Η φωτο της ημέρας: Έλληνας ή Ελληναράς

ελληνας1

Εμείς στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, παίρνουμε για το αυτοκίνητό μας πινακίδες κυκλοφορίας που γράφουν τρία (κεφαλαία) γράμματα που ακολουθούνται από έναν τετραψήφιο αριθμό απ΄το 0001 μέχρι το 9999. Τα τρία γράμματα πάλι δεν είναι τυχαία, αλλά θα πρέπει να είναι από εκείνα που υπάρχουν και στο λατινικό αλφάβητο, εκτός απ΄το ελληνικό, ενώ τα δυο πρώτα απ΄αυτά θα πρέπει να περιέχονται στο όνομα του νομού στην αρμόδια υπηρεσία συγκοινωνιών του οποίου εξεδόθη η  άδεια κυκλοφορίας και βέβαια ορίζονται απ΄το κεντρικό ελληνικό κράτος για την κάθε περιοχή! Για τα γράμματα της πινακίδας σας λοιπόν, είτε σας αρέσουν είτε δεν σας αρέσουν, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα αφού όπως είπαμε είναι δεδομένα. Για τον αριθμό όμως κάτι μπορεί να γίνει αν είστε πολύ “επώνυμος”, αν γνωρίζετε τον αρμόδιο υπάλληλο, ή αν “αγοράσετε (απ΄αυτόν) το σχετικό γρηγορόσημο”, που θα σας φέρει το πιο κοντινό επιθυμητό και ευκολομνημόνευτο νούμερο! Αν για παράδειγμα κανονικά και τηρώντας την σειρά είναι να πάρετε το 4439, το γρηγορόσημο θα μπορεί να επισπεύσει λίγο τα πράγματα κι η πινακίδα σας να γράφει το ευκολομνημόνυτο 4444. Γι αυτό λοιπόν και τα “εύκολα”  αυτά νούμερα των τεσσάρων όμοιων αριθμών κατά κανόνα τα βλέπετε σε ακριβά αυτοκίνητα, οι κάτοχοι των οποίων θέλουν να τα θυμούνται εύκολα. (Το ίδιο εύκολα βέβαια θα θυμούνται το νούμερό τους κι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, κάτι που ενίοτε δεν τους συμφέρει και τόσο, γι αυτό και η αφεντιά μου για παράδειγμα, όχι μόνο δεν θα πλήρωνε γρηγορόσημο να το αποκτήσει αλλ΄αντίθετα θα πλήρωνε το κάτι τις για να το αποφύγει, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…).

Σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής, όπως για παράδειγμα στην Ν. Υόρκη, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Και μπορεί κανείς στην πινακίδα κυκλοφορίας του να γράψει ότι ο ίδιος επιθυμεί, αρκεί τα ψηφία που θα περιέχει να είναι του λατινικού αλφαβήτου, να μην αποτελούν ύβρη ή απειλή, να είναι στα πλαίσια του επιτρεπόμενου αριθμού ψηφίων και βέβαια να μην έχει κατοχυρώσει την ίδια πινακίδα κάποιος άλλος.

ελληνας

Ο συμπατριώτης μας Έλληνας της Ν. Υόρκης ιδιοκτήτης του θηριώδους τζιπ “HUMMER” των φωτογραφιών, που το βλέπουμε ανεβασμένο και σταθμευμένο καταμεσίς στο πεζοδρόμιο, είναι προφανώς τόσο περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, ώστε επέλεξε για την πινακίδα του αυτοκινήτου του την λέξη “ELLHNAS” και μπράβο του! Το μόνο όμως που μας εκπλήττει δυσάρεστα είναι πως εδώ στην πατρίδα του κάνει κάτι που θα ήταν αδιανόητο να κάνει στην Αμερική!Γι αυτό θα του συνιστούσαμε όταν με το καλό επιστρέψει εκεί, να πάει και να μετατρέψει λίγο την πινακίδα του σε “ELLHNARAS”. Τον διαβεβαιώνουμε πως θα του ταιριάζει καλύτερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *