Απάντηση του Δήμου στο ψήφισμα για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%ce%ac

(Φωτογραφία απ΄την πρόσφατη λαϊκή συνέλευση των ορεινών στην Καρυά, απ΄την οποία προέκυψε το εν λόγω ψήφισμα, στο οποίο απαντά η ανακοίνωση.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα 30-9-2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ                                                                                                          

Το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (κυρίως των βοοειδών) έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο Δήμο μας. Υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια επίλυσής του στο παρελθόν.

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014 η Δημοτική Αρχή προσπάθησε και προσπαθεί με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η ισχύουσα νομοθεσία καθιστά την αντιμετώπιση του προβλήματος αναποτελεσματική γιατί απαιτεί, πέραν των άλλων διαδικασιών, εξειδικευμένο προσωπικό, διαδικαστικές δυσκολίες, χρόνο και χρήμα. Η αντικειμενική δυσκολία σύλληψης και περισυλλογής των βοοειδών, λόγω του όγκου, του βάρους και του δυσπρόσιτου των περιοχών αλλά και η έλλειψη των κατάλληλων μέσων στον κατάλληλο χρόνο καθιστούν το πρόβλημα δυσεπίλυτο.

Η ψήφιση του Ν. 4351/2015 που δίδει την αρμοδιότητα και τα χρήματα από την μίσθωση των βοσκοτόπων στην Περιφέρεια, πρόσθεσε μεγαλύτερα προβλήματα.

Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4056/2012, είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.

Από την αρχή της θητείας μας προσπαθήσαμε με μεθοδικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανεπιτήρητων βοοειδών στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Στα πλαίσια αυτά προβήκαμε στις παρακάτω ενέργειες..

  1. Κλήθηκε ο κτηνοτρόφος κ. Μανωλίτσης Νικόλαος στο Δήμο και τέθηκε προ των ευθυνών του
  2. Επιβλήθηκαν πρόστιμα στο συγκεκριμένο κτηνοτρόφο
  3. Επειδή ο Δήμος είχε αδειοδοτημένη κτηνοτροφική εγκατάσταση στα Σφαγεία, στα οποία όμως δημιουργήθηκε ο ΣΜΑ και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αναζητήθηκαν κτηνοτροφικές αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις στη Λευκάδα με έγγραφο προς την Περιφέρεια με σκοπό τη φιλοξενία των ζώων που επρόκειτο να περισυλλεγούν.  Από τις επαφές με τους ιδιοκτήτες δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Αναζητήσαμε ιδιωτικές σταυλικές εγκαταστάσεις προς μίσθωση επίσης χωρίς αποτέλεσμα και έτσι καταφύγαμε και συμφωνήσαμε με αδειοδοτημένη εγκατάσταση στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας με τον ιδιοκτήτη της οποίας υπογράψαμε σύμβαση το 2015 και το 2016. Η σύμβαση επί της ουσίας εξασφαλίζει στο Δήμο τη σταυλική εγκατάσταση που απαιτείται και προβλέπει αμοιβή ανά ζώο που περισυλλέγεται για τη διατροφή του. Τα ζώα με ενώτια μένουν στην εγκατάσταση από μία έως δέκα ημέρες και οι διαδικασίες εκποίησης των ζώων που περισυλλέγονται απαιτούν χρόνο.
  4. Σε εφαρμογή του άρθρου 12 του Κανονισμού βοσκοτόπων του δήμου, στον κ. Μανωλίτση δεν δόθηκε από το Δήμο δημοτικός βοσκότοπος ούτε άδεια βόσκησης σε ιδιωτικά αγροτεμάχια το 2015. Το έτος 2016 η αρμοδιότητα πέρασε στην Περιφέρεια (Ν. 4351/2015) .
  5. Ζητήθηκαν, μέσω του τύπου, εξειδικευμένα άτομα για τη σύσταση συνεργείου περισυλλογής, επειδή θα ήταν χρήσιμα άτομα που διαμένουν κοντά στις περιοχές που πλήττονται, χωρίς αποτέλεσμα.
  6. Συντάχθηκε  και δόθηκε στη διαβούλευση τους τελευταίους μήνες του 2015 Κανονισμός βοσκοτόπων, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων αυστηρά πρόστιμα. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την ψήφιση του νόμου 4351/2015 όμως μας ανάγκασε να τον αποσύρουμε. Εξ αυτού του λόγου δεν είχε αντικείμενο πλέον και η Επιτροπή Διαχείρισης Βοσκοτόπων του Δήμου.
  7. Επισκεφθήκαμε τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας τέσσερις τουλάχιστον φορές (στη μία παρουσία και του κτηνοτρόφου) ζητώντας ακόμη και άδεια αναισθητοποίησης των ζώων.
  8.  Προκαλέσαμε σύσκεψη των κατοίκων των περιοχών δράσης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων στην Καρυά, παρουσία του κτηνιάτρου της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφ. Ενότητας Λευκάδας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Αγροφυλακής, στην οποία συζητήσαμε ανοιχτά το πρόβλημα και συστήσαμε Συνεργείο Περισυλλογής και με εθελοντές. Η έκφραση του ψηφίσματος «εμπαίζοντας τους δημότες – καλλιεργητές» είναι θεωρούμε τουλάχιστον ατυχής.
  9. Παραβρεθήκαμε αρκετές φορές στην περιοχή μετά από καταγγελίες των κατοίκων, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
  10. Στείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα για το οποίο ζητήσαμε νομοθετικές λύσεις.
  11.  Στείλαμε αναφορά – καταγγελία στον εισαγγελέα ύστερα από επεισόδιο που δημιουργήθηκε σε κτήμα στον Αλέξανδρο

 

Η περίφραξη στους βοσκοτόπους απαγορεύεται. Έχουν αφαιρεθεί κατά καιρούς περιφράξεις στους Σκάρους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στο δάσος των Σκάρων ανέκαθεν υπήρχε βόσκηση. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εκτροφή χοίρων (δεν υπάρχει πλέον) οι οποίοι έσκαβαν το χώμα και κατέστρεφαν τα δέντρα (εκεί κυρίως αναφέρεται το επικαλούμενο άρθρο).

Τα Συμφωνητικά μίσθωσης του κτηνοτρόφου δεν κατατίθενται στο Δήμο, εκτός αν αιτηθεί άδεια βόσκησης. Τέτοια συμφωνητικά δεν κατετέθησαν στο Δήμο. Τα συμφωνητικά πρέπει να κατατίθενται στη Δ.Ο.Υ (παλαιότερα) ή ηλεκτρονικά (σήμερα). Η μη κατάθεσή τους δεν τα ακυρώνει (εκτός αν αμφισβητηθούν από τους συμβαλλόμενους) απλώς συνιστά παράβαση. Ο έλεγχος γίνεται από την υπηρεσία στην οποία κατατίθενται.

Οι βοσκότοποι δεν έχουν καταγραφεί αναλυτικά με σύνταξη διαγραμμάτων σε κλίμακα 1:50.000, ή 1:20.000, στα οποία θα απεικονίζονται οι βοσκότοποι (πεδινοί, ημιορεινοί και ορεινοί και στο GIS) ), καθότι απαιτεί τεράστιο χρόνο και μεγάλη δαπάνη στην οποία ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

 

Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και επιθυμούμε την εποικοδομητική κριτική που καταλήγει και σε προτάσεις. Από το κείμενο όμως του ψηφίσματος είναι φανερό ότι ο συντάκτης ή οι συντάκτες του επιχειρούν να μηδενίσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπωσιασμούς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με χρήση απαράδεκτων και προσβλητικών όρων και φράσεων.

Είναι φανερό ότι οι συντάκτες του ψηφίσματος προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν ένα καθημερινό υπαρκτό πρόβλημα με καιροσκοπικό τρόπο ενδεχομένως για την ικανοποίηση προσωπικών μελλοντικών φιλοδοξιών.

Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας οι οποίες είναι υπαρκτές. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα αντιπαρέλθουμε καλόπιστα τις όποιες αξιολογικές κρίσεις γιατί η δική μας εκτίμηση είναι ότι η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί σύνεση και συνέργεια και των φορέων και των πολιτών και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Τέλος, και επειδή το ψήφισμα αναφέρεται σε άρθρο του αντιδημάρχου το 2008, τονίζουμε πως οι αναφορές του άρθρου για καταπατήσεις (άσχετο με το θέμα του ψηφίσματος) δεν ακουμπούν στη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία έχει αποδείξει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια στέλνεται αμέσως στον εισαγγελέα (Αθάνι κ.λ.π), ούτε σε «δικούς μας» γιατί έχει αποδείξει ότι δεν διαχωρίζει τους πολίτες.

 

Λευκάδα  30/9/2016                                                         Ο Αντιδήμαρχος

 

 

Μάρκος Νικητάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *