Χρεοφειλέτες ευγνωμοσύνης (άρθρο του Ν. Γαζή)

ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΣ 

Του Νίκου Γαζή

Κατά την προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είδαμε -για πρώτη φορά- αγανακτισμένο, σχεδόν θυμωμένο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σπύρο Μαργέλη, να απαιτεί τον σεβασμό του δημάρχου, θυμίζοντάς του πως η αντιπολίτευση στο Δ. Σ.  εκπροσωπεί το 75% των Λευκαδιτών ψηφοφόρων! Ο λόγος του εκνευρισμού του αιρετού ήταν ότι πριν από λίγο, ο δήμαρχος είχε πει ειρωνικά υπονοούμενα σε βάρος του…

Αυτή ακριβώς η αναφορά του ήταν που μου έβαλε την ιδέα αυτού του άρθρου.  Που σκοπό έχει να μας βοηθήσει να δούμε τεκμηριωμένα ποιος εκπροσωπεί ποιόν, αλλά και πως θα ήταν τα πράγματα στο Δ.Σ. αν είχε λάβει σάρκα και οστά η «μεταρρύθμιση» που είχε μελετήσει και προτείνει ο τότε υπουργός των εσωτερικών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κ. Μιχελάκης, στην οποία αντιτάχθηκαν σθεναρά κάποιοι πράσινοι δήμαρχοι που ένιωθαν πως τότε οι ίδιοι θα καταποντίζονταν!. Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματικά σπουδαία μεταρρύθμιση να μην έρθει καν για ψήφιση στη βουλή…

Θυμίζουμε πως το νομοσχέδιο αυτό του κ. Μιχελάκη προέβλεπε να υπάρχουν μόνο δυο ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές, όπου στο ένα θα έμπαιναν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο άλλο όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Και θα εκλέγονταν όλοι κατ΄ ευθείαν απ΄ τον λαό, χωρίς συνδυασμούς και χωρίς τις συμφωνίες κάτω απ΄ το τραπέζι και την διαπλοκή που αναπτύσσεται, κυρίως την δεύτερη Κυριακή, με το σημερινό σύστημα…

Παραθέτουμε λοιπόν εδώ την (υποθετική) σύνθεση που θα είχε το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας, με βάση  τους σταυρούς που πήρε ο κάθε υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές. (Με έντονα γράμματα είναι αυτοί που εκλέχτηκαν στις τελευταίες εκλογές και θα εκλέγονταν και με το νέο σύστημα, ενώ με απλά γράμματα είναι όσοι θα εκλέγονταν με το νέο σύστημα ενώ σήμερα δεν έχουν εκλεγεί. Ο αριθμός δίπλα στο κάθε όνομα είναι οι ψήφοι που έλαβε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

  1. Καββαδάς Αθανάσιος 715  (Αραβανής)
  2. Σκιαδά – Πετούση ζωή 598  (   ¨    )
  3. Κατωπόδη Ευανθία 559  (Μαργέλης)
  4. Καρφάκη Μαριάννα 516   (       ¨    )
  5. Γρηγόρη Ασπασία 487   (      ¨     )
  6. Καλός Χαράλαμπος 419   (       ¨    )
  7. Βλάχος Άγγελος 400   (       ¨    )
  8. Μαργέλης Νίκος 389    (       ¨    )
  9. Καρβούνης Σπύρος 324    (       ¨    )
  10. Πεντεσπίτης Νίκος 314    (       ¨    )
  11. Γεωργάκης Γεώργιος 299    (Δρακονταειδής)
  12. Νικητάκης Μάρκος 291   (         ¨        )
  13. Περδικάρης Αθανάσ. 272    (        ¨        )
  14. Λώλη Γεωργία 260    (        ¨        )
  15. Σκιαδαρέσης Σωτήρ. 257     (Αραβανής)
  16. Σάντα –Μακρή Αικατ. 250 (Μαργέλης)
  17. Δουβίτσας Αντώνιος 244   (        ¨       )
  18. Αραβανής Παναγιώτ. 237   ( Αραβανής)

ΔΕ ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ

  1. Γαζή- Παρασκευά Σωτηρία 494  (Μαργέλης)
  2. Ζουριδάκης Ευτύχιος 470  (Αραβανής)
  3. Μήτσουρας Πέτρος 377  (Μαργέλης)
  4. Γαζής Αναστάσιος 375  (Αραβανής)
  5. Γαζής Πάνος 295 (ΑΝΕΞΑΡΤ.)
  6. Κονιδάρης Κωνσταντίνος 253  (Μαργέλης)

ΔΕ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ

  1. Βικέντιος Νικόλαος 528  (Μαργέλης)
  2. Σκληρός Παναγιώτης 525  (        ¨        )
  3. Λύγδας Σπύρος 478  (        ¨        )
  4. Σκληρός Φίλιππος 473  (Αραβανής)

ΔΕ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ

  1. Γεωργάκης Θεόδωρος 269 (Μαργέλης)
  2. Κάτσενου Μαρία  220  (       ¨        )

ΔΕ ΚΑΡΥΑΣ

  1. Αραβανής Νίκος 375  (Μαργέλης)

ΔΕ ΚΑΛΑΜΟΥ

  1. Σώλος Φώτιος 168  (Μαργέλης)

ΔΕ ΚΑΣΤΟΥ

  1. Γιαννούτσου Ελευθερία 60  (Μαργέλης)

Συνολικά λοιπόν σήμερα στα έδρανα του Δ.Σ. θα κάθονταν: 21 εκ του συνδυασμού Μαργέλη, 7 εκ του συνδυασμού Αραβανή,  μόλις 4 απ΄ την σημερινή δημαρχιακή παράταξη και 1 ανεξάρτητος. Ως εκ τούτου:

Συμπέρασμα 1ο  (που λέει κι ο δήμαρχος): Δεν θα ήταν δήμαρχος ο σημερινός. Κατά πάσα περίπτωση θα ήταν ο κ. Μαργέλης, αν και αυτό δεν αποδεικνύεται μαθηματικά.

Συμπέρασμα 2ο: Από όλους τους βαθμοφόρους της σημερινής δημοτικής Αρχής θα εκλέγονταν δημοτικοί σύμβουλοι μόλις οι δυο αντιδήμαρχοι κι ο πρόεδρος του Δ.Σ.! ΄Όλοι οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι, πρόεδροι κ.λ.π. θα ήταν εκτός!

Συμπέρασμα 3ο: Απ΄ το σημερινό Δ. Σ. θα εκλέγονταν μόνο οι 14 και θα έμεναν εκτός οι 19 εκ των οποίων οι 14 θα ήταν της παράταξης του Δρακονταειδή που θα αντικαθίστατο από υποψήφιους συμβούλους της σημερινής αντιπολίτευσης!

Τελικό συμπέρασμα: Καλό και χρήσιμο για τον τόπο θα ήταν, η δημοτική Αρχή  να μην ταμπουρώνεται στο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που την έφερε στην εξουσία, ν΄ αφήσει  κατά πάντα την υπεροψία και να σέβεται την αντιπολίτευση η οποία εκπροσωπεί συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό δημοτών απ ότι οι ίδια. Ασέβεια σ΄ αυτούς σημαίνει ασέβεια στους πολίτες που τους ψήφισαν . Και ιδιαίτερα οι αντιδήμαρχοι, ορισμένοι εκ των οποίων διακατέχονται από μιαν απίστευτη υπεροψία,  να μην ξεχνούν πως εξ αιτίας του συστήματος  (και ότι αυτό ευνοεί), πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που σήμερα βρίσκονται εκτός συμβουλίου, πήραν τους διπλάσιους σταυρούς απ΄ αυτούς και συνεπώς εκπροσωπούν τους διπλάσιους ψηφοφόρους!

Τέλος, καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν πως όλοι οι συμμετέχοντες στην δημοτική Αρχή, μαζί χρωστούν ατέλειωτη ευγνωμοσύνη στο ΠΑΣΟΚ -και ιδιαίτερα στον Ασκούνη και στον Κουκουλόπουλο- για την θέση που κατέχουν σήμερα… Που σημαίνει πως καλό θα ήταν να τους άναβαν κι από ένα κεράκι του καθ’ ενός με την πρέπουσα ευγνωμοσύνη (κι ας ήταν ζωντανοί), γιατί αν εκείνοι δεν στύλωναν τα πόδια, αυτοί σήμερα θα ήταν εισέτι άγνωστοι στο υπαλληλικό τους γραφειάκι…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *