Νέα αφαίρεση πόρων από τους Δήμους

χρημα

ΝΕΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με νόμο επιχειρούν να καταργήσουν έναν ακόμη δημοτικό πόρο και να ανατρέψουν τους ήδη εκτελούμενους προϋπολογισμούς.

Αυτή τη φορά στόχος είναι τα έσοδα των Δήμων από την εισφορά σε χρήμα.

Στην παρ.2 του αρθ.30 του κατατεθέντος ν/σ του Υπουργείου Παιδείας (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9553774.pdf) ορίζεται ότι «τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ,   κατόπιν δήλωσής τους (!!!) στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, απαλλάσσονται από την καταβολή εισφοράς σε χρήμα για όσο διάστημα η εντασσόμενη στο σχέδιο έκταση χρησιμοποιείται από αυτά για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς εν γένει σκοπούς».

Μάλιστα η διάταξη φτάνει στο αδιανόητο σημείο να έχει και αναδρομική ισχύ.  Δεν θα αφορά μόνο τις πράξεις που θα εκδοθούν από την ψήφιση και μετά. Περιλαμβάνει και όλες “τις πράξεις εισφοράς σε χρήμα που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ, κατά το μέρος που οι εισφορές δεν έχουν εξοφληθεί”.  Γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες οφειλές υπάγονται σε εικοσαετή, και όχι πενταετή, παραγραφή, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας σε τι ύψος ανέρχεται η απώλεια δημοτικών εσόδων.

Μια απώλεια που βεβαιώνει άλλωστε και η Έκθεση του Γ.Λ.Κ., ενώ η Ειδική Έκθεση προβλέπει ότι αυτή «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων των οικείων ο.τ.α. α’ βαθμού».  Στέλνουν δηλαδή το λογαριασμό στα κατά τη γνώμη τους κορόιδα, δηλαδή στους δημότες.

Εντύπωση για την παντελή κυβερνητική άγνοια προκαλεί μάλιστα η δικαιολογία που μας παραθέτουν για την αναγκαιότητα της απαλλαγής, μην έχοντας προφανώς την παραμικρή ιδέα έστω για το τι σημαίνει ο όρος «εισφορά σε χρήμα».  Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί στην αιτιολογική θεωρούν « … δεδομένο ότι η ένταξη στο σχέδιο πόλης εκτάσεων των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. δεν προσδίδει σε αυτά ουδεμία ωφέλεια …» !

Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.   Η απώλεια – δεδομένης της εκτεταμένης αναδρομικότητας – επιφέρει καίριο οικονομικό πλήγμα στην Αυτοδιοίκηση, αν υπολογίσουμε ενδεικτικά ότι μόνο κατά το προηγούμενο έτος τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εισφορά, εν τω συνόλω τους, ανήλθαν σε εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης όλως περιέργως … – δεν συνυπογράφει, παρά το ότι η εν λόγω διάταξη υπάγεται στη δική της συναρμοδιότητα, όπως και άλλα σημεία του ίδιου ν/σ. Γι΄ αυτό και οφείλει να πάρει θέση αφενός μεν αν τους ενημέρωσαν ή τους αγνόησαν και αφετέρου για το αν συναίνεσαν με την απαλλαγή και γιατί -.

Η διάταξη δεν αγγίζει μόνο τους Δήμους στα όρια των οποίων υπάρχει πανεπιστημιακή περιουσία, καθώς αυτή δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη επεισόδιο του έργου, που ακόμη και αυτοί που καλοπροαίρετα  επένδυσαν σ΄ αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα, το παρακολουθούν πλέον κεχηνότες.

Εκτός από τις δραστικές περικοπές στους ΚΑΠ, πριν λίγο καιρό  επλήγησαν τα έσοδά μας από το φόρο ζύθου, έπειτα οι Δήμοι με συμβάσεις παραχώρησης, χθες οι Δήμοι με βοσκήσιμες γαίες, σήμερα οι Δήμοι με πανεπιστημιακές εκτάσεις, σε λίγο προϊόντος του θέρους σκάει η υπόθεση του Αιγιαλού για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ τα ανταποδοτικά έσοδα καταρρέουν και πλέον τα πράγματα δεν θα είναι διαχειρίσιμα.

Αυτός ο κατήφορος όσο συνεχίζεται, οδηγεί σε αποδιάρθρωση το θεσμό που κρατάει ακόμη σε ανεκτή ισορροπία την κοινωνική συνοχή και τελικά θα κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα.

Η ΚΕΔΕ επιτέλους οφείλει να βάλει ένα φρένο σ΄ αυτόν τον εφιάλτη ή τουλάχιστον ας προσπαθήσει.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ    Κ.Ε.Δ.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *