Προσκύνημα στον Προφήτη Ηλία με παρέα τον Ησαΐα

ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

του Ηλία Τσάκαλου

Δεν τολμάει άνθρωπος να πάει να πει  χρόνια πολλά στον Άγιό του και πλακώνουν οι καπετανοδημοσιογράφοι  και δόσ΄του φωτογραφίες και δοσ΄του φωτογραφίες λες και ο Άγιος και εγώ είμαστε Βουλευτάδες, Νομαρχέοι και Δημαρχέοι.

Στον συνονόματό μου έχω μια  μεγάλη υποχρέωση. Πριν από 14 χρόνια ακριβώς την μέρα της γιορτής μου δεν με  άφησε να πάω στο Φτερνό στον άλλο Ηλία στα μπουζούκια, Μου είπε κάτσε σπίτι σου γιατί……. Δεν μου είπε άλλα. Τον άκουσα με αποτέλεσμα να φάω το οξύ έμφραγμα στο σπίτι μου νύχτα την μέρα της γιορτής μου, Ο  Άγιος που λέτε μου είπε «κοίταξε εγώ αναλήφθηκα στους ουρανούς εσύ θα κάτσεις εδώ. Το άκουσες;» Το άκουσα! Κι έτσι πήρα τον εαυτό μου και τον πήγα στο Νοσοκομείο και την γλύτωσα, αλλά δεν γλύτωσα τελικά.

Ξεκινάμε με εκείνο το γελοίο και υπόδουλο χαμόγελο του Σημίτη. Συνεχίσαμε με εκείνο το πλαδαρό  γεμάτο  γεύση από σουβλάκι του Καραμανλή. Πήγαμε σε εκείνα απίθανα ελληνικά με συντακτικό  αμερικάνικο του Γεωργίου Βήτα Παπανδρέου. Περάσαμε μέσω των πατσών Βενιζέλου και Πάγκαλου στο υπαλληλικό χαμογελάκι του Παπαδήμα. Μπήκαμε σε εκείνο το πεισματικά ύπουλο χαμόγελο Σαμαρά και Δέσαμε τελικά στο Μεγάλο Τζουμερκιώτικο μεταπρατικό σοσιαλιστικό χαμόγελο  του Τσίπρα.

Να απ΄αυτά δεν γλύτωσα  Άγιέ μου, αλλά καλύτερα που τα είδα απ΄ το να είμαι φυτεμένος και να  μου ρίχνουν τρισάγια και να βγάζουν κάτι επικήδειους κάτι μαλάκες που στην ζωή μου δεν θα τους έδινα να μου πάρουν τσιγάρα απ΄το περίπτερο.

Κι έτσι από τότε για να Τον τιμήσω και  να Τον τιμωρήσω δεν ξαναγιόρτασα αλλά πάω ανελλιπώς  την προηγούμενη της γιορτής μου στο εκκλησάκι Του στην Εγκλουβή να τα πούμε ένα χεράκι εν περιλήψει.

Αυτά για την ιστορία.

 

Ο Προφήτης πάντα κάτι μου λέει. Μου εξηγεί  τα εγκόσμια κι εγώ ζαβολιάρης του κάνω χίλιες δυό ερωτήσεις και σε άλλες μου απαντάει και σε άλλες μου λέει «Παλιόπαιδο θέλεις να μάθεις ε; Για έλα εδώ απάνω να σε βαράνε οι αέρηδες από παντού να βλέπεις και να μην ακούς και να ξέρεις τι κάνει ο κάθε κατεργάρης  που παίρνει ένα σκουπόξυλο και παριστάνει τον εκλεγμένο και ανεξέλεγκτο»

Πιστός στα εθισμένα πήγα χθες μαζύ με τον προφήτη Ησαΐα  στην κεκανονισμένη επίσκεψή μου.

Άναψα κερί. Τον προσκύνησα ευλαβώς. Άκουσα τον παπά- λεβέντη να τον λειτουργεί και έπιασα πρώτα να θαυμάσω  ότι βλέπει κάθε μέρα  απ΄ την δημιουργία του Θεού και της Φύσης.

1

Η Β. Λευκάδα

2Σκορπιός, Μαδουρή κ.λ.π.

Μπροστά μου ξαπλωμένη η βόρια Λευκάδα, οι φωτοσκιάσεις των βουνών και των λόφων της, τα όμορφα χωριά της, στο βάθος η πόλη της , ο ζαβός δρόμος που μας οδηγεί στην ξενιτιά, το Κάστρο των Τόκων, Το κάστρο του Αλή Πασά , το γαλάζιο του πελάγου, και πέρα η Ακαρνανική ακτή, το Άκτιο, η Πρέβεζα, η κόρφος του Αμβρακικού, ένα σημείο άσπρο που πρόδιδε την Άρτα, τα βουνά του Ζαλόγγου, οι Ηπειρωτικές ακτές, και πάλι το Μέγα (ν)Όρος , η Βάση της αεροπορίας , Η Λούμπα του αμμορυχείου του Ψίλια, η  λούμπα του αμμορυχείου της Εγκλουβής, τα Σταυρωτά, Ο Πύργος του ΟΤΕ, Τα υπολείμματα από την αμερικάνικη βάση, Η Εγκλουβή. Το Νυδρί, πέρα το Μεγανήσι, τα Αρκούδι, ο Κάλαμος. Η ματαιότητα του Σκορπιού, η Σπάρτη, η Μαδουρή του λεγόμενου εθνικού ποιητή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μέγανόρος, αμμορυχεία

4

Κεραία του ΟΤΕ…

Αυτά βλέπει καθημερινά και βαλαντώνει και ασώματος παρίσταται παντού και βλέπει κι ακούει.

Βλέποντας αυτά σαν άπιστος που είμαι τον ρώτησα

-Έ  Άγιέ μου Προφήτη πού  απλώνεις τα ποδάρια σου; Δεν τα βλέπω;

-Τυφλέ το ένα ποδάρι μου το βάζω στο αμμορυχείο  του Ψίλια και το άλλο στο αμμορυχείο της Εγκλουβής. Μη κάνεις και πεις τι ποδάρια είναι αυτά που έχουν μέγεθος γίγαντα και πάνε σε βάθος πλιότερο από είκοσι μέτρα γιατί εσύ δεν ξέρεις από Αγίους. Όσο πιο άγιος είσαι τόσο πιο βαθειά έχεις τα πόδια στην γη και το κεφάλι ψηλά στον ουρανό.

-και μ΄ αυτό;

-Άκου να ακούσεις. Αν ρίξουν τα σκουπίδια εδώ πάνω ξέρεις που θα βρεθούνε τα ζουμιά; Άκου. Στις Σφαελές, στο Νυδρί, στο Λιβάδι της Καρυάς, στους Μάρκους, στις γεωτρήσεις των Πηγαδησάνων, στην Λαγκάδα , στον Άγιο Νικήτα, στο Κάθισμα, στα Χορτάτα. Θέλεις κι άλλα. Δεν σου φτάνουν αυτά φτηνό και εφήμερο ον. Οι ηγεσίες σου θα βάλουν κάποτε μυαλό; Θα καταλάβεις πως  πρέπει να προσέχεις τι κάνεις και με ποιους νταραβερίζεσαι;

-Εγώ  Άγιε Προφήτη μου κάνω παρέα με τον Ησαΐα που είναι κι αυτός προφήτης.

-Τι λες βρε χαζό. Ο Ησαΐας σε κοροϊδεύει. Δεν είναι  ο προφήτης. Είναι ο δεσπότης των Σαλώνων; Για ψάξε το αυτό και κόψε τις πολλές παρέες με κάτι τέτοιους διαβόλους που παριστάνουν τους αγίους.

-Προσκυνώ. Όλα αυτά μου φτάνουν για σήμερα, Πάω να πάρω άρτο και του χρόνου τα ξαναλέμε, είπα και βγήκα απ΄ το εκκλησάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *