Χαμένοι στο δρόμο (άρθρο του Ν. Γαζή)

φωτο nikos

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Πρόσφατα, ένα φιλικό μου ζευγάρι που ζει στην κεντρική Στερεά αποφάσισε να περάσει τις διακοπές του στη Λευκάδα.
Γνωρίζοντας τις προτιμήσεις τους, τους διευκόλυνα να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο του Νυδριού κι επειδή θα ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στον τόπο μας, τους εφοδίασα μ΄ έναν αυτοσχέδιο χάρτη, ώστε να φθάσουν στη γέφυρα του Κάστρου από την συντομότερη -και βολικότερη- διαδρομή.
Για μετά την γέφυρα δεν ανησυχούσα. Χωρίς να προβληματιστώ ιδιαίτερα, είναι η αλήθεια, θεώρησα πως εύκολα θα εύρισκαν τον τελικό τους προορισμό που άλλωστε είναι ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός του νησιού μας, μετά την πόλη! Άλλωστε διέθεταν και κανονικό οδικό-τουριστικό χάρτη, οπότε θεώρησα πως δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να βρουν ολόκληρο …Νυδρί!!
Το πρώτο τους τηλεφώνημα για να με ρωτήσουν για την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν, ήταν αμέσως μόλις πέρασαν τον Πόντε και βρέθηκαν στην πιάτσα των ταξί στην παραλία, εκεί στον κυκλικό κόμβο μπροστά απ΄ το ξενοδοχείο «Νήρικος». Τους είπα λοιπόν να συνεχίσουν ευθεία, (την Σικελιανού) και ν΄ ακολουθήσουν το ρεύμα της κυκλοφορίας, που όπως πάει θα τους βγάλει στο Νυδρί.
Το δεύτερο τηλεφώνημά τους, ήρθε ελάχιστα λεπτά αργότερα, μόλις έφθασαν στην διασταύρωση μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο (ή παλιό Δημαρχείο, αν προτιμάτε), γιατί -συμπτωματικά μάλλον- τα αυτοκίνητα εκείνη τη στιγμή μοιράζονταν προς Μύλους και προς τον Άγιο Μηνά! Τους είπα ν΄ αγνοήσουν το δρόμο δεξιά, προς τους Μύλους και να συνεχίσουν ευθεία. Σε λιγότερο από δέκα λεπτά με ξαναπήραν τηλέφωνο για να μου πουν απορημένοι πως συνέχισαν ευθεία, όπως τους καθοδήγησα αλλά ξαναβρέθηκαν ακριβώς στο ίδιο σημείο με πριν, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο!
Αρχικά απόρησα. Μετά όμως που το ξανασκέφθηκα, διαπίστωσα πως οι φίλοι μου καθόλου δεν έφταιγαν, αφού έκαναν αυτό που τους είχα πει!. Συνειδητοποίησα όμως πως φθάνοντας κάποιος ξένος στη διασταύρωση του Αγ. Μηνά, μια δύσκολη διασταύρωση με άναρχη και πυκνή κίνηση πεζών και οχημάτων, έχει ξαφνικά μπροστά του τρεις πιθανές επιλογές και καμία ενημερωτική πινακίδα! Αν λοιπόν δεν διαθέτει το χάρισμα της μαντικής, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να στρίψει δεξιά, που είναι η σωστή επιλογή γι αυτόν που πάει προς Νυδρί και πιθανότατα θα συνεχίσει ευθεία που οπτικά φαντάζει σαν πιο λογική επιλογή. Και λίγο μετά, βλέποντας να ξανοίγεται μπροστά του -και λίγο αριστερά- ολόκληρη λεωφόρος με νησίδα στη μέση, είναι ακόμα φυσικότερο να την προτιμήσει, οπότε θα βρει μπροστά του τον κυκλικό κόμβο της Αστυνομίας κι εφόσον συνεχίσει να πηγαίνει ευθεία, θα μπει στην παραλιακή της Γολέμη, οπότε νάτο και το γύρω-γύρω που τελικά οδηγεί πίσω στο Πνευματικό Κέντρο!
Με αφορμή αυτό το γεγονός, επικεντρώθηκα στο ζήτημα της οδικής καθοδήγησης, προσπαθώντας να δω τα πράγματα με τα μάτια ενός ξένου που έρχεται εδώ για πρώτη φορά.
Το πρώτο που διαπίστωσα είναι πως δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται για έναν ντόπιο, ν’ αγνοήσει την δεδομένη γνώση που διαθέτει για τον μικρό μας τόπο και να εντοπίσει με τη μια τους λογικούς προβληματισμούς ενός ξένου που επισκέπτεται για πρώτη φορά τον τόπο μας. Πάντως είναι μια πρακτική που αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσουν οι τοπικοί μας άρχοντες. Είμαι βέβαιος πως θα τους κάνει να νοιώσουν αμήχανοι, για να μην πω ηλίθιοι, όπως ακριβώς νιώθουν και πολλοί από τους επισκέπτες μας…

Η σήμανση του οδικού δικτύου, τόσο με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας όσο και με ενημερωτικές καθοδήγησης, εμφανίζει μια εικόνα άθλια, απαράδεκτη και τραγική που μόνο υπερήφανους δεν μας κάνει..
Φαίνεται να αγνοούμε εντελώς πως σ’ έναν νομό που θέλει να είναι τουριστικός, η επαρκής καθοδήγηση εποχούμενων και πεζών επισκεπτών αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση και σημαντικότατη προϋπόθεση επιτυχίας.
Το σπουδαιότερο όμως είναι πως αποτελεί συνάμα και δείκτη ενδιαφέροντος και σεβασμού προς τον επισκέπτη, ο οποίος μάλιστα προσμετράται απ΄ την πλευρά του πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουν οι μακάριοι άρχοντές μας.
Το δε κόστος της τοποθέτησης νέων ή αποκατάστασης των πινακίδων που υπάρχουν δεν είναι τόσο απαγορευτικό, ώστε να αρκούμαστε να παρακολουθούμε αδρανείς το πρόβλημα. Ενδιαφέρον και βούληση είναι τα μόνα που χρειάζονται…

Βέβαια το καθεστώς που διέπει και καθορίζει τις αρμοδιότητες για τις πινακίδες οδικής σήμανσης, μπερδεύοντας δήμους, αντιπεριφέρειες, αστυνομία, ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους, είναι θαρρείς φτιαγμένο για να προκαλεί ακριβώς αυτό το πρόβλημα που βιώνουμε:
Τεράστιες ελλείψεις πινακίδων σε σημεία που η κοινή λογική βροντοφωνάζει πως λείπουν, φθαρμένες, κρυμμένες και δυσανάγνωστες κάπου που (υποτίθεται) ότι υπάρχουν, βλακώδεις, λαθεμένες ή αντικρουόμενες αλλού, συνθέτουν αυτό το ανεπανάληπτο προβληματικό παζλ.
Έρχονται μετά οι οπαδοί και οι διαφημιζόμενοι, εξίσου ανεγκέφαλοι κι οι δυο, που τις θεωρούν σαν τα καταλληλότερα σημεία προκειμένου να διαλαλήσουν τις ποδοσφαιρικές πεποιθήσεις τους οι μεν ή να διαφημίσουν τις επαγγελματικές υπηρεσίες τους οι δε και τις καθιστούν ακόμη πιο προβληματικές.

Ο Δήμος που πρόσφατα απέκτησε τους δημοτικούς αστυνόμους του ξανά αλλά κι η κανονική αστυνομία είναι απόντες -και μάλλον αδιάφοροι- γι αυτό το ζήτημα!
Προφανώς δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό, ώστε να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για να τσακώσουν επιτέλους κάποιον απ’ αυτούς τους ασυνείδητους κι ανεγκέφαλους λεβέντες, που καταστρέφουν τις λιγοστές κι απολύτως ανεπαρκείς πινακίδες που έχουν ξεμείνει.
Οι τοπικοί μας άρχοντες, όλο και κάποιον επισκέπτη – οδηγό θα έχουν δει, που έχοντας μπει στον πεζόδρομο της αγοράς -λόγω έλλειψης της σχετικής σήμανσης- να κατεβαίνει αμέριμνος προς την πλατεία, ώσπου ν΄ αντιληφθεί πως πάει λάθος και πανικόβλητος να ιδρώνει προσπαθώντας να οπισθοπορήσει μέσα στον κόσμο για να ξεμπλέξει…
Αναρίθμητες είναι οι ελλείψεις στην σήμανση κατεύθυνσης τόσο στην πόλη όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού μας, που συχνά αναγκάζουν τους επισκέπτες μας να νιώθουν χαμένοι και σταματημένοι πάνω σε μια διασταύρωση να ψάχνουν κάποιον για να τον ρωτήσουν ποια κατεύθυνση πρέπει ν΄ ακολουθήσουν προς κάποιον απ΄ τους πιο διάσημούς μας προορισμούς…
Είναι απόλυτη ανάγκη λοιπόν, η κατάσταση αυτή να διορθωθεί άμεσα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *