Α.Π.(εξερχ.): 214
ΛΕΥΚΑΔΑ:02-08-2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας στην σημερινή έκτακτη σύσκεψή του ομοφώνως αποφάσισε την δημοσίευση και κοινοποίηση του δελτίου τύπου.
Καταθέσατε και Ψηφίσατε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία όπου ενσωματώσατε και το επίμαχο άρθρο 65, το οποίο επιτρέπει την επίταξη επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενεργοποιείται με οπότε τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών ιατρών και την άρση της συνταγογράφησης σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Νομικής υπηρεσίας της Βουλής. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 προστατεύει την ελευθερία της εργασίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του. Στην παρ,4 αναφέρεται πως «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται».
Ως Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας μαζί με τους άλλους συλλόγους έχουμε επανειλημμένα τονίσει τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για αυτές τις ελλείψεις δεν ευθύνονται ούτε οι Ιατρικοί Σύλλογοι ούτε οι ιατροί. Ευθύνονται διαχρονικά οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς να καταγράφουν τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειακών νοσοκομείων και χωρίς να δίνουν ουσιαστικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Γιατί οι αμοιβές είναι χαμηλές και οι συνθήκες εφημέρευσης των ιατρών απάνθρωπες και επικίνδυνες. Τη στιγμή που η υποστελέχωση οδηγεί στην υπερεφημέρευση και το brain drain των ιατρών του Ε.Σ.Υ. καθώς και το ενδεχόμενο της μετανάστευσης των ιατρών από την περιφέρεια προς τα μεγάλα κέντρα για να γλιτώσουν από τέτοια τερατο-νομοθετήματα , και που δίνοντας τη δυνατότητα του ιδιωτικού έργου ,εσείς θεωρείτε ότι θα γίνει το επάγγελμα πιο ελκυστικό? Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι δυσλειτουργίες στην ελεύθερη ιατρική πρόσβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολιτικές «εντέλλεσθε» αλλά με προτάσεις & ορθολογική αναζήτηση λύσεων στα μείζονα προβλήματα. Μάλιστα η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες ιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές ενώ ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποίει τον ιατρικό κόσμο.
Όταν η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας μην επιρρίπτετε τις ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα, Η ευθύνη του ιατρού είναι προς τον ασθενή και όχι προς το Σύστημα Υγείας. Θα αναγκαστούμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι να κινηθούμε νομικά επί παντός υπευθύνου για την τραγική εγκατάλειψη και υποστελέχωση των Νοσοκομείων.
Αλλά και το άρθρο 62 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου υπό τον τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» πραγματεύεται το οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Το εν λόγω οικονομικό κίνητρο, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, χορηγείται αποκλειστικά στους ειδικευμένους ιατρούς και οδοντίατρους του Ε.Σ.Υ. Τούτο σημαίνει ότι από το κίνητρο εξαιρούνται τόσο οι επικουρικοί, όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί νοσοκομείων.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ׃ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΒΒΑΔΑ
ΒΟΥΛΕΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ