Ο αντιδήμαρχος για το ακίνητο στα Σύβοτα (και τα δικά μας σχόλια)

Δήμος Λευκάδας(σήμα)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                

ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

www.lefkada.gov.gr                                                 

τηλ. 2645360554                                                        

Λευκάδα,  3 Ιουνίου 2016

 

Ενημέρωση για το κτίριο στα Σύβοτα

 

Για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών μας, σχετικά με την εκμίσθωση δημοτικού κτιρίου στα Σύβοτα  και με δεδομένη την εμμονή ορισμένων να  ανακινούν συστηματικά μη αληθείς πληροφορίες, οφείλουμε να επαναλάβουμε όσα ειπώθηκαν και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η προστασία και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Την άνοιξη του 2015 διαπιστώσαμε ότι στον οικισμό των Συβότων υπάρχει κτίριο του δήμου το οποίο ωστόσο δεν ήταν καταχωρημένο στα περιουσιακά του στοιχεία. Χωρίς χρονοτριβή διενεργήθηκε σχετική έρευνα, βρέθηκε η οικοδομική άδεια στο όνομα του τότε προέδρου της κοινότητας Ευγήρου  και το ακίνητο καταχωρήθηκε στη δημοτική περιουσία.

Το κτίριο 30 τ.μ είχε οικοδομηθεί το 1988 σε οικόπεδο 3.627 τ.μ (αδιαμόρφωτο και πρανές) και χρησιμοποιούνταν σαν αγροτικό ιατρείο. Επειδή ήταν εμφανώς εγκαταλελειμμένο και στα πρόθυρα της διάλυσης, η σκέψη της δημοτικής αρχής ήταν να μισθωθεί για να μπορέσει πράγματι να αξιοποιηθεί και να μην παραμείνει στην υπάρχουσα κακή κατάσταση.

Προτού αποφασιστεί κάτι, ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Ευγήρου (Απόφαση 7/15).

Κατόπιν προχωρήσαμε σε αλλαγή της χρήσης του ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στις 14/9/15 το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Βικέντιου, αναβλήθηκε (ομόφωνα) προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί στο Λιμενικό Ταμείο.

Στα 26/2/2016 επανήλθε το θέμα της εκμίσθωσης στο Δ.Σ., καθώς το Λιμενικό Ταμείο  δεν είχε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει και το ακίνητο δεν μπορούσε να παραμένει ερείπιο επ’ αόριστον. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 23 υπέρ και ένα κατά αποφάσισε να γίνει πλειοδοτική δημοπρασία για εξαετή μίσθωση του ακινήτου. (Αποφ Δ.Σ 60/2016.)

Στις 18/3/2016 ψηφίστηκαν οι όροι διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή και συγκεκριμένα η εκμίσθωση κτιρίου 30 τ.μ με χώρο 270 τ.μ και κατώτατη προσφορά 1440 € – Η αποκατάσταση του κτιρίου και όλα τα έξοδα βαραίνουν τον μισθωτή.

Στις 12/4/2016 έγινε η πλειοδοτική δημοπρασία αφού προηγήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που προσέφερε 1500 € το χρόνο. Στις 22/4/2016 η Οικονομική Επιτροπή επικύρωσε το αποτέλεσμα της πλειοδοτικής δημοπρασίας (Αποφ 97/2016)

Πόθεν προκύπτει λοιπόν το «ξεπούλημα» της δημοτικής περιουσίας;

Ορισμένες επισημάνσεις

 Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό  ότι δεν έπρεπε να επικυρώσει η Οικονομική Επιτροπή το αποτέλεσμα, επισημαίνουμε ότι υπάρχει εξαιρετικά πρόσφατο αρνητικό δεδικασμένο. Συγκεκριμένα, για ανάλογη περίπτωση στη δημοπρασία για τα δωμάτια του Αγίου Νικήτα όπου προσήλθαν δύο, ο ένας ακυρώθηκε και ο έτερος προσέφερε 5.100 € (από αρχική τιμή 5.000), πράγματι η Οικονομική Επιτροπή δεν επικύρωσε το αποτέλεσμα, και ο πλειοδότης δικαιώθηκε στην Αποκεντρωμένη. (Αρ Πρωτ 1289/62/23-2- 2016.)

Αν η Οικονομική Επιτροπή επαναλάμβανε την ίδια διαδικασία θα “πετύχαινε” να συνεχιστεί για λίγο χρόνο ακόμα η πλήρης εγκατάλειψη ενός κτιρίου που δεν ήταν ούτε καν καταχωρημένο στη δημοτική περιουσία…

Εξάλλου, μόλις χθες, 2/6/16 δημοπρατήθηκε από το δήμο τμήμα αιγιαλού 60 τ.μ στην περιοχή Αγιοφύλλι. Η τιμή έναρξης ήταν 1.500 ευρώ και είχε καταληκτική προσφορά 15.000,00 ευρώ. Προφανώς, υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύει και η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι μεγάλο μέρος της δημοτικής περιουσίας δεν είναι καταχωρημένο και αφήνεται στην εγκατάλειψη ή την καταπάτηση. Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας που οφείλουμε από κοινού να δώσουμε: η κατοχύρωση και η προστασία της περιουσίας που ανήκει στο σύνολο των δημοτών.


Μάρκος Νικητάκης

Αντιδήμαρχος-

πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

===================================================================

Τα σχόλια του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ: Θα συμφωνήσουμε με τα περισσότερα απ΄όσα γράφει ο κ. Νικητάκης, αλλά αν διαβάσει με προσοχή το σχετικό ρεπορτάζ μας θα δει ότι τα γράφουμε κι εμείς, ότι ακριβώς ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τόσο απ΄τον κ. Γρηγόρη, όσο κι απ΄ τον κ. δήμαρχο αλλά κι απ΄τον ίδιο. Όμως δεν μας τα λέει όλα ο αντιδήμαρχος, κι ούτε απαντάει στις ερωτήσεις που προκύπτουν απ΄ το ρεπορτάζ. Μετά από τούτη την παρέμβασή του μάλιστα οι απορίες κι οι ερωτήσεις που οφείλει ν΄ απαντήσει αυξάνονται. Αλλά ας γίνω συγκεκριμένος:

α. Ας βάλει κι αυτός κι ο δήμαρχος το χέρι στην καρδιά και να μας απαντήσουν: Αν το ακίνητο ήταν δικό τους και ήθελαν να το νοικιάσουν, θα περιορίζονταν σ΄ αυτά που έκαναν (και προβλέπει ο νόμος) να το δημοσιεύσουν μέσα στις απλές μικρές αγγελίες των δυο εφημερίδων, ή θα φρόντιζαν να δώσουν την μέγιστη δημοσιότητα στην αγγελία τους, ώστε να την δουν όσο γίνονταν περισσότεροι; Και γιατί αφού ενδιαφέρονταν για το μέγιστο τίμημα υπέρ του δήμου, δεν το ανακοίνωσαν ας πούμε και στα τοπικά σάϊτ, που άλλωστε είναι και δωρεάν; Γιατί μπορεί οι διαδικασίες που ακολουθησαν  να ήταν οι νόμιμες, όμως άλλο το νόμιμο κι άλλο το ηθικό…

β. Είναι διατεθειμένοι να κοιτάξουν τους Λευκαδίτες στα μάτια και να τους πουν ευθαρσώς πως ότι έκαναν το έκαναν για το συμφέρον του δήμου; (Προσωπικά δεν θα τους το συνιστούσα…)

γ. Γιατί ο κ. αντιδήμαρχος αποφεύγει να μας πει πως ο μοναδικός που εξέφρασε ενδιαφέρον για το ακίνητο, είναι επώνυμο και δραστήριο στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τρεις φορές υποψήφιατου σε εθνικές και περιφερειακές εκλογές;

δ. Πως έγινε και έδωσαν άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, απ΄την στιγμή που είναι ένα ετοιμόρροπο κτίριο σε άθλια κατάσταση, όπως λένε, τη στιγμή που οι συνδημότες μας τραβιούνται μήνες ή ακόμη και χρόνια με την γραφειοκρατία για να αποκτήσουν τέτοια πολυπόθητη άδεια, αν και τα μαγαζιά τους είναι συνήθως άψογα;

ε. Μας λέτε σε τούτη την ανακοίνωση πως το οικόπεδο αρχικά ήταν 3.627 τ.μ. Πως έγινε και μίκρυνε στα 300 τ.μ ; Το υπόλοιπο χάθηκε, πουλήθηκε, ή απλά κατατμήθηκε για την δημοπρασία και παραμένει σαν ιδιοκτησία του δήμου ανενεργή; Κι αν ισχύει αυτό, γιατί δεν δοκιμάζατε να το νοικιάσετε ολόκληρο ενδεχομένως για άλλες χρήσεις (π.χ. κάμπιγκ), ώστε ο δήμος να εισπράττει πολύ περισσότερα χρήματα;

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να σας θυμήσω ένα αρχαίο ρητό των σοφών προγόνων μας, που θεωρώ πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση: Ενίοτε λοιπόν, “κρείττον το σιγάν του λαλείν“…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *