Κραυγή απελπισίας από νησιά που πνίγονται

avaaz

Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού για το κλίμα, θα παρευρεθούν αμέτρητοι εκπρόσωποι από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα μικρά νησιωτικά κράτη, που πνίγονται από την κλιματική αλλαγή, δεν έχουν τους πόρους να στείλουν παρά μόνο ελάχιστους εκπροσώπους!

Έχουμε δει επανειλημμένως τις μεγάλες χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, να κυριαρχούν στις διασκέψεις για το κλίμα, σαμποτάροντας και καθυστερώντας τις συμφωνίες που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Όμως, για να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στο επείγον πρόβλημα, χρειάζεται να ακουστεί η ειλικρινής φωνή των χωρών που πλήττονται πρώτες από τους μεγάλους τυφώνες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αυτή είναι η τελευταία συνάντηση τέτοιου είδους για μια διεθνή συμφωνία που θα σώσει το κλίμα του πλανήτη. Χωρίς τις φωνές των νησιωτικών κρατών στην αίθουσα διασκέψεων του Παρισιού, δε θα βγούμε μόνο εμείς χαμένοι, αλλά και όλες οι μελλοντικές γενιές.

Αυτά τα νησιωτικά κράτη έχουν αρχίσει κυριολεκτικά να πνίγονται από τα κύματα. Και είναι εντελώς άδικο, γιατί έχουν ρυπάνει πολύ λιγότερο από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Η σύνοδος κορυφής του Παρισιού είναι κομβικό σημείο: Όσα συμφωνήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα καθορίσουν το αν αυτός ο εφιάλτης θα γίνει πραγματικότητα ή αν θα μπορέσουμε να τον αποτρέψουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Παρίσι ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για πολλές από αυτές τις ευάλωτες χώρες. Η κυβέρνηση του Κιριμπάτι έχει ήδη αγοράσει γη στα νησιά Φίτζι, έτσι ώστε οι πολίτες της να έχουν κάπου να καταφύγουν, όταν η θάλασσα καταπιεί το σπίτι τους..

Οι ειδικοί λένε ότι τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ για να κλείσει μια συμφωνία που θα καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα μια για πάντα.
Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη σε ένα ασφαλές μέλλον, στο οποίο θα τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια, και να αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα που έχουμε κάνει ποτέ για έναν καλύτερο κόσμο.
(Πηγή:avaaz@avaaz.org)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *