Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τους Ρώσους;

προτ

Περιμένοντας τους Ρώσους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

-Είναι οι Ρώσοι να φθάσουν σήμερα.

Γιατί ο δήμαρχός μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την είσοδο
στον θρόνο επάνω, επίσημος;

Γιατί οι Ρώσοι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο δήμαρχος περιμένει να δεχθεί
τον πρέσβη τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

Γιατί οι δυο αντιδήμαρχοι κι’ ο πρόεδρος του Λ.Τ. εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες•
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια•
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι Ρώσοι θα φθάσουν σήμερα•
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους συντρόφους.

Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι Ρώσοι δεν φανήκαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ την Κέρκυρα,
και είπανε πως Ρώσοι δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τους Ρώσους;
Και ποιανού την προτομή θα στήσουμε
στο βάθρο Κορατζάνη;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

(Μια παραλλαγή για την περίσταση του ποιήματος του Κ. Καβάφη “Περιμένοντας τους βαρβάρους”)

————————————————————————————-

Αληθινό τελικά θα βγει το παραπάνω ποίημα, αφού οι Ρώσοι όντως δεν θα έρθουν το Σάββατο που τους περιμέναμε. Προσπαθήσαμε να μάθουμε το λόγο που θα ακυρωθεί η επίσκεψή τους -και μαζί μ΄αυτήν και η εγκατάσταση της προτομής του “Αγιου” ναυάρχου Ουσακώφ- κι άκρη δεν βγάλαμε.

Σύμφωνα με τα Κερκυραϊκά ΜΜΕ πάντως το πλοίο “Σμέτλιβι”(*) κατέπλευσε χθες (Τετάρτη 23-9-2015) στην Κέρκυρα και πλαγιοδέτησε στο λιμάνι. Το ίδιο απόγευμα οι Κερκυραίοι μπορούσαν να το επισκεφθούν, ενώ o κύριος όγκος των εκδηλώσεων στην Κέρκυρα για την Ρώσικη Εβδομάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν για σήμερα (Πέμπτη). Γράφει λοιπόν σχετικά η εφημερίδα “ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”:

“Στον Λιστόν παρήλασε σήμερα το άγημα του ρωσικού ανθυποβρυχιακού Smetlivy που βρίσκεται από χθες στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ρώσικης εβδομάδας στα Ιόνια. Το πρωί πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στο ναό του Αγ. Σπυρίδωνος. Ακολούθησε παρέλαση του ρωσικού αγήματος του πολεμικού πλοίου, όπου μέσω του Λιστόν, κατευθύνθηκε στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια για κατάθεση στεφάνων. Το απόγευμα στις 7:30 η μπάντα του ρωσικού πλοίου θα δώσει συναυλία στο κέντρο του Λιστόν.”

Το συνολικό πρόγραμμα της Ρώσικης Εβδομάδας που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα έχει ως εξής:

“Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: 15.00-18.00 – Επίσκεψη των κατοίκων της Κέρκυρας στο μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Σμέτλιβι” του πολεμικού στόλου Μαύρης θαλασσάς της Ρωσίας.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου: 9.30-11.00 – Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

11.00-13.00 – Παρέλαση, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια και του ναυάρχου Άγιου Θεόδωρου Ουσακώβ και στο μνημείο «Ελλήνων και Ρώσων, πεσόντων για την πίστη των πατέρων τους» στο νησί Βίδος.

19.30-20.00 – Εορταστική συναυλία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου: 13.00-15.00 – Επίσκεψη των κατοίκων της Κέρκυρας στο μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Σμέτλιβι” του πολεμικού στόλου Μαύρης θαλασσάς της Ρωσίας.

(Σ.Σ. Στην συνέχεια το πλοίο θα απέπλεε με προορισμό τη Λευκάδα)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λευκάδα: Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

11.00-11.30 – Αποκαλυπτήρια της προτομής προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώβ – ναυάρχου Ρωσικού Στόλου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας. Κατάθεση στεφάνων. 11.30-11.45 – Παρέλαση της μπάντας του πολεμικού ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη της Λευκάδας.

12.00-13.30 – Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος του Αγίου ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώβ στην ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας». 19.00-20.30 – Εορταστική συναυλία στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου: 15.00-18.00 – Επίσκεψη των κατοίκων του νησιού στο μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Σμέτλιβι” του πολεμικού στόλου Μαύρης θάλασσας της Ρωσίας.”

——————————

Σύμφωνα με διασταρωμένες πληροφορίες μας το κομμάτι του προγράμματος που αφορά τη Λευκάδα δεν θα γίνει και το πλοίο θα αποπλεύσει από Κέρκυρα κατ΄ευθείαν για το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας.

Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι που ματαιώνουν την παρουσία των Ρώσων στη Λευκάδα και συνακόλουθα την εγκατάσταση της προτομής του Ρώσου Αγίου Ναυάρχου Ουσακώφ (που υποτίθεται πως θα μας έφερναν). Εμείς πάντως, (το Λιμενικό Ταμείο δηλαδή), έχει κατασκευάσει την βάση για την προτομή στο πάρκο της παραλίας στην Γολέμη… Κατά μια πληροφορία η ματαίωση της επίσκεψης (και της εκδήλωσης) οφείλεται στην αδυναμία του Ρώσου πρέσβη να παρευρεθεί, οπότε αναβάλλεται για το (ασαφές) μέλλον που θα μπορεί…

πλοιο 3

(*)Το ανθυποβρυχιακό πλοίο “Σμέτλιβι” του πολεμικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, που το όνομά του σημαίνει “πολυμήχανος” κι απ΄ότι φαίνεται δεν θα το δούμε, τουλάχιστον φέτος, είναι ένα παλιό πλοίο (ναυπηγήθηκε το 1967) μήκους 144 μέτρων, πλάτους 15,8μ., με βύθισμα 4,57μ., ταχύτητα 39 κόμβους και έχει 266 άτομα πλήρωμα…

Σχολιάστε

  1. Μάκης Μιλάς και

    Νίκο, έχω πρόχειρο τον Τούρκοι ναυαρχο Καδηρ. Μπεη. Αν προλαβαινουμε…… Αφού κυριαρχούν οι αγραμματοι και οι άσχετοι με την ιστορία. κάνε καλύτερα παραλλαγή στο ποίημα του Βαλαωριτη για τον Πατριαρχη…..να την διαβάσουμε εδ εκεί..Μάκης Μέλος 25.9.2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *