Χαβούζα στο κεφάλι του Προφήτη Ηλία

ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ(μικρος)

του Ηλία Τσάκαλου

Πάνω ψηλά στα κορφοβούνια,  όπως γνωρίζετε, κατοικεί ο Προφήτης. Από εκεί κατοπτεύει τα πάντα. Δεν τον ξεγελάει τίποτε κι ας κάνει πως δεν τα βλέπει όλα. Απλά δεν γουστάρει όλη την ώρα να βρίσκεται σε κουβέντα με ανθρώπους που δεν αξίζουν και τον έχουν κουράσει.

Τελευταίως, ως πληροφορούμαι, είδε να κυκλοφορούν στον Αμμόκαμπο επιστήμονες και εργολάβοι. Έκανε το θαύμα του. Τσαντίστηκε και έβαλε τις φωνές.

-Ξυπνάτε ορέ Γκλουβισάνοι και ξυπνήστε και τους Αηλιώτες, τους Ξαθείτες, τους Πιατσανίτες, τους Καρσάνους, τους Πλατστομίτες, τους Βαυκερίτες. Ξυπνάτε κι ήρθαν κάτι ζαγάρια να μου πάρουν τον Αμμόκαμπο στον οποίο λιάζομαι κι απλώνω τα ποδάρια μου από τα τότε που έφκιασε ο Θεός τον κόσμο.

Οι Γκλουβισάνοι αμέσως ρώτησαν τον Άγιο

-Άκου να ακούσεις. Τι θέλεις και φωνάζεις. Τι μας ξυπνάς και θέλεις να ξυπνήσουμε και τους άλλους. Άσε μας καλά πλααίνουμε  εμείς οι λίγοι που μείναμε.

-Ξυπνάτε ορέ , Ξυπνάτε γιατί αυτοίνοι οι επιστήμονες χαλεύουν να φκιάσουνε βόθρο στα κεραμίδια..

Οι  Γκλουβισάνοι κοιταχτήκανε και ρώταγε ο ένας τον άλλον, αν τάχει χάσει ο Προφήτης και τι κουβέντες είναι αυτές που λέει, άκου βόθρο στα κεραμίδια. Ποιοι είναι αυτοί που το σκεφτήκανε. Μπα ζουρλάθηκε ο Άη-Λιάς. Πάει το΄χασε ο μαύρος με τόση  πείνα που έπεσε στον κόσμο. Κρίμα και τον είχαμε καμάρι.

Ο Άη-Λιας όμως κατάλαβε πως τα πράματα δεν ήταν καλά , δεν έβγαλε τον σκασμό, αλλά έβαλε τις χούφτες του και τις έκαμε χωνί.

-Ακούτε ορέ, οι εργολάβοι, επιστήμονες, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και εκείνοι που έχουν κάτ΄ στην Χώρα τη Μαρίνα ενωθήκανε και ζητάνε τα σκούπρα και την βρώμα τους να την πάρουνε απ΄ τα τηγάνια της Αλυκής και να τα φέρουνε στα ποδάρια μου στο Αμμόκαμπο. Ξυπνάτε λέω και μην σας γελάσουνε πως αυτοί που κυβερνάνε σήμερα είναι σοσιαλιστές και θέλουνε το καλό σας γιατί δεν ξέρετε που βρισκόσαστε.

Μόλις ακούσανε αυτά οι Γκλουβισάνοι αμέσως ο ένας με τον άλλον είπανε να μάθουνε αν αυτά που λέει ο  Άη-Λιας είναι αλήθεια ή ψέματα γιατί  σε κάτι τέτοιες εποχές δεν είναι να έχεις εμπιστοσύνη ούτε στον κώλο σου.

Έτσι   έγινε μια συνάντηση στην Καρυά και ειπωθήκανε και δεν ειπωθήκανε όσα μου είπε να σας γράψω ο Άη-Λιας που είναι και συνονόματος μου και γιορτάζουμε την ίδια μέρα και πάω και μου δίνει  αντίδωρο και άρτο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην συνάντηση πρώτα μίλησαν οι Υπηρεσιακοί παράγοντες  και οι Γκλουβισάνοι και είπαν περίπου αυτά

(ακολουθώ την μέθοδο του Θουκυδίδη για να μην μπορώ να μπω σε μικροπρέπειες και φτηνά λόγια)

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: όπως γνωρίζετε μας ψηφίσατε για να διαχειριστούμε το παρόν της ζωής σας για πέντε χρόνια. Παραλάβαμε από τους προηγούμενους ένα σωρό προβλήματα . ανάμεσα σε αυτά είναι και η διαχείριση των σκουπιδιών. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε. Πρέπει να το λύσουμε για το καλό όλων μας.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ : σας ψηφίσαμε, όχι γιατί σας θεωρούσαμε καλύτερους, αλλά γιατί πιστεύαμε ότι θα διαχειριζόσαστε την κατάσταση, όχι προς όφελος των εργολάβων , αλλά την δική μας. Άλλο λόγο δεν είχαμε για να σας δώσουμε την ψήφο μας, γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα είσαστε τόσο υποχωρητικοί στα συμφέροντα και στην γενική υποδούλωσή μας στους ξένους παράγοντες. Κι εσείς δεν κάνετε το παραμικρό που να είναι για το συμφέρον μας. Δυστυχώς μέχρις τώρα δεν ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες μας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Εσείς δεν ζείτε από κοντά τα προβλήματα της διαχείρισης. Δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχουν μέσα. Πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία Τώρα ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την δημιουργία ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο. Να σας αναπτύξουμε την πρόταση του Πολυτεχνείου και να ακούσουμε τις παρατηρήσεις σας.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ: Τι είναι αυτά που λέτε. Ο  Άη_Λιάς δεν εγκρίνει να βάλετε στα ποδάρια του σκατά. Φωνάζει κι άμα φωνάζει αυτός εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Μας λένε άθεους αλλά τον Αη-Λια τον ακούμε σ΄ ότι κι αν πει. Ξεχάστε τον Αμμόκαμπο που εκτός των άλλων είναι και περιουσία μας και μάλιστα με δικαστική απόφαση που την πνίξατε εσείς και ο Δήμος Καρυάς για να μην παίρνουμε τα λεφτά απ΄ το Αμμορυχείο. Για ψάξ΄τε  τα χαρτιά σας για να δείτε πόση περιουσία χάνεται απ΄ τα χέρια σας,

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:  Τι τσαμπουνάτε για Αγίους κι άλλες τέτοιες δικαιολογίες για να μην γίνει το έργο ξεχάστε τα. Εδώ έχουμε τέσσαρα εκατομμύρια για επένδυση κι εσείς δεν μπορείτε να μας σταματήσετε μα ούτε κι ο Άη-Λιάς.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ: Είσαστε θρασείς. Δεν έχετε τον Θεό σας. Εδώ ο Άη-Λιας έδιωξε τους Αμερικάνους και δεν θα διώξει εσάς. Είναι Νόμος της Φύσης δεν είναι δυνατόν το σκουλίκι ο άνθρωπος να ξεπεράσει τα παραδεδεγμένα χωρίς τιμωρία. Η δική σας τιμωρία θα είναι να χαθείτε από προσώπου της γης αφού κάνουν τα συμφέροντα την δουλειά τους με σας. Το όνειδος θα σας ακολουθεί και θα γραφείτε με μαύρα γράμματα στις ψυχές μας και στις ψυχές των παιδιών μας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Αν νομίζετε ότι με ευχές ή κατάρες προχωρούν τα πράγματα στην ανθρωπότητα κάνετε λάθος. Η Μαρίνα πρέπει να δουλέψει. Τα σκουπίδια πρέπει να απομακρυνθούν.  Στην πόλη ζουν χιλιάδες κόσμος κι όταν φυσάει  ανατολικός άνεμος και καίγονται από λάθος ή εξεπίτηδες τα σκουπίδια  τα τοξικά αέρια κοντεύουν να μας πνίξουν. Εδώ πάνω θα πάνε. Αυτό λένε εξ άλλου και οι επιστήμονες.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ: Οι επιστήμονες είναι σαν το Μαντείο των Δελφών ανάλογα με την ερώτηση και το συμφέρον τους απαντούν . Αυτά που λένε οι επιστήμονες τα έχουν παραγγείλει κάποιοι πονηροί.. Κι επειδή εσάς δεν σας θεωρούμε τόσο πονηρούς οι πονηροί βρίσκονται κάπου αλλού χωμένοι. Σε σας κάποιο χέρι θα φέρνει κάτι χαρτιά και τα προχωράτε. Λοιπόν δεν θα συζητούμε για τους επιστήμονες γιατί η επιστήμη που δεν ορίζεται απ΄ το συμφέρον της Ανθρωπότητας  στο διηνεκές δεν είναι επιστήμη αλλά δικαιολογία κάποιου συμφέροντος.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Εδώ υπάρχουν μελέτες. Αμφισβητείτε τις μελέτες;

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ  Ο Άη-Λιάς μας είπε να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Αυτός από εκεί ψηλά βλέπει καλά. Μας είπε πως το κουμπί δεν είναι στον Αμμόκαμπο, αλλά στις Παλιές Αλυκές. Τι φταίω εγώ μας είπε που εκείνοι που φκιάξανε τον Καλλικράτη  δεν φρόντισαν να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου όπως τα σκουπίδια. Κάποτε οι Αλυκές παίρνανε τα σκουπίδια απ΄ την πόλη. Μια πόλη χωρίς τις επεκτάσεις και τουρίστες που υπάρχουν σήμερα και που έτσι και κάνουν και κατουρίσουν τσάμπα θα πνίξουν τον κόσμο όλο. Τι φταίμε εμείς αν ένα ανάλγητο κράτος σε συνεννόηση με τα συμφέροντα της Μαρίνας και την ηλιθιότητα των κυβερνώντων δημιούργησαν το πρόβλημα. Σας λυπόμαστε γιατί σας βάζουν να λύσετε το πρόβλημα. Αλλά δεν μας περισσεύει τόση λύπηση γιατί αυτήν την κουταμάρα που πάτε να κάνετε θα γίνει όλο το ΝΗΣΙ ΜΙΑ ΧΑΒΟΥΖΑ. Ξέρετε τι θα πει να χυθούν τα ζουμιά απ΄τον Αμμόκαμπο;  Θα γεμίσει όλο το νησί. Καταλάβετε ότι δεν υπερασπιζόμαστε μόνο το δικό μας συμφέρον στην ζωή, αλλά και την δική σας και των παιδιών σας. Πέστε επιτέλους ένα γενναίο όχι κι αφήστε τα κόλπα. Αυτό το νησί αντέχει για τόσους τουρίστες, έχει ανάγκη από εκείνα τα έσοδα, έχει αυτές τις προοπτικές. Εδώ που είναι οι μελέτες σας ; εδώ που είναι οι ευθύνες σας; Εδώ που είναι η δήθεν αριστερά σας. Και τι εννοείτε επιτέλους αριστερά; Αριστερά της Δεξιάς στην διαχείριση του καπιταλισμού; Πέστε επί τέλους τι σχέση έχετε με τους ανθρώπους και το μέλλον τους; Για εξηγείστε μας. Είμαστε αγράμματοι, αλλά ξέρουμε να βάνουμε φακή και να βοσκάμε πρόβατα . Δεν είμαστε ζώα.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: με όλα αυτά που μας λέτε είσαστε βαλτοί και δεν επιτρέπετε την ανάπτυξη του Νησιού, άλλη μια φορά αποδείχνετε πως  το μόνο που σας γνοιάζει είναι ο εαυτούλης σας και να μην σας πειράξει κανένας αυτό που σας δόθηκε. Είστε ένας καθυστερημένος κόσμος που μπαίνει συνέχεια εμπόδιο στην ανάπτυξη. Εμείς θα κάνουμε αυτό που είναι επιστημονικά σωστό και που αποφασίσαμε. Αυτή είναι η ευθύνη της Εξουσίας που μας δόθηκε έναντι του Λαού.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ: Το πώς απ΄ τη στιγμή που θα σας εκλέξουμε τοποθετείτε τον εαυτό σας σε άλλη θέση από μας αυτό είναι παμπάλαιο και φτάνει μέχρι την  εποχή που εμφανίστηκε άνθρωπος στην γη. Το πώς όμως εσείς ξεχάσατε τα κουρέλια με τα οποία είμαστε όλοι ντυμένοι και φορέσατε την τήβεννο της εξουσίας αυτό είναι που ενοχλεί τον Άη_Λια και φωνάζει . Το πώς λέτε καθυστερημένο όποιον αντιτίθεται στις ορέξεις σας αυτό είναι αναμενόμενο. Τέλος πάντων αυτήν την στιγμή μας χωρίζει άβυσσος. Εσείς είστε οι καβαλάρηδες και εμάς μας βλέπετε σαν υποζύγια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Εσείς θα προσπαθήσετε να μας  φέρετε τα  σκουπίδια του πολιτισμού σας στο σπίτι μας και εμείς να μην σας αφήσουμε να σταθείτε σε χλωρό κλαρί.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:  επομένως τελειώσαμε. Αυτά λέτε εσείς. Αυτά λέμε εμείς. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ.

ΓΚΛΟΥΒΙΣΑΝΟΙ: μην ξεχνάτε ούτε στιγμή ότι είστε προσωρινοί  και δεν είστε σταλμένοι από κανένα να καταστρέψετε ένα ολόκληρο νησί.

Κάπου εκεί τελείωσε η συνάντηση και κάπως έτσι έγινε ο μεγάλος- βαθύς διάλογος που δεν τον λένε καθαρά ποτέ οι άνθρωποι αλλά τον ντύνουν με ένα σωρό φορεματάκια που τα λένε επιχειρήματα.

Την Επόμενη μέρα ο Άη-Λιάς ήταν φουρτουνιασμένος. Έβαλε τις χούφτες του πάλι στο στόμα του, τις έκανε χωνί και φώναξε:

Πείτε σε αυτά τα τέρατα που κουβεντιάζατε χτες πως εδώ απάνω στα ποδάρια μου να μην πατήσει κανένας. Τι λέτε ορέ  που θα φέρετε στα κεραμίδια του κόσμου τα σκουπίδια και τα δηλητήρια του πολιτισμού μας επειδή το θέλουν πέντε – έξη συμφέροντα και οι εκεί κάτω αυτοί που εκλέξατε δεν τολμούν να που όχι. Κι ακούτε στραβοί. Θα μολυνθούν τα νερά παντού και έρχονται οι ίδιοι που φκίαχνουν αυτό το τερατούργημα να σας πουλάνε νερό για να πιείτε. Τα περισσότερα σκουπίδια είναι από τους ξένους που αγοράζουν με μια πεντάρα τις θάλασσες, τα χωράφια σας και  την ησυχία σας. Ξυπνάτε ορέ Γκλουβισάνοι και ξυπνήστε άλλη μια φορά και τον κόσμο όλο.

 

 

 

Σχολιάστε

  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΠΥΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ…….ΑΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ…..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΧΥΤΑ – ΧΤΥΤΥ ΚΛΠ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΧΥΤΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ……..ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΑΦΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΚΛΠ……..ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *