Παραλία Νυδριού: Δυο μέτρα και δυο σταθμά!

ΑΡΧΙΚΗ

(Για μεγέθυνση κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Γράφει ο άγρυπνος Παρατηρητής
Η ίση αντιμετώπιση των πολιτών -και κατά συνέπεια και των ομοειδών επαγγελματικών ομάδων- από την κάθε είδους εξουσία, είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας. Γι αυτό και αποτελεί Συνταγματική επιταγή στη χώρα μας (και στις περισσότερες χώρες του κόσμου) και γι αυτό άλλωστε η ισχύ της είναι αυτονόητη όλα τα (πολλά) τελευταία χρόνια.
Η νεόκοπη δημοτική μας Αρχή, παρότι αυτοπροσδιορίζεται σαν «αριστερή», δεν δείχνει να συμμερίζεται και πολύ αυτή την αρχή, με αποτέλεσμα μια μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, αυτή των καταστημαρχών στην παραλία του Νυδριού, να αισθάνονται πολλαπλά καταδιωκόμενοι!
Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις για την κίτρινη γραμμή της οργής, εκείνη που ενίοτε μάλιστα …«περπατάει» κατά το δοκούν και την οποία είχαν την …τιμή να υποστούν πρώτοι -και προς το παρόν μόνοι- οι Νυδριώτες της παραλίας, νέα προβλήματα έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά της διαμάχης με την δημοτική Αρχή: Ενώ η παρουσία της αναγκάζει κάποιους απ΄ αυτούς τους καταστηματάρχες να ζητήσουν χώρο για τα καθίσματά τους στην υπερυψωμένη ζώνη της προκυμαίας, μαθαίνω πως ασκούνται πιέσεις στα αρμόδια όργανα, να μην ενδώσουν σε τέτοιο αίτημα!
Βέβαια αυτό μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολο, αφού το παιχνίδι δείχνει να χοντραίνει ενώ κάποιοι απ΄ τους καταστηματάρχες φέρονται αποφασισμένοι να το φθάσουν στα άκρα… Παράλληλα αυτοί που συμβουλεύουν τους έχοντες την ευθύνη της απόφασης (και τον κίνδυνο να πάνε κατηγορούμενοι), σαν ανεύθυνοι που είναι οι ίδιοι, βρίσκονται στο απυρόβλητο…
Για να κατανοήσει όμως κανείς το πρόβλημα σε βάθος, θα πρέπει να πάει αρκετά πίσω στο χρόνο: Τότε που η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε ανοίξει «πόλεμο» με τους Νυδριώτες (επιχειρηματίες κυρίως), κατηγορώντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου σαν …κλέφτες, που δεν θέλουν να πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις τους. Στην συνέχεια η πολεμική εκ μέρους της δημοτικής Αρχής εντάθηκε, επειδή τους θεώρησε και σαν πρωτοστάτες στις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, που τελικά ακύρωσαν τον σχεδιασμό της να δώσει την ύδρευση στην ΕΥΔΑΠ. Και η διαμάχη συμπληρώθηκε, με την προηγούμενη πάντα δημοτική Αρχή, εξ αιτίας της σφοδρής αντίδρασης του τοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στην εγκατάσταση της λυόμενης αίθουσας του νηπιαγωγείου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Νυδριού!
Η δημοτική Αρχή άλλαξε, όμως ουσιαστικά τίποτε δεν άλλαξε στο δήμο Λευκάδας. Γιατί η αλλαγή ήταν τόσο απαλή και τόσο βελούδινη, έχοντας προηγηθεί κιόλας η μεγάλη και φανερή υποστήριξη της παλιάς προς τη νέα δημοτική Αρχή κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε πολλοί την παρεξήγησαν! Έτσι άλλοι μιλούσαν για συμφωνίες με αντάλλαγμα την εν λευκώ ασυλία των προηγουμένων για οτιδήποτε θα προέκυπτε στην πορεία, άλλοι για συμφέροντα που έπρεπε να παραμείνουν αδιατάρακτα και κάποιοι άλλοι και για τα δυο. Το πρωτόγνωρο γεγονός πως όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε στο οργανόγραμμα και στα διευθυντικά στελέχη του Δήμου, αλλά παρέμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους ακόμη κι όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγούμενου δημάρχου, ήταν που φούντωσε ακόμη περισσότερο την …παρεξήγηση και τις φήμες…
Ούτε κι η πολεμική με τους Νυδριώτες φαίνεται ν΄ άλλαξε στο ελάχιστο! Η οποία διαμάχη μάλιστα δείχνει να συντηρείται και να ενισχύεται -εκτός των άλλων- κι απ΄ την παλιά παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ μπουρανέλλων και χωριατών, των οποίων χωριατών την θέση μετά την δεκαετία του ΄60 φαίνεται να παίρνουν οι Νυδριώτες, που πρώτοι δέχτηκαν κι επωφελήθηκαν απ΄ τον τουρισμό.
Απόδειξη για το πως η εχθρική -κατά πολλούς- αντιμετώπιση της περιοχής Ελλομένου συνεχίζεται και επί θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής, απετέλεσε η απόφασή της να επιβαρύνει με την μέγιστη αύξηση την τιμολόγηση της ύδρευσης εκεί, χωρίς προφανώς να λάβει υπ΄ όψη της ότι η περιοχή της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας παρέχει την μεγαλύτερη ενίσχυση στο δίκτυο ύδρευσης απ΄τα δικά της φυσικά αποθέματα νερού, απ΄ τα οποία μάλιστα γίνεται και «εξαγωγή» σε άλλον δήμο (αυτόν του Μεγανησίου!) Θυμίζω μάλιστα πως το βασικό επιχείρημα της δημοτικής Αρχής προκειμένου να επιβληθεί αυτή η αύξηση, ήταν πως ο δήμος είναι ενιαίος και συνεπώς πρέπει να έχει και ενιαίο τιμολόγιο στο νερό!
Όλα τούτα φαίνεται πως «έχουν ανεβάσει στα κεραμίδια» πολλούς απ΄ τους καταστηματάρχες της παραλίας στο Νυδρί, οι οποίοι πλέον απαιτούν απ΄ το (διαδημοτικό) Λιμενικό Ταμείο να τους παραχωρήσει εκμεταλλεύσιμος χώρος στο υπερυψωμένο κομμάτι της προκυμαίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις παραλίες της πόλης κι ιδιαίτερα στην Νότια παραλία (της οδού Γολέμη), με την οποία άλλωστε υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες.
Μάλιστα η υπερυψωμένη παραλιακή ζώνη στο Νυδρί, εμφανώς υπερτερεί απ΄ αυτήν της Γολέμη, αφού το πλάτος της ξεκινά περίπου απ΄ τα δέκα μέτρα (περισσότερο δηλαδή απ΄ ότι αυτή της Γολέμη στην πόλη) για να καταλήξει στο άλλο άκρο της με πλάτος περίπου …τριάντα μέτρα!
Τα επιχειρήματα των καταστηματαρχών είναι λογικά και φαντάζουν ιδιαίτερα ισχυρά. Πρώτον γιατί οι δημοτικοί άρχοντες -ξεχνώντας προφανώς σε τούτη την περίπτωση τη θεωρία του ενιαίου δήμου- θέλουν να εφαρμόσουν για το ίδιο ακριβώς ζήτημα δυο μέτρα και δυο σταθμά! Κάτι που όχι μόνο δεν φαίνεται λογικό ή δίκαιο αλλά και δημιουργεί -εκτός των άλλων- και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Δεύτερον ένας δημόσιος φορέας όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο, με το να αρνηθεί στους Νυδριώτες καταστηματάρχες τον χώρο που ζητούν, απεμπολεί αξιοσημείωτες εισπράξεις, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποκρύπτει δόλο ή συναλλαγή και που δεν αποκλείεται να επισύρει κυρώσεις σε όσους έχουν την αρμοδιότητα και το καθήκον να προασπίζουν τα συμφέροντά του και δεν το πράττουν…

Όμως οι άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις τρέχουν, οπότε ας μείνουμε συντονισμένοι στο θέμα για να τις παρακολουθήσουμε…

1

Το πλάτος της προκυμαίας στο Νυδρί είναι τόσο, που άνετα θα προσγειώνονταν τζάμπο, αν είχε και το αντίστοιχο μήκος!

2

Προχωρώντας δε Βόρεια, το πλάτος συνεχίζει υπερ-επαρκές…

3

Στην προκυμαία της Γολέμη (στην πόλη) αντίθετα, παρότι το πλάτος της υπερυψωμένης προκυμαίας είναι μικρότερο (και το πεζοδρόμιο πιο απαραίτητο λόγω της συνεχούς ροής των οχημάτων από δυο κατευθύνσεις), υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα…

4

Και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σ΄ όλο το μήκος της Γολέμη…

5

Ίδια η κατάσταση και στην Σικελιανού…

6

Επίσης σ΄ όλο το μήκος της…

7

Ακόμα και στην “στριμωγμένη” -τηρουμένων των κυκλοφοριακών συνθηκών- Βασιλική, υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα στην προκυμαία…

Συμπέρασμα: Μόνο το Νυδρί εξαιρείται απ΄ αυτό που συμβαίνει σ΄ολόκληρη τη Λευκάδα, σε όλη την παραλιακή Ελλάδα και σ΄ όλο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο!

Αμ πως!!

4 σχόλια

  1. Φιλε συμφωνα με τα λεγομενα ενος τοπικου αρχοντα της προηγουμενης τοπικης αυτοδιοικησης σε ερωτηση γιατι δεν γινονται εργα στο Νυδρι.Απαντησε οτι στο Νυδρι δεν κανουμε εργα διοτι οι ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΥΔΡΙΟΤΕΣ ΤΕΛΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.Δηλαδη εδωσε συνχωροχαρτι στους υπολοιπους Λευκαδιτες πλην των Νυδριωτων.Αυτη η νοοτροπια σκεψης περασε και στους νεοεκλεγεντες τοπικους αρχοντες του πρωην δημου ελλομενου.Με αποτελεσμα μονο το νυδρι να υφισταται την διωξη και την απαξιωση απο μερους των διοικουντων τον πρωην δημο ελλομενου και περισσοτερο οι καταστηματαρχες της παραλιας

    • Συμφωνώ μαζί σου φίλε γιατί απολύτως τίποτε δεν άλλαξε στο Δήμο. Οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν κουμάντο (είτε απ΄ το προσκήνιο είτε απ΄το παρασκήνιο. Δυστυχώς!

      • Ειστε εσυ ο απο πανω και αυτος που εγραψε το αρθρο εκτος τοπου και χρονου . Στην Γολεμη και στην παραλια εχετε παει να δειτε πως και που περπαταει ο κοσμος?? Δεν εχει κοσμο το νυδρι οσα καρεκλοτραπεζα και να βαλετε ,αδεια θα ειναι. Υποδομες , οργανωση και καθαριοτητα χρειαζετε . Και αν μπουν καρεκλοτραπεζα στο λιμανι να δειτε παραβασεις που θα κανουν. Και στην βασιλικη ψυχη απο κοσμο δεν εχει ! Κανενας δεν πολεμαει το νυδρι απλα οι επαγγελματιες ειναι ανηκανοι να συνεργαστουν και να κανουν το μερος να ειναι επισκέψιμο και τακτοποιημενο .

        • Μάλλον δεν καταλάβατε καλά. Δεν αναφέραμε τη Γολέμη σαν καλό παράδειγμα, αλλά ακριβώς για το αντίθετο! Λέμε λοιπόν ότι δεν είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στη Γολέμη, (που έχει συνεχή ροή δυο ρευμάτων) και πλάτος ούτε δέκα μέτρα και να μην δίνουν στο Νυδρί που έχει διπλάσιο και τριπλάσιο πλάτος και πεζοδρομημένο τον δρόμο της! Αυτο όμως συμβαίνει για να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα (τα οποία δεν αποκλείεται να υποστηρίζετε κι εσείς) και για τα οποία θα μιλήσουμε έξω απ΄τα δόντια σε άλλο άρθρο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *