Σ΄ένα τυχαίο οδοιπορικό μας στην Τριφυλία (του Νομού Μεσσηνίας) κι εντελώς συμπτωματικά, επισκεφθήκαμε μια αγροτοπαραγωγική υδροπονική καλλιέργεια τομάτας στην περιοχή των Φιλιατρών. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ απ΄την αρτιότητα της μονάδας και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων της, που θεωρήσαμε πως αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσουμε τις εντυπώσεις μας, γιατί εκτός απ΄την Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και της μιζέριας, υπάρχει (ευτυχώς) κι η Ελλάδα της σοβαρής προσπάθειας, της προόδου, της σωστής επιχειρηματικότητας και επιτέλους της παραγωγής. Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που έσπευσαν να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες με μοναδικό τους κριτήριο την μεγάλη κερδοφορία. Υπάρχουν και σύγχρονες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που στήθηκαν και λειτουργούν με άψογη οργάνωση, που παράγουν προϊόντα αρίστης ποιότητας, που έχουν δυναμική παρουσία στον τομέα τους και που θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση, αν θέλουμε να βγούμε κάποτε απ΄το τούνελ. Γνωρίστε μια τέτοια σύγχρονη και παραγωγική εταιρεία, την Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.Ε. στα Φιλιατρά:
Η συγκεκριμένη επιχείρηση γεννήθηκε στην αρχή της κρίσης και ανδρώθηκε όταν οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες ή έβαζαν λουκέτο ή μετανάστευαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αυτή όμως, μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, έχει παγιώσει την παρουσία της στην αγορά ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία, καθιστώντας παράλληλα το προϊόν της σαν συνώνυμο της ποιότητας.
Αποτελεί μια δυναμική μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας και παραγωγής σποροφύτων, με παραγωγή περίπου 1.500 τόνων τομάτας αρίστης ποιότητας το χρόνο. Η έκταση της επιχείρησης καταλαμβάνει 70 στρέματα, εκ των οποίων τα 35 είναι καλλιεργήσιμα και 8 στρέματα καταλαμβάνει το φυτώριο. Η επιχείρηση είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη κατά ISO 9002.
Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα μέσα απ΄το φωτορεπορτάζ του Ν. ΓΑΖΗ:
Η εταιρεία ανήκει σε μια συνεταιριστική ομάδα γεωπόνων. Η ψυχή της όμως, που είναι καθημερινά μαζί της, είναι οι δυο κύριοι που βλέπετε εδώ να σχεδιάζουν μια απ΄τις σημερινές εργασίες: Ο γεωπόνος Ανδρέας Σινόπουλος (δεξιά) κι ο τήμ μάνατζερ Περικλής Παναγάκης (αριστερά).
Για να φθάσει η καλλιέργεια σ΄ αυτό το επίπεδο…
Η δουλειά ξεκινάει απ΄το σπορείο…
Μετά απ΄το …”χειρουργείο”, όπου τα νεαρά φυντανάκια θα υποστούν ένα προς ένα “εγχείρηση” και τα κορίτσια θα τα μπολιάσουν σε ρίζες κολοκυθιάς που είναι ανθεκτικότερες…
Εδώ μεγαλώνουν και δυναμώνουν…
όπως και άλλοι συγκάτοικοι. (Εδώ μπρόκολα).
Μετά θα μεταφερθούν στο θερμοκήπιο όπου θα μεταφυτευτούν στον πετροβάμβακα που αποτελεί το υπόστρωμα της υδροπονικής καλλιέργειας (αντί χώματος) και πλέον θα μεγαλώσουν με ιδανικές συνθήκες θρεπτικής ύλης, θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ λόγω της απουσίας χώματος απουσιάζουν και τα περισσότερα παράσιτα της κλασικής καλλιέργειας στο χωράφι, για την εξόντωση των οποίων αναγκάζονται οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν αφθονία φυτοφαρμάκων!
Καταφθάνουν κι οι μέλισσες επιφορτισμένες για την γονιμοποίηση με φυσικό τρόπο…
Πολύτιμοι βοηθοί είναι οι εργαζόμενες που έχουν καθημερινή παρουσία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης…
Αρωγός στην προσπάθεια ο επιστημονικός εξοπλισμός…
Πλούσιος όμως είναι κι ο μηχανολογικός εξοπλισμός που κάνει την χαμαλοδουλειά!
Εδώ το συσκευαστήριο…
Εδώ το …μαγειρείο για το “συσίτιο” των φυτών…
Μπόλικος κι άψογος ο καρπός της όλης προσπάθειας… Χρειάζεται λίγο μόνο να ωριμάσει…
Κι αν αναρωτιέστε για το τελικό αποτέλεσμα, τέλεια αψεγάδιαστη εμφάνιση κι ακόμα πιο τέλεια γεύση! Μπράβο τους!