Η φωτο της ημέρας: Προετοιμασία αναχώρησης για το μεγάλο ταξίδι…

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82

Προσκλητήριο ενός μικρού σμήνους χελιδονιών στο Νυδρί, στα πλαίσια της προετοιμασίας αναχώρησής τους

Για τους γνωρίζοντες και τους παρακολουθούντες τα της αποδημίας των συμπαθών αυτών πουλιών, των χελιδονιών, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίον προετοιμάζουν και εκτελούν το μεγάλο ταξίδι τους στην μακρυνή Αφρική:

Τούτες τις μέρες λοιπόν εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και συγκεντρώνονται σε τοπικά σμήνη σε προκαθορισμένα σημεία, συνήθως σύρματα της ΔΕΗ, όπως στην φωτογραφία. Μετά δίνουν ραντεβού (πως άραγε;) με άλλα σμήνη της περιοχής και ξεκινώντας πολύ πρωί, ταξιδεύουν (σε σχηματισμό) προς κάποια πόλη της Κρήτης, (έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο Ρέθυμνο), αφού ενδεχομένως μεσολαβήσει κάποια ενδιάμεση διανυκτέρευση στην Νότια Πελοπόνησο. Εκεί ενώνονται με άλλες σμηναρχίες που καταφθάνουν από άλλα μέρη της Βαλκανικής (γιατί τα χελιδόνια δεν γνωρίζουν βλέπετε από σύνορα κι ούτε πειθαρχούν στους ανθρώπινους κανονισμούς) και συστήνουν έναν τεράστιο ιπτάμενο σχηματισμό ο οποίος περιλαμβάνει και πολύ μεγαλύτερα αποδημητικά πουλιά όπως είναι οι γερανοί.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της προετοιμασίας τους είναι να τα παρακολουθεί κανείς  όταν κατά την διάρκεια της ημέρας κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις με κεφαλή των σχηματισμών γερανούς, κατά τις οποίες πτήσεις-γυμνάσια εκπαιδεύονται για το μεγάλο ταξίδι που θα επακολουθήσει. Κι είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν βλέπει τους “αλφαμίτες”(*) του σχηματισμού κατά την διάρκεια αυτών των πτήσεων να υποχρεώνουν τα μικρότερα και πιο άπειρα πουλιά να μην βγαίνουν έξω η μένουν πίσω, αλλά να παραμένουν προς το κέντρο του σχηματισμού (προφανώς για την προστασία τους…).

Αργότερα, λίγο πριν βραδυάσει, θα δείτε αναρίθμητα χελιδόνια να στριμώχνονται στα σύρματα της ΔΕΗ, κυρίως στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με τέτοια πυκνότητα, ώστε να έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν μια θέση ανάμεσά τους όσα φτάνουν καθυστερημένα! Το περίεργο όμως είναι πως κάθονται για διανυκτέρευση (κούρνιασμα) σε απολύτως καθορισμένα τμήματα των συρμάτων του ηλεκτρικού, χωρίς να επεκτείνονται παραπέρα!

Την επομένη μέρα, πολύ νωρίς η στρατιά θα φύγει για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας σαν σουβενίρ στην πόλη που τους φιλοξένησε αναρίθμητες κουτσουλιές σε ευθεία γραμμή, κάτω ακριβώς απ΄τα σύρματα που διανυκτέρευσαν. Έτσι ελευθερώνεται το πεδίο για τα νέα σμήνη που θα καταφθάσουν εκείνη την ημέρα. Και αυτό θα συνεχιστεί περίπου για μια εβδομάδα, πάντα στα μέσα του Σεπτέμβρη!…

Όλα τούτα τα θαυμαστά έρχονται να προστεθούν στις ήδη γνωστές ικανότητες που έχουν αυτά τα πουλιά, όχι μόνο να βρίσκουν το δρόμο τους ταξιδεύοντας τόσο μακριά, αλλά και να ξαναβρίσκουν τη φωλιά τους όταν γυρίσουν! Τώρα λοιπόν διαπιστώνουμε πως επιπλέον έχουν απόλυτη συνείδηση των τόπων και των αποστάσεων που έχουν να καλύψουν, ενώ σχεδιάζουν με εντυπωσιακή σύνεση και προγραμματισμό το ταξίδι τους. Που σημαίνει πως η μητέρα Φύση τα δίδαξε να ταξιδεύουν οργανωμένα και με ακρίβεια, πολύ πριν ο άνθρωπος  αναπτύξει τις δικές του ταξιδιωτικές πρακτικές!

Ας ευχηθούμε λοιπόν στους φτερωτούς φίλους μας καλό ταξίδι και να πετύχουν το λαχείο στο δρόμο τους, που γι αυτά δεν είναι παρά κάποιο πλοίο που θα αρμενίζει στο Λυβικό Πέλαγος (μεταξύ Κρήτης και Αφρικής) και το οποίο φιλοξενώντας τα για λίγες ώρες στα ξάρτια του, θα τους δώσει τις ανάσες ξεκούρασης που χρειάζονται για να συνεχίσουν με ασφάλεια την πτήση τους…

(*) αστυνομία μονάδας (στο στρατό)

Νίκος Γαζής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *