Ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων στη Λευκάδα

καλπη8

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Κλείδωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων στη Λευκάδα για τις προσεχείς εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Με δεδομένο ότι οι εκλογές αυτές διεξάγονται με το σύστημα της λίστας κι όχι με τον σταυρό προτίμησης, το ενδιαφέρον περιορίζεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου κάθε κόμματος, αφού μόνο αυτός έχει πιθανότητες εκλογής.

Βέβαια στα δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) που διεκδικούν την εξουσία αλλά και την τοπική έδρα, πρακτική σημασία έχουν και οι δυο επόμενες θέσεις του ψηφοδελτίου και κυρίως η δεύτερη, αφού σαν άνθρωποι που είναι οι αυριανοί εθνοπατέρες, υπόκεινται πάντα στο ενδεχόμενο αιφνίδιου (ή λιγότερο αιφνίδιου θανάτου) διαρκούσης της θητείας τους, οπότε ο δεύτερος του ψηφοδελτίου τους (σαν α΄επιλαχών) θα είναι ο αναπληρωτής τους. Επίσης, επειδή είδαμε πως κι ο νεόκοπος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τήρησε -και με το παραπάνω μάλιστα- τον παλιό “κανόνα” των κυβερνητικών κομμάτων του παρελθόντος, να χρησιμοποιούνται δηλαδή οι αποτυχόντες υποψήφιοι σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, συνεπάγεται πως όλες οι θέσεις στα ψηφοδέλτια αυτών των δυο κομμάτων έχουν πιθανή προοπτική και συνεπώς ενδιαφέρον…

Όμως ας επιστρέψουμε στην επάνδρωση των τοπικών ψηφοδελτίων και κυρίως της πρώτης θέσης σ΄αυτά που είναι το θέμα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ λοιπόν και μετά από άκρως αξιόπιστες πληροφορίες, η πρώτη θέση σε όλα τα τοπικά ψηφοδέλτια των κομμάτων που έχουν πιθανότητα να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή πλην μιας, έχουν ορισθεί.

Συγκεκριμένα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση θα έχει τον μέχρι τώρα βουλευτή  Γρηγόρη Σταύρο. Για τις άλλες θέσεις θα πούμε παρακάτω.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην πρώτη θέση θα έχει τον Καββαδά Αθανάσιο και ακόμη υπάρχει ασάφεια αλλά και έντονος προβληματισμός για τις δυο επόμενες.

Το ΚΚΕ (για να τηρήσουμε την σειρά με την τοπική κατάταξη) πρώτη θα έχει την γιατρό Σταματέλου Δήμητρα.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλήξει ακόμη αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για συγχώνευση και κοινή κάθοδο με το ΚΙΔΗΣΟ (του Γιώργου Παπανδρέου).

Στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επικεφαλής του ψηφοδελτίου παραμένει ο Κολογγιός Χρήστος.

Στο ΠΟΤΑΜΙ ψάχνουν για επικεφαλής μετά την άρνηση του Πέτρου Χόρτη να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στους ΑΝΕΛ επικεφαλής παραμένει ο Νησιώτης Νικόλαος.

Για το ΚΙΔΗΣΟ τα είπαμε παραπάνω (βλπ. ΠΑΣΟΚ).

ενώ για το νέο κόμμα του Λαφαζάνη ΛΑ.Ε. σαν επικεφαλής φέρεται ο πολ. μηχανικός Παπαδόπουλος Χρήστος, πρώην α΄επιλαχών βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η συντονισμένη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να εισέλθει από πλαϊνή πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούμενος στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, γνωστός πρώην παράγων της αυτοδιοίκησης, του οποίου είναι διακαής ο πόθος της απαναδραστηριοποίησης στα πολιτικά πράγματα. Η προσπάθεια αυτή προωθείται τόσο από κοινής εμπιστοσύνης συγγενικό πρόσωπο με “προϋπηρεσία” σ’ αυτό το ρόλο, όσο και από το γνωστό συγκρότημα που αρέσκεται ιδιαίτερα σε διαμεσολαβήσεις και  “συντονισμούς” τέτοιου τύπου!

Η προοπτική εκλογικής συνύπαρξης πάντως αρέσει ιδιαίτερα και στους δυο συμβαλλόμενους. Στον μεν επίδοξο νεοεισερχόμενο -άστεγο ών πολιτικά- γιατί ευελπιστεί πως θα βρει στέγη και μάλιστα με προοπτική. Ο  βουλευτής πάλι, ευρισκόμενος περίπου σε κατάσταση πανικού -γιατί αντιλαμβάνεται την τεράστια δυσκολία επανεκλογής του- αφού ξόδεψε το όποιο  πολιτικό κεφάλαιο διέθετε δια της αδρανείας, των παραλείψεων και της πρωτοφανούς αναποτελεσματικότητάς του, αλλά και στερούμενος πλέον του “αντιμνημονιακού” προφίλ στο οποίο είχε αποκλειστικά επενδύσει στις περασμένες εκλογές,  βλέπει την περίπτωση αυτή σαν (μοναδική) σανίδα σωτηρίας! Υπάρχει όμως και η έντονη ανησυχία, μήπως τέτοια συνύπαρξη αποδειχθεί τελικά μπούμεραγκ και διώξει κατά τον Λαφαζάνη πολλαπλάσιους απ΄όσους αναμένεται να προσελκύσει…

Η κεντρική ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πάλι, παρότι προβληματίστηκε για τις πιθανές συνέπειες που ενδεχομένως θα πληρώσει ο υποψήφιός της (αλλά και το κόμμα) απ’ τις επιλογές του κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, (αφού πολλοί του χρεώνουν πως βοήθησε καθοριστικά για να πάει ο δήμος στον ΣΥΡΙΖΑ), τελικά επέλεξε να επεκτείνει την πρωτοκαθεδρία των εκλεγμένων -που δικαιωματικά μπαίνουν στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων- και στους πρωτεύσαντες γενικότερα.Έτσι μας προέκυψε Καββαδάς.

Το πρόβλημα όμως τώρα μεταφέρθηκε στις υπόλοιπες θέσεις, αφού θεωρείται εντελώς απίθανο να μπουν κάτω απ΄ αυτόν οι μέχρι τώρα διατελέσαντες βουλευτές που είναι επώνυμα και παραδοσιακά στελέχη της παράταξης, ενώ και οι συνυποψήφιοί του στο ψηφοδέλτιο του Γενάρη φέρονται εντελώς απρόθυμοι να ξαναμπούν…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *