΄Ωρα για συγκρίσεις: Η σεισμο-βοήθεια που δόθηκε στην Κεφαλονιά το 2014

ΕΝΦΙΑ 1

ή πως αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός στον σεισμό της Κεφαλονιάς το 2014
(Μέρος Β)

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Στο άρθρο μας της 28-11-2015 με τίτλο “Μια πρόταση σε μια συγκινητική προσπάθεια” (βλ. Κατηγορία “ΑΡΘΡΑ”) αναφερόμαστε στην συγκινητική όντως προσπάθεια του (Κεφαλλονίτη) περιφερειάρχη Ι. Ν. κ. Γαλιατσάτου, απ΄το πρώτο κιόλας ΣΟΠΠ που έγινε το ίδιο βράδυ του σεισμού που έπληξε τη Λευκάδα το πρωί της 17ης Νεμβρίου, να συμπεριλάβει και τις περιοχές που εκλέγεται ο ίδιος (Κεφαλονιά και Ιθάκη) στις πληγείσες περιοχές μαζί με την Λευκάδα, με προφανή τον στόχο να μοιραστούν μαζί μας τις όποιες σεισμοενισχύσεις προκύψουν.

Στην συνέχεια του άρθρου μας εκείνου μάλιστα, γράψαμε για την κρατική αντιδραση στον αντίστοιχο καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς στις 26 Γενάρη 2014 καθώς και την αρωγή και τις άμεσες ενισχύσεις που αποφασίστηκαν κατά το πρώτο διήμερο μετά το σεισμό και ζητούσαμε το αυτονόητο: Να λάβει δηλαδή τώρα κι η Λευκάδα την αντίστοιχη ενίσχυση.

Επειδή όμως οι πολίτες και κυρίως οι πολιτικοί και δη οι κυβερνητικοί έχουν ασθενική μνήμη και ξεχνούν εύκολα -ιδιαίτερα όσα δεν τους συμφέρουν ή τα βλέπουν δύσκολα- γράψαμε τότε το Α΄ Μέρος (από τα τρία) με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών για να ξαναθυμηθούμε όλοι μας την κρατική αντίδραση, την αρωγή και τις ενισχύσεις των σεισμοπλήκτων τότε (που είχαμε μια κουρασμένη κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) και να τα συγκρίνουμε με την αντίδραση, την αρωγή και την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Λευκάδας στον πρόσφατο σεισμό του Νοέμβρη (με την αριστερή και φρέσκια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Σήμερα λοιπόν, αφού επαναλάβουμε πως δεν έχουμε τίποτε με τους συμπαθείς γειτόνους μας Κεφαλλονίτες, οι οποίοι πιστεύουμε πως σαν σεισμοπαθείς έπρεπε να υποστηριχθούν περισσότερο απ΄όσο υποστηρίχθηκαν,  δημοσιεύουμε το 2ο Μέρος από εκείνα τα ρεπορτάζ, που περιγράφουν τις ενέργειες για το διάστημα από 3 μέχρι 5 Φλεβάρη του 2014, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα μετά τον σεισμό της Κεφαλονιάς της 26ης Γενάρη 2014. Επειδή όμως είναι αρκετά εκτεταμένα και ίσως κάποιοι δεν θα έχουν το χρόνο ή την διάθεση να τα διαβάσουν, (παρότι στ΄ αλήθεια αξίζει), παραθέτουμε επιγραμματικά στη συνέχεια τις κυριότερες  ενέργειες και τις σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν τότε για την ενίσχυση των γειτόνων μας. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν κάποιες συγκρίσεις και να βγουν ορθά συμπεράσματα.

Προσέξτε λοιπόν την βοήθεια:

-Αποστολή απ΄το υπουργείο Υγείας (με μεταγωγικό στρατιωτικό αεροπλάνο C-130) 7 εξειδικευμένων γιατρών, συν μια αυτοκινούμενη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο.

-Αποφασίστηκε η παροχή 5 εκατ. ευρώ απ΄το αποθεματικό της περιφέρειας Αττικής (περ/χης Σγουρός)

-Επί τόπου (στο ΤΕΙ Κεφαλονιάς) σύσκεψη πέντε κορυφαίων υπουργών και κορυφαίων στρατιωτικών παραγόντων.

-Ενεργοποίηση του σχεδίου κινητοποίησης των Ε.Δ. “Δευκαλίων”

-Αποστολή στρατιωτικών, σκηνών και υλικών με τρία C-130 και ένα ελικόπτερο.

-Αποστολή δυο αρματαγωγών του Π.Ν.

-Κάλυψη ενοικίου των σεισμοπαθών για 2 χρόνια.

-Δημιουργία οικισμού με οικίσκους.

-120 τεχνικοί (κυρίως μηχανικοί) για τον άμεσο έλεγχο των κτιρίων.

-4ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ενημέρωση των πολιτών.

-Διανομή 14.000 μπουκαλιών νερού (και εις διάθεση ακόμα 100.000 μπουκάλια), 25 σκηνών και 1.000 μερίδων φαγητού.

-Αποστολή ενισχύσεων: 30 αστυνομικοί, 5 περιπολικά, 15 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με ένα ειδικό όχημα για σεισμούς, 15 λιμενικοί, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού, 6 βατραχάνθρωποι.

-15 γιατροί του Στρατού, του Ναυτικού και του ΕΚΕΠΥ για ενίσχυση των Νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου.

-10 προκατ σχολικές αίθουσες άμεσα και ακόμα 30 μετά από μια εβδομάδα.

-Τεκμηριωμένο αίτημα για Ευρωπαϊκή συνδρομή (απ΄το υπουργείο Ανάπτυξης).

-Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου με πρωθυπουργό και 10 υπουργούς συν τους Γ.Γ. τους.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 (δηλ. μία εβδομάδα μετά τον σεισμό ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης κήρυξε επίσημα την Κεφαλονιά σαν σεισμόπληκτη.

-200.000 ευρω για την κάλυψη άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών.

-2.200 κουβέρτες

-Κινητή μονάδα παρέμβασης του ΕΚΚΑ στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους (για ψυχολογική υποστήριξη των σεισμοπαθών).

-Από ΓΕΕΘΑ στάλθηκε οχημεταγωγό του Π.Ν. με δυο κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, έναν εσκαφέα, ένα ρυμουλκό, ένα φορτωτή, ένα γκρέηντερ, ένα ανατρεπόμενο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος κι έναν φωτιστικό πύργο.

-Μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη (στις 5-2-2014) δημιουργήθηκε μια κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αρμόδιο Γ.Γ. για καλύτερο συντονισμό και εποπτεία.

-Επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ το μήνα, οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για αγορά οικοσκευής, επιδότηση επισκευών και ανακατασκευών κτιρίων κατά το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνειο.

-Εξαίρεση Κεφαλονιάς από φόρο ακινήτων για το 2014.

-Καταβολή εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ (συνολικά 500.000 ευρώ).

-Το υπουργείο Υποδομών ανέλαβε να φτιάξει το λιμάνι Ληξουρίου σε δυο μήνες.

-Ήρθε κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ για το δίκτυο νερού και 20 άτομα ενίσχυση στο δήμο για σωστικά μέτρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Με εντολή πρωθυπουργού, παράκαμψη της γραφειοκρατίας – διαδικασίες εξπρές.

————————————–

Στο επόμενο (Γ΄ Μέρος) των σχετικών ρεπορτάζ που θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσουμε με τα μέτρα και τις ενισχύσεις που ακολούθησαν μετά την πρώτη εβδομάδα.

Με δεδομένο πως ο κύριος σεισμός της Λευκάδας με 6,4 Ρίχτερ ήταν ισχυρότερος απ΄τον αντίστοιχο της Κεφαλονιάς με τα 5,9 Ρίχτερ, ας αναλογιστούν οι Λευκαδίτες κι ιδιαίτερα οι σεισμοπαθείς μας, τι απ΄τα παραπάνω έγινε για τη Λευκάδα.

===================================================================================================

Και τώρα παραθέτουμε ολόκληρα κάποια απ΄τα ρεπορτάζ για τον σεισμό της Κεφαλονιάς, που δημοσιεύτηκαν από 3 μέχρι τις 5 του Φλεβάρη 2014, απ΄τα οποία άλλωστε προέκυψαν τα προαναφερόμενα για τις ενισχύσεις:

03/02/2014 – 12:11LIVEBLOG:LIVE BLOG
Αποστολή ιατρών και εξοπλισμού από το Υπουργείο Υγείας στην Κεφαλονιά
Το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από το σεισμό στην Κεφαλονιά, αποστέλλει εντός της ημέρας τα εξής:
• Κλιμάκιο τεσσάρων (4) εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής).
• Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), κλιμάκιο τριών (3) ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός).
• Έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού.
• Μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να αναχωρήσει σήμερα (3/2), στις 12.30 το μεσημέρι, με πτήση C-130.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να τεθούν σε ετοιμότητα για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας, 25 ιατροί- μέλη του ζωτικών ειδικοτήτων.
Νωρίτερα το πρωί προηγήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΚΕΠΥ στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων».

———————————————-

Περιφέρεια Αττικής: 5 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014
Την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Όπως ανακοινώθηκε, το παραπάνω ποσό θα τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού.
«Η πολύπαθη Αθήνα που έχει πληγεί κατά το παρελθόν από τον εγκέλαδο και γνωρίζει το σημαίνει να δοκιμάζεται κανείς τέτοιες ώρες, στέκεται δίπλα στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν στο νησί της Κεφαλονιάς», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

———————————————-

Ευρεία σύσκεψη στην Κεφαλονιά
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 11:00
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο ΤΕΙ Ιονίων, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέκου Παρίση. Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.
Οι υπουργοί ενημερώνονται για τις μέχρι τώρα καταγραφές και τους ελέγχους των κτηρίων. Στόχος είναι ο συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και τοπικών φορέων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Σε ό,τι αφορά τα σχολικά συγκροτήματα, ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί. Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών, είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.
Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, συνεχάρη όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα.

Η υπουργός Τουρισμού ‘Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.
Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού, υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου ευχαρίστησε του υπουργούς για την παρουσία τους στο νησί και επισήμανε ότι η Κεφαλονιά είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού, μια πολύ σημαντική νησιωτική περιφέρεια και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής στο νησί.
Ο λαός έδειξε ότι αντέχει, τα κτήρια αντέχουν, αλλά σε πρώτο πλάνο είναι οι βιοποριστικές ανάγκες των κατοίκων, σημείωσε ο κ. Σπύρου.
Κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Ελπίζουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, ανέφερε, τέλος, ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Δευκαλίων
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Δευκαλίων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού που έφθασε τα ξημερώματα στο νησί με αεροσκάφος C-130 ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας, ενώ μεταβαίνει στο Ληξούρι για αντίστοιχους ελέγχους.
Στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμό τους θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα φθάσουν στο νησί με μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 σε δύο φάσεις.
Ακόμη 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών και αναμένεται στην Κεφαλονιά μετά το μεσημέρι.
Επίσης, το μεσημέρι αναμένεται στο νησί και το δεύτερο αρματαγωγό Ικαρία που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

——————————————-

Κεφαλονιά: Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 12:17
UPD:15:36

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.
Επίσης η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στο νησί έχουν μεταβεί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα, τα οποία και θα ελέγξουν εκ νέου όλα τα δημόσια κτήρια.
Αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Τόνισε στην συνέχεια ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός και άρα κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα διορθωθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Κύριο μέλημα, πρόσθεσε, είναι η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής. Είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.
Είπε ακόμη ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιεί συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Λόγω βλαβών εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου, ενώ μετά και το δεύτερο σεισμό διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι να διορθωθούν οι βλάβες. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1.000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου ενώ το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.
Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης πέντε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού (Μεταξάτων, Ελείου – Προννών, Παλικής, Πυλάρου και Ερίσου).
Το Λιμενικό Σώμα ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και έξι εξειδικευμένους βατραχανθρώπους για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου.
Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και διορθώνονται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή.
Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας. Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από τον στρατό, το ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ.
Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι το πρωί σήμερα 1.680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτήρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.
Τέλος από πλευράς ΓΕΕΘΑ, θα σταλούν με οχηματαγωγό του Ναυτικού δύο κινητά μαγειρεία, δύο υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, ένας εκσκαφέας τάφρων, ένα ρυμουλκό, ένας φορτωτής, ένας προωθητής γαιών, ένα ανατρεπόμενο, ένα Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.
Κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία
Κλειστά έως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.
«Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή για να έχει ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος, να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και μετά να δούμε τι θα αποφασίσουμε», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος στο ΑΜΠΕ.
Όπως είπε, οι πρώτες 10 προκατασκευασμένες αίθουσες φθάνουν σήμερα στο νησί και οι υπόλοιπες 30 μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
«Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών, σε πρώτο πλάνο, αλλά βεβαίως και η δημιουργία συνθηκών γρήγορης επανέναρξης της μαθητικής διαδικασίας. Για λόγους ψυχολογικούς τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία, αλλά με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι από τον πρώτο έλεγχο καταγράφηκαν προβλήματα σε τρία σχολικά κτήρια, αλλά, όπως είπε, «με τον δεύτερο, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, θα δούμε την κατάσταση και θα επανεκτιμήσουμε τα πράγματα».
Ερωτηθείς αν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Πρώτα ο Θεός, να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, να επανέλθουμε στην ομαλότητα, να δούμε τι χρόνος χάθηκε, να δούμε τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει και θα δούμε αν χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για αυτούς τους μαθητές».
Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο στο Ληξούρι θα λειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες. «Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο», τόνισε. Ο υπουργός κάλεσε ακόμη τους κατοίκους του νησιού να μην πίνουν το νερό του δικτύου, «γιατί δεν ξέρουμε τι ζημιές έχει υποστεί».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Να προστατέψουμε την εικόνα της Κεφαλονιάς
«Μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την εικόνα και το κύρος της Κεφαλονιάς ως τουριστικό προορισμό», δήλωσε με σειρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η οικονομία της Κεφαλονιάς στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό», πραανήγγειλε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της νησιού.
Αίτημα για ευρωπαϊκή αρωγή
Στο μεταξύ στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης συνδρομής προς την Ε.Ε..
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

———————————————————–
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά αύριο στο Μαξίμου
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 21:26
UPD:21:43
Με θέμα τις εξελίξεις στην Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για την Τετάρτη στις 18:00 ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών.
Οι υπουργοί παρουσία του κ. Σαμαρά θα κάνουν μια αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων, αλλά και θα μιλήσουν για τον περαιτέρω συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στην Κεφαλονιά.
Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Εν τω μεταξύ την Τρίτη ένα ακόμη πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων.
Δέσμη μέτρων για του σεισμόπληκτους
Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι τα εξής:
η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης,
• η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και
η δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.
Επίσης, ξεκινούν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Κλιμάκιο το ΚΕΕΛΠΝΟ και λειτουργία των νοσοκομείων
Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την όποια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί.
Πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε, είπε.
Σημειώνεται ότι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου εγκαινιάστηκε σήμερα με τοκετό, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του νησιού.

Ζημιές σε κτήρια
Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας 1.680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον χθεσινό σεισμό έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία θα συνεχιστεί με γενική σάρωση των κτιρίων από 100 και πλέον μηχανικούς από Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα ΤΑΣ.
Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και διορθώνονται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή.
Επίσης όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1.200 κουβερτών και 100.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά το σεισμό της Δευτέρας υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον 100.000 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.
Για τον τουρισμό
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας για την στήριξη της εικόνας του νησιού, όπως η αξιοποίηση του διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και την προβολή, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού -αρχής γενομένης από τις Εκθέσεις του Μιλάνου, του Βερολίνου και της Μόσχας- της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.
Ζημιές σε αρχαιλογικούς χώρους
Η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού, οι οποίες ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους.
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.
Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, έτσι ώστε το επόμενο βήμα να είναι τα μέτρα στερέωσης, για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.
Ενισχύσεις σε λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική
Η Ελληνική Αστυνομία, ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί.
Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού. Οι εν λόγω Εθελοντικές Ομάδες μετά την εκδήλωση του σεισμού ενεργοποιήθηκαν και προσφέρουν υπηρεσίες υπό την αιγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εντολές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.
Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, με εντολή Α΄ ΓΕΕΘΑ στάλθηκαν με οχηματαγωγό του Ναυτικού 2 κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ρυμουλκό, 1 φορτωτής, 1 προωθητής γαιών, 1 ανατρεπόμενο, ένα Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.

——————————————————
4-2-14
Δράσεις του υπουργείου για τη στήριξη του τουρισμού
Η ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας για την στήριξη της εικόνας της Κεφαλονιάς, η αξιοποίηση του Ίντερνετ, καθώς και η προβολή του νησιού σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού περιλαμβάνονται στις δράσεις που παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αργοστολίου για την στήριξη του σεισμόπληκτου νησιού.
Άλλες δράσεις που θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Κεφαλονιά από τα γραφεία εξωτερικού και η επαφή με αυτά για την ενημέρωση δημοσιογράφων και τουριστικών παραγόντων σχετικά με την πραγματική εικόνα του νησιού.
«Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος, δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η οικονομική ζωή του νησιού εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό. Για αυτό και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξουμε το κύρος και την εικόνα του νησιού» δήλωσε η υπουργός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ του υπουργείου Τουρισμού, Αν. Λιάσκος, ο γγ του ΕΟΤ, Π. Λειβαδάς, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Β. Κεκάτος, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπ. Γαλιατσάτος και τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες.

—————————————————

Στην Κεφαλονιά ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Αλ. Τσίπρας
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 14:47
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι μετέβη στο νησί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του κοινοβουλίου στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς (φωτογραφία αρχείου).
Κατέφθασαν στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά με C-130 ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι μετέβη στο νησί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του κοινοβουλίου στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς, ενώ ο κ. Τσίπρας επιφυλάχθηκε να κάνει δηλώσεις στο τέλος της επίσκεψης, από το Ληξούρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπου βρίσκεται το Κέντρο Επιχειρήσεων, για να ενημερωθεί για την κατάσταση. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ληξούρι.
Πηγή: ΑΜΠΕ
—————————————————————————————————-
Κεφαλονιά: Μέτρα για την στήριξη των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 21:18

Εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΪΟΓΛΟΥ
Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιδότηση ενοικίου, επισκευών και αγοράς οικοσυσκευών, αλλά και ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία, είναι ορισμένα από τα μέτρα. Γενικός συντονιστής ορίστηκε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης.
Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη σωστού συντονισμού.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου τα μέτρα σε γενικές γραμμές είναι τριών ειδών και αφορούν στην ανακούφιση των πληγέντων, στην αποκατάσταση των υποδομών και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο για την αποτελεσματικότερη εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας και τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο, με επικεφαλής τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα.
Συντονίζει από πλευράς Γραφείου Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Τα μέτρα
Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.
Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.
Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.
• Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.
• Η Κεφαλονιά θα εξαιρεθεί πό την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.
• Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.
Αποκαθίστανται οι ζημιές σε σχολεία- δρόμους – Λιμάνι Ληξουρίου
• Αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί.
• Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.
• Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.
Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει την Πέμπτη, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.
«Να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι σεισμόπληκτοι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία δήλωσε πως όλες οι διαδικασίες «θα είναι διαδικασίες express».
«Βασική εντολή του πρωθυπουργού είναι παρακάμψτε τη γραφειοκρατία, βγάλτε όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη» είπε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *