγκατέλειψε τόσο νωρίς τα έδρανα της συμπολίτευσης και του Σώματος… Και με δεδομένο πως ήταν με διαφορά ο εμπειρότερος σε θέσεις αυτοδιοικητικής ευθύνης που διέθετε η δημαρχιακή παράταξη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποχώρησή του ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την άπειρη έτσι κι αλλιώς δημοτική Αρχή…

1%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf-1-%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5-%ce%bb%ce%b5%ce%b6%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1

Κανείς απ΄ τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της φωτογραφίας δεν είναι πλέον στην θέση που είχε κατά την έναρξη της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας: Ο δεύτερος από αριστερά κι ο τέταρτος έχουν παραιτηθεί οριστικά, ενώ ο πρώτος με τον τρίτο  έχουν μετακομίσει από καιρό στα έδρανα της αντιπολίτευσης!

Ακολούθησε η κλιμακωτή και τελικά θορυβώδης έξοδος απ΄την δημαρχιακή παράταξη των δυο Ελλομενιτών δημοτικών συμβούλων, του εντεταλμένου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Ηλία Κοντογεώργη πρώτα και του αντιδημάρχου Ελλομένου και εντεταλμένου Πολιτικής Προστασίας Πάνου Γαζή στην συνέχεια. Και την χαρακτηρίζουμε κλιμακωτή γιατί οι σύμβουλοι, πρώτα αποποιήθηκαν παραιτούμενοι απ΄ τα χαρτοφυλάκιά τους και αρκετά αργότερα άφησαν την παράταξη για να μετακομίσουν ανεξάρτητοι πλέον στα απέναντι έδρανα της αντιπολίτευσης. Αυτοί όμως, σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δεν επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους για την ενέργειά τους, αλλά κατήγγειλαν ευθέως τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής ότι απείχε πολύ από τον προεκλογικά συμφωνηθέντα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων κι ότι αντί για τις δημοκρατικές διαβουλεύσεις και διαδικασίες που είχαν υποσχεθεί, τελικά αποφάσιζε ο δήμαρχος μ΄ ένα κλειστό ολιγομελές διευθυντήριο των κολλητών του!

Ο δήμαρχος όλως περιέργως, δεν έδειξε ούτε να προσβάλλεται ούτε και να προβληματίζεται ιδιαίτερα απ΄ την δημοσιοποίηση αυτών των καταγγελιών. Περισσότερο θα έλεγε κανείς πως ενοχλήθηκε που δεν παραιτήθηκαν κι από δημοτικοί σύμβουλοι για να ελευθερώσουν τις θέσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τους αντικαταστήσει με πειθήνιους κομματικούς, ώστε να μην εξασθενίσει η εκεί πλειοψηφία του… Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως η παραίτηση και των τριών προαναφερομένων ήταν επιθυμητή κι ενδεχομένως σχεδιασμένη απ΄ το κεντρικό διευθυντήριο του συνδυασμού, καθότι μη κομματικοί όντες, γκρίνιαζαν με το παραμικρό και τους δυσκόλευαν πολύ στο να εφαρμόσουν το εξουσιαστικό μοντέλο που είχαν κατά νου τους -και προσπαθούσαν να εφαρμόσουν- οπότε θεωρούσαν πως όσο νωρίτερα τους «ξεφορτώνονταν» τόσο καλύτερα θα ήταν. Άλλωστε, λένε οι πιο καχύποπτοι, τη δουλειά για την οποία τους συμπεριέλαβαν στον συνδυασμό (να του προσδώσουν δηλαδή χαρακτήρα ανεξάρτητου κι όχι κομματικού συνδυασμού και να του φέρουν ψήφους -κυρίως την δεύτερη Κυριακή- που διαφορετικά δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να πάρουν) την είχαν κάνει και με το παραπάνω. Και η θεωρία αυτή, όχι μόνο φαίνεται λογική, αλλά κι ενισχύεται κι απ΄ το συνεχές «άδειασμα» ή «καπέλωμα» που υφίστατο οι δυο τελευταίοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και το οποίο τους έσπρωξε προς την έξοδο μια ώρα αρχύτερα…

Οι της Λαϊκής Συσπείρωσης

2%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%88%ce%b1%cf%82

Η αντικατάσταση των δυο συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμητρας Σταματέλου και Θανάση Γράψα δεν νομίζουμε πως εξέπληξε κανέναν, αφού είναι συνήθης η λογική κι η πρακτική του κομματικού τους φορέα να εναλλάσσουν τους εκλεγμένους τους, με προφανή σκοπό  τον εμπλουτισμό με εμπειρίες των στελεχών του. Πέρα απ΄ αυτό όμως, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι απουσίες λόγω απόκτησης ειδικότητας της γιατρού-επικεφαλής ήταν ένα υπαρκτό πρόβλημα κι ένας δικαιολογημένος λόγος παραίτησης…

Οι πρόσφατες παραιτήσεις

3%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bb%cf%8e%ce%bb%ce%b7

Κι ερχόμαστε τώρα στις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών που καθόλου δεν δείχνουν να μοιάζουν και πολύ με τις προηγούμενες. Παίρνοντάς τες με την σειρά που συνέβησαν, θα λέγαμε πως η παραίτηση της γιατρού της πλειοψηφίας Γεωργίας Λώλη, μολονότι με την πρώτη ματιά φαίνεται να έχει την ίδια ακριβώς αιτιολογία μ΄ αυτή της συναδέλφου της Δήμητρας Σταματέλου, έχει και δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μάλλον έχουν τη σημασία τους: Το ένα είναι ότι δεν παραιτήθηκε αμέσως με την έναρξη της ειδίκευσής της, αλλά πάρα πολύ αργότερα, μολονότι απουσίαζε απ΄ τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό είναι κάτι που «αδυνατίζει» την εκδοχή της παραίτησης (μόνο) λόγω της ειδίκευσης. Το δεύτερο είναι ότι ο πολιτικός φορέας στον οποίο ανήκει, (ο ΣΥΡΙΖΑ ) τελευταία και κατά την διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών πανελλαδικά είναι ένα καζάνι που βράζει, με πολλές εντάσεις, γκρίνιες, διαγκωνισμούς  και συντροφικά μαχαιρώματα που ψαλιδίζουν φιλοδοξίες, τέτοια, που πολύ συχνά οδηγούν σε παραιτήσεις! Αυτά κι ο καθένας μπορεί να έχει την δική του άποψη, για την συγκεκριμένη παραίτηση…

Ο Σπύρος Μαργέλης

4%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b7%cf%82             %ce%b1%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b7

Σπύρος Μαργέλης                                                             Ασπασία Γρηγόρη

Η παραίτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρου Μαργέλη ήταν αυτή που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση κι αυτό όχι μόνο επειδή ήταν ο τρίτος στην τάξη θεσμικός παράγοντας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν νομίζουμε να διαφωνεί κανείς, τουλάχιστον από όσους παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις, αν πούμε πως ο αρχηγός του συνδυασμού «Ανοίγουμε Πανιά», πέρα απ΄ το ότι ήταν μακράν ο εμπειρότερος στα αυτοδιοικητικά, ήταν και μια κατηγορία πάνω από όλους τους άλλους στην πολιτική σκέψη, στον τεκμηριωμένο λόγο, στην ευπρέπεια και στην διάθεση συνεργασίας. Που σημαίνει πως, χωρίς καμιά αμφιβολία, η απουσία του απ΄ τα δημοτικά έδρανα θα είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτη κι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια θα είναι φτωχότερο.

Θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς υποθέσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, απ΄ τη στιγμή που ο ίδιος δεν τους γνωστοποίησε. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σοβαρότατο αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε πρόσφατα ήταν ένας απ΄ τους παράγοντες που επέδρασαν στην απόφασή του αυτή. Μερίδιο ευθύνης όμως εκτιμούμε πως πρέπει να είχε και η σκαιά συμπεριφορά κάποιων της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου προς το πρόσωπό του, οι οποίοι είτε κινούμενοι από πολιτική εμπάθεια του παρελθόντος είτε απ΄ την αδυναμία τους να τον αντιμετωπίσουν σε επίπεδο επιχειρημάτων και θέσεων, είτε κι απ΄ τα δυο, εκτρέπονταν συχνά σε ειρωνείες, λοιδορίες, συκοφαντίες και ύβρεις…

Σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, τον Σπύρο Μαργέλη αντικαθιστά σαν δημοτικό σύμβουλο η πρώτη επιλαχούσα του συνδυασμού του στην Δημοτική Ενότητα Λευκάδας που είναι η Ασπασία Γρηγόρη. Για τον νέο αρχηγού της παράταξης (και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) όμως, ο Καλλικράτης προβλέπει να συνεδριάσουν και να τον εκλέξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού.

Ο Γιώργος Γεωργάκης

%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83                  %ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b7%cf%83-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%83

Γεώργιος Γεωργάκης                                          Ευάγγελος Κοντομίχης

Και η απώλεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργίου Γεωργάκη είναι όμως μια σημαντική απώλεια για το Σώμα. Αν και άπειρος ο παραιτηθείς πρόεδρος, κατέγραψε μια θετική παρουσία στην δύσκολη θέση που κατείχε, μολονότι δεν είχε καμιά βοήθεια απ΄ τους …γείτονές του στην υπερυψωμένη έδρα και κυρίως απ΄ τον ίδιο δήμαρχο, ο οποίος συχνά έδειχνε τη γνωστή ακαταμάχητη τάση να τον υποκαθιστά και την γνωστή και σταθερή απαίτησή του βέβαια, να μιλάει ασταμάτητα…

Στα υπέρ του προέδρου λοιπόν καταγράφεται ο σχετικά καλός βαθμός ανεξαρτησίας που κατάφερε να διατηρήσει -παίζοντας σ΄ ένα πολύ δύσκολο γήπεδο- όπως κι η μεγάλη  προσπάθεια που κατέβαλε να κρατήσει το επίπεδο των συνεδριάσεων σε καλό επίπεδο. Οι λόγοι υγείας που αναφέρονται σαν αιτία της παραίτησής του μάλλον είναι πραγματικοί, αν και δεν συνταιριάζουν μ΄ένα τόσο μακρινό και κουραστικό ταξίδι, όπως ήταν αυτό της Κίνας που προηγήθηκε… Άλλωστε τον γενικό κανόνα για τις παραιτήσεις των πολιτικών προσώπων τον είπαμε παραπάνω…

Τον  Γιώργο Γεωργάκη θα αντικαταστήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επιλαχών του δημαρχιακού συνδυασμού στην Δημοτική Ενότητα Λευκάδας Ευάγγελος Κοντομίχης (εκτός  της περίπτωσης άρνησής του), ενώ ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (μέχρι τις 5 Μαρτίου 2017) θα προέρχεται απ΄ την πλειοψηφία και θα εκλεγεί απ΄ το Σώμα μεθαύριο την Τρίτη στην ειδική προς τούτο συνεδρίασή του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *