Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Καποδίστριας

Σαν σήμερα πριν από 184 χρόνια (στις 27 Σεπτεμβρίου 1831) ο πρώτος κυβερνήτης του νέου Ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται έξω απ΄την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, στο Ναύπλιο.

Ο κυβερνήτης που με τεράστιες προσπάθειες αγωνιζόνταν να στήσει το νέο κράτος στα πόδια του, διαθέτοντας προς τούτο και όλη την προσωπική του περιουσία, ήρθε σε αντιπαράθεση με πολλούς απ΄τους παραδοσιακούς προύχοντες, που απαιτούσαν να διαφεντεύουν το δημόσιο σαν αντιπαροχή για τις όποιες υπηρεσίες προσέφεραν στην υπόθεση του απελευθερωτικού αγώνα. Κορυφαία τέτοια περίπτωση ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, τον οποίο δεν δίστασε να φυλακίσει ο κυβερνήτης.

Οι γυιοί του όμως Κωνσταντίνος και Γεώργιος αποφάσισαν να τον εκδικηθούν στήνοντάς του ενέδρα πολύ πρωί, που πήγαινε να εκκλησιαστεί, όπως το συνήθιζε και του επετέθηκαν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως είχε έναν μόνο φρουρό.

Αμέσως μετά την επίθεση ο φρουρός του 9ή κατ΄άλλους το πλήθος) σκότωσε επί τόπου τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, ενώ ο Γεώργιος κατάφερε να διαφύγει και κατέφυγε στην Γαλλική πρεσβεία, απ΄όπου όμως παραδόθηκε στις αρχές υπό την απειλή κατάληψής της απ΄το πλήθος. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο και εκτελέστηκε δια τουφεκισμού λίγες μέρες σργότερα, στις 10 Οκτωβιου 1831.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *