Συγκρίσεις (άρθρο Ν, Γαζή)

Νικος φωτο

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σεισμός είναι ένα απ΄ τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα. Κι αν μάλιστα ληφθούν υπ΄ όψη κάποια χαρακτηριστικά του όπως είναι η απρόβλεπτη κι αιφνίδια εμφάνισή του, καθώς κι η βραχεία χρονικά δράση του, τολμώ να πω πως δικαιωματικά καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των πιθανών φυσικών καταστροφών απ΄ τις οποίες απειλείται ο σύγχρονος άνθρωπος.
Εμείς οι κάτοικοι των Ιόνιων Νησιών, ιδιαίτερα από Λευκάδα και κάτω, έχουμε το θλιβερό προνόμιο να βιώνουμε συχνά το φοβερό αυτό φαινόμενο και τις καταστροφικές συνέπειές του. Τα νησιά μας βλέπετε, είτε «κάθονται» απ΄ ευθείας πάνω στα μεγάλα σεισμογενή ρήγματα της περιοχής μας είτε γειτονεύουν επικίνδυνα μ΄ αυτά, με αποτέλεσμα να μας επισκέπτεται συχνά ο ανεπιθύμητος αυτός επισκέπτης με την καταστροφική μανία του.
Οι φοβερές συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού είναι γνωστές και θα μπορούσαμε να τις κατανείμουμε σε δυο κατηγορίες: Στις άμεσες που είναι και οι στιγμιαίες, όπως είναι οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι μεγάλης έκτασης καταστροφές κατοικιών, εγκαταστάσεων, πολεοδομικών υποδομών και δικτύων και στις έμμεσες που συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια και είναι η επίδραση στην ανθρώπινη κατάσταση και δραστηριότητα όπως είναι η υγεία, η οικονομία, η παραγωγή, ο τουρισμός, η αξία της γης, ακόμα κι η μετανάστευση των κατοίκων σε άλλους τόπους.
Οι οδυνηρές αυτές συνέπειες που ενίοτε πλήττουν πολυπληθείς περιοχές, ανάγκασαν τις σύγχρονες οργανωμένες κοινωνίες (κυρίως τα κράτη) να εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε εφαρμόζοντάς τα, να είναι σε θέση ν΄ αντιμετωπίσουν με τον προσφορότερο οργανωμένο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που αιφνιδίως θα προκύψουν μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Γιατί αλλοίμονο αν επαναπαυθούμε στις αυτοσχέδιες εμπνεύσεις στο γόνατο και μάλιστα από συνήθως ακατάλληλους κι εντελώς ανεκπαίδευτους σ΄ αυτά τα ζητήματα τοπικούς άρχοντες, όπως δυστυχώς φαίνεται πως συμβαίνει, στον θαυμαστό μικρό τόπο μας…
Επειδή όμως τόσο τα μεγέθη, τα χαρακτηριστικά κι οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών όσο και τα μεγέθη της κινητοποίησης και της βοήθειας είναι μετρήσιμα, άρα και συγκρίσιμα κι επειδή η αντίστοιχη οδυνηρή εμπειρία της γειτονικής Κεφαλονιάς στις 26-1 (και του μετασεισμού στις 3-2-2014) είναι πρόσφατη ( ούτε 22 μήνες δεν μας χωρίζουν) , δεν απέφυγα τον πειρασμό να προχωρήσω στην σύγκριση των δυο γεγονότων. Μια σύγκριση απ΄ την οποία βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα τόσο για τα αντανακλαστικά των διαφόρων εξουσιών, τότε και τώρα, όσο και για τις διεκδικήσεις που «νομιμοποιούμαστε» σαν τόπος να έχουμε στα πλαίσια της λογικής και της ισοπολιτείας.
Από πλευράς μεγεθών λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο σεισμός της Λευκάδας στις 17 Νοέμβρη 2015 ήταν περίπου ισοδύναμος με τον σεισμό της Κεφαλονιάς στις 26 Ιανουαρίου του 2014 και του μετασεισμού του, αφού μπορεί μεν ο σεισμός της Λευκάδας να είχε μεγαλύτερη ένταση (στο 6.4 κατέληξαν τελικά νομίζω οι επιστήμονες απ ΄το αρχικό 6,1 που ανακοινώθηκε, έναντι του 5,9 -απ΄ το επίσης αρχικό 6.1- που φαίνεται πως είχαν καταλήξει για τον αρχικό σεισμό της Κεφαλονιάς), όμως είχε μικρότερη επιτάχυνση απ΄ αυτόν των γειτόνων μας. Στην Λευκάδα βέβαια είχαμε δυο νεκρούς, κάτι που ευτυχώς, απέφυγαν οι γείτονες. Κατά τα άλλα, οι υλικές καταστροφές σε σπίτια, δρόμους , λιμάνια κ.λ.π. ήταν περίπου αντίστοιχες ποιοτικά και στις δυο περιπτώσεις, με την Κεφαλονιά όμως να έχει περισσότερα σεισμόπληκτα σπίτια, αφού εκεί επλήγησαν καίρια πιο πολυάνθρωπες περιοχές (Ληξούρι κι Αργοστόλι), έναντι των 4-5 χωριών της Λευκάδας. Συνεπώς νομίζω πως θα μπορούσαμε να αυθαιρετήσουμε και χοντρικά να θεωρήσουμε τους σεισμούς στα δυο νησιά σαν περίπου ισοδύναμα γεγονότα.
Ας δούμε τώρα τις κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού και τις ενέργειες που επακολούθησαν μετά τους καταστροφικούς αυτούς σεισμούς και ποια μέτρα αποφασίστηκαν ελήφθησαν για την ανακούφιση και την ενίσχυση των πληγέντων κατά περίπτωση κατά το πρώτο κρίσιμο δεκαήμερο.
Ανατρέχοντας στο ρεπορτάζ του σεισμού της Κεφαλονιάς διαπιστώνουμε πως άμεσα μετέβησαν στην Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός (κ, Σαμαράς, προερχόμενος μάλιστα εκ Βρυξελλών), ο πρόεδρος της Βουλής (κ. Μεϊμαράκης), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και σημερινός πρωθυπουργός) κ. Τσίπρας και οι υπουργοί Υποδομών, Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας, Τουρισμού καθώς και οι Γ.Γ. συναρμόδιων υπουργείων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πλήθος αρμοδίων Πολ. Προστασίας, ΟΑΣΚ κ.λ.π. Ταυτόχρονα απεστάλησαν απ΄ το υπ. Υγείας σαν ενίσχυση 4 γιατροί στο εκεί Νοσοκομείο καθώς και επανδρωμένη κινητή νοσοκομειακή μονάδα.
Παράλληλα αποφασίστηκε μια μεγάλη δέσμη μέτρων όπως 200.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης των πληγέντων από δυο υπουργεία, 16 εκατ. Ευρώ για επιδότηση ενοικίου, η αποστολή σκηνών και κοντέηνερς, η αποστολή τεράστιας ποσότητας τροφίμων απ΄ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πίστωση από 47 εκατ. Ευρώ για αποκατάσταση ζημιών με 80% κρατική συνδρομή και 20% άτοκο δάνειο και δόθηκε παράταση για ένταξη σε ΠΕΠ και ΕΣΠΑ, παράταση οφειλών σε ΙΚΑ, δανείων κ.λ.π. ενώ ζητήθηκε επισήμως και η συνδρομή της Ε.Ε. όπως προβλέπεται.
Πέρα απ΄ αυτά όμως, υπήρξε και κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση πολυποίκιλων φορέων που ενίσχυσαν τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Θυμίζουμε μερικά: Έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης από Ε. Ερυθρό Σταυρό, ενίσχυση από Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, φάρμακα από Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενίσχυση από ΙΝΚΑ και Ομοσπονδία Καταναλωτών, ενίσχυση από Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία της Ελλάδας, Ενίσχυση από δήμους και φορείς της Πελοποννήσου, Τραπεζικό Λογαριασμό με ενίσχυση απ΄ την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, 2 εκατ. ευρώ ενίσχυση απ΄ την ¨Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), 5 εκατ. ενίσχυση απ΄ την Περιφέρεια Αττικής (περιφ. τότε ο Σγουρός), ενίσχυση με άφιξη δωρεάν τεχνιτών (από Αθήνα) και άλλα που δεν χωρούν στο περιορισμένο χώρο ενός άρθρου.
Κοιτάζοντας κάποιος Λευκαδίτης στον αντίποδα, τι συνέβη στη Λευκάδα μετά την πρόσφατη καταστροφή, τον πιάνει κυριολεκτικά η μαύρη θλίψη: Ένας υφυπουργός της αριστερής διακυβέρνησης μας ήρθε όλος κι όλος και μαζί του κάποιοι υπηρεσιακοί και τεχνικοί παράγοντες για μια μόλις μέρα και πέραν αυτού σκότος και έρεβος! Κι αν αναρωτιέστε για άλλου είδους πιο χειροπιαστές ενισχύσεις, να σας πούμε: Ναι, μοιράζονται στους σεισμοπαθείς συμπατριώτες μας κάποιες (λιγότερες βέβαια του αναγκαίου) μερίδες φαγητού της ντροπής… Άλλη ενημέρωση, δυστυχώς δεν είχαμε. Οι φιλοκυβερνητικές αυτοδιοικητικές μας Αρχές άλλωστε, προτιμούν να μειώνουν και να σνομπάρουν τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων, απ΄ το να ενημερώνουν μέσω αυτών τους πολίτες για το τι γίνεται. Έτσι η ενημέρωση που παρέχεται στους Λευκαδίτες, είναι εφάμιλλη της …βοήθειας που προσφέρεται στους σεισμοπαθείς… Ούτε καν για την προσφορά σε τρόφιμα των συμπατριωτών μας αδελφών Σκλαβενίτη -της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ- δεν μας ενημέρωσαν, προτιμώντας ενδεχομένως οι σεισμοπαθείς να νομίζουν πως είναι προσφορά των φορέων τους…
Σήμερα (Τετάρτη) πάντως, μάθαμε (από ενημέρωση του βουλευτή) πως εξασφαλίστηκε ενίσχυση 1,5 εκατ. Ευρώ απ΄ το υπουργείο Υποδομών! Κουβαρνταλίκια δηλαδή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *