Πως μια απλή αίθουσα κινηματογραφικών προβολών γίνεται για τον δήμαρχο …”Μπρόντγουεη”!

%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82

Έχοντας συμπληρώσει ήδη δυό χρόνια στην εξουσία η σημερινή δημοτική Αρχή, ουδέποτε κατάφερε να διακριθεί στην εξεύρεση λύσεων για τα διάφορα προβλήματα που ανέκυψαν και την αφορούσαν. Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν διακρίθηκε, αλλά και έχει καταχωρηθεί στην συνείδηση των δημοτών σαν η δημοτική Αρχή που ειδικεύεται στην ανακάλυψη εμποδίων και προσκομμάτων, τέτοιων που να την κάνουν να σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Το μόνο δε στο οποίο έχει διακριθεί, είναι η κατασκευή και η μεγέθυνση των εμποδίων και η επίκλησή τους -με πρώτο και καλύτερο εμπόδιο την επάρατη γραφειοκρατία- σαν δικαιολογία της μη λύσης, που αφήνουν εντελώς ανέγγιχτα τα προβλήματα…

Η τελευταία φορά που ο δήμαρχος σήκωσε τα χέρια ψηλά για ένα πρόβλημα, ήταν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, όταν η σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Εύα Κατωπόδη πρότεινε να βρεθεί ένας χώρος σαν υποκατάστατο του κατεστραμμένου απ΄την πυρκαγιά κινηματογράφου Απόλλωνα, μέχρις αυτός να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά.

Απολαύστε τον (ακριβή) διάλογό τους και κυρίως βέβαια την δημαρχιακή απάντηση:

Η ερώτηση της Εύας Κατωπόδη για τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο Δ.Σ. της 12ης /9/16

«Όπως είναι γνωστό με την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο της παλιάς πόλης μας καταστράφηκε και ο κινηματογράφος «Απόλλων». Και με χαρά μας ακούσαμε την δημοτική αρχή να θεωρεί σαν μια σημαντική προτεραιότητα την αντικατάστασή του, αιτούμενη μάλιστα και την σχετική χρηματοδότηση.

Με δεδομένα όμως:

1-  Ότι σε κάθε περίπτωση η ανακατασκευή αυτή θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί,

2-  Ότι ο κινηματογράφος «Απόλλων» διαδραμάτιζε επί πολλά χρόνια πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και στην ψυχαγωγία των δημοτών μας, ιδιαίτερα κατά την στείρα χειμερινή περίοδο,

3-  Ότι με την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία του συμπολίτη μας Ανδρέα Αλέσιου, διασώθηκε από την πυρκαγιά η πρόσφατα αποκτηθείσα ψηφιακή μηχανή προβολής,

Θεωρούμε απαραίτητο να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να καλυφθεί άμεσα το κενό που άφησε η καταστροφή του κινηματογράφου.

Προτείνουμε λοιπόν να διαμορφωθεί σε αίθουσα κινηματογραφικής προβολής το φουαγιέ στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.

Αν αυτό κριθεί ακατάλληλο να εξευρεθεί άλλος χώρος με ενοίκιο εντός της πόλης, όπως είναι για παράδειγμα το κτήριο παραπλεύρως του Νοσοκομείου στις οδούς Μεταξά και Στραβοσκιάδη, που είχε χρησιμοποιηθεί πρόσφατα από το κέντρο Νεότητας της Μητροπόλεως.

Όσον αφορά τη δαπάνη αγοράς νέων ηχείων που θα χρειαστούν για την λειτουργία των προβολών, μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τώρα και να μεταφερθούν μετά στον νέο «Απόλλωνα».

*****

Και λίγο αργότερα ήρθε η σχετική απάντηση του Δημάρχου:

Ξέρετε αν κάποιος δεν γνωρίζει το θεωρεί εύκολο. Δεν είναι έτσι όμως. Να το πω με δυο παραδείγματα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα το κτίριο που προτάθηκε απ΄ την κα Κατωπόδη, έστω κι αν είναι ένα εξαιρετικό κτίριο αισθητικά και μας κάνει. Το πρώτο ζήτημα είναι το ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε δέκα μέρες, ούτε σ΄ ένα μήνα, ούτε σε δυο.

Κάναμε κι εμείς τη σκέψη για το φουαγιέ πολύ καιρό πριν. Εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα. Εκεί υπάρχουν προβλήματα και με το κτίριο και με τις επισκευές που θέλει, πέρα από την προσπάθεια που κάναμε και το συμμαζέψαμε…

Προσέξτε όμως και κάτι άλλο: Φέρναμε ότι παίζονταν στην Αθήνα, έρχονταν κι εδώ. Και ως γεγονός αυτό έχει κόστος. Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχεις μια ταινία απ΄ το σπίτι, δηλαδή να την βάλεις να παίζει τσάμπα και άλλο πράγμα ν΄ αγοράσεις μια ταινία α΄ προβολής η οποία παίζεται επαναλαμβάνω σε πρώτη προβολή στα αστικά κέντρα, άρα και στη Λευκάδα για μας. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι ανάλογος. Γι αυτό μέχρι τώρα πήγαινε καλά σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την ταινία και δεν έμπαινε μέσα. Άρα υπάρχει και μια άλλη πλευρά, δεν είναι να βάζεις απλά δυο ηχεία. Υπάρχουν επίσης και οι τεχνικές πλευρές. Δεν είναι τόσο απλό!

Εμένα μου έχουν γίνει και προτάσεις από συμπολίτες, απ΄ την αγωνία συμπολιτών μας για την πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου, να βάλουμε τη μηχανή να παίξει. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δυστυχώς δηλαδή. Μακάρι να ΄τανε τόσο απλά.

Επίσης από πέρσι είχα ζητήσει εγώ την αίθουσα απ΄ την Αρτηρία, απ΄ την Μαρίνα, να την νοικιάσουμε για άλλους λόγους, γιατί έχουμε πρόβλημα, δεν έχουμε το χειμώνα έναν χώρο για να κάνουμε μια εκδήλωση. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι απ΄ την πλευρά της Μαρίνας ήταν αρνητικοί να μας την μισθώσουν, όχι να μας την δώσουν δωρεάν, να μας την μισθώσουνε, βάζοντας επιχειρήματα τα οποία φυσικά και ήταν σοβαρά, αξιοποίησης από πλευράς Μαρίνας… Βεβαίως μπορούμε να επανέλθουμε να την ξαναζητήσουμε αλλά είναι περίπου η ίδια κατάσταση, άρα και δεδομένη η απάντηση…

Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση που να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και να μην θυμίζει την δεκαετία του πενήντα που γυρνάγανε με μια μηχανή να κάνουν προβολή σ΄ ένα πανί και τα λοιπά. Γιατί μετά οι ίδιοι που ζητάμε να ξαναπαίξει ο Απόλλωνας, μετά θα λέμε τι συνθήκες είναι αυτές που παίζει κ.λ.π.

Άρα το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να υπάρξει τέτοια αίθουσα, δεν υπάρχει τέτοια αίθουσα…

*****

Υ.Γ.1: Στα χωριά μας αυτή την νοοτροπία (σαν του δημάρχου), την αποδίδουμε καλύτερα με την παροιμία: “Όποια δεν θέλει να ζυμώσει πέντε χρόνια κοσκινάει…”

Υ.Γ.2: Είναι φανερό πως ο αιρετός έχει στο μυαλό του κάποια αίθουσα επιπέδου …Μπροντγουέη, κάτι που αναμφίβολα δεν πρόκειται να βρεί ποτέ στη Λευκάδα. Οπότε ας το πάρουμε απόφαση πως θα μείνουμε χωρίς κινηματογραφικές προβολές για τα επόμενα τρία χρόνια. (Όχι πως τότε θα έχει φτιαχτεί ο νέος Απόλλων, αλλά γιατί τότε τελειώνει η θητεία τους…)

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *