Μια σπάνια σύμπτωση της Πανσελήνου με το Θερινό Ηλιοστάσιο…

πανσέληνος

Απόψε τη νύχτα (Δευτέρα προς Τρίτη  20 πρός 21 Ιουνίου 2016) αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο μάλιστα συμπίπτει με την πανσέληνο! Βέβαια με τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

Το σπάνιο της υπόθεσης είναι πως το θερινό ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα συμβεί στις 02:02 ώρα Ελλάδος (της Τρίτης 21 Ιουνίου), δηλαδή κάτι λιγότερο από μισή ώρα αργότερα! Πρόκειται για μια σπάνια σύμπτωση αφού η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.
Το θερινό ηλιοστάσιο θα σηματοδοτήσει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο Νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Αυτό σημαίνει πως στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. , καθώς ο Βόρειος πόλος της Γης θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο απ΄τον Ήλιο. Αντίθετα ο Νότιος πόλος την ίδια στιγμή θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο και στο Νότιο ημισφαίριο θα έχουν την μεγαλύτερη νύχτα και την μικρότερη μέρα του χρόνου!
Στην συνέχεια, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *