Το σχόλιο της ημέρας: Ντρίπλες!

 

Το σχόλιο της ημέρας: Ντρίπλες!

 

Πάνε μέρες που δεν είχα δεί τον φίλο μου τον «ξερόλα» και χάρηκα ιδιαίτερα σήμερα που τον είδα να μου έρχεται χαμογελαστός σε καφέ της παραλίας που καθόμουν. Κι επειδή γνωρίζω καλά το ελαφρώς υπεροπτικό και μειλίχιο ύφος του όταν  έχει να μου πει κάποια έμπνευσή του, του βγήκα  επιθετικά  «Εμπρός πες το»  του είπα.

-Μια ερώτηση σου έχω μόνο.  Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος ντριπλέρ που ξέρεις; με ρώτησε.

-Αν εννοείς διεθνώς  νομίζω πως είναι ο Μέσι. Αν με ρωτάς για την Ελλάδα όμως, τότε είναι ο Ποτένσε του Ολυμπιακού.

-Λάθος απάντηση, είπε  ο ξερόλας. Και αφού ήπιε μια μεγάλη γουλιά απ΄ τον καφέ του: «είναι ο …Μητσοτάκης», αποφάνθηκε.

-Μα τι λες τώρα, απόρησα. Αυτός είναι ψηλός κι άχαρος, αγγούρι σκέτο. Και για να ξέρεις,  στο ποδόσφαιρο ντρίπλες αξιώσεων κάνουν μόνο οι κοντοί, που έχουν το κέντρο βάρος χαμηλά,  του φώναξα, ικανοποιημένος που επιτέλους τον έπιασα σε κάτι αδιάβαστο!

-Στο ποδόσφαιρο μπορεί, αλλά στην πολιτική ισχύει το αντίθετο, γιατί εκεί το κέντρο βάρους πρέπει να το έχεις ψηλά, στον εγκέφαλο… μου έκοψε τη χαρά με το ήρεμο ύφος του.

-Και σε ποιον κάνει τις ντρίπλες του ο δικός σου …ντριπλέρ; Τον ρώτησα.

-Σε όσους πολίτες περισσότερους μπορεί, πλην ελαχίστων σαν της αφεντιάς μου που δεν μασάμε, μου απάντησε και συνέχισε; Πάντως την τελευταία μεγάλη ντρίπλα του την έκανε στους κατοίκους της Λευκάδας, του Μεγανησίου, της Πρέβεζας, της Άρτας της Θεσσαλίας και των χωριών της Ακαρνανίας απέναντί μας. Με άλλα λόγια όλων όσων περίμεναν να ξεδιψάσουν με το μεγάλο  έργο μεταφοράς νερού από τον Λούρο που απένταξε και το σταμάτησε, για να στείλει τα λεφτά στη Θεσσαλία!

-Και τι να έκανε δηλαδή; Αφού οι άνθρωποι εκεί καταστράφηκαν από τη θεομηνία.

-Κατ΄ αρχήν δεν καταστράφηκαν απ΄ την θεομηνία αλλά από την ανεγκεφαλιά των κυβερνώντων, των σημερινών και των προηγούμενων, που δεν έκαναν προληπτικά τα έργα που χρειάζονταν εκείνος ο τόπος. Γιατί η Φύση ποτέ δεν αιφνιδιάζει. Έχει τους κανόνες της που τους ξέρουμε πολύ καλά. Τώρα αν εμείς τους ξεχνάμε, είναι δικό μας πρόβλημα…    Αλλά βλέπω πως κι εσύ την κατάπιες αμάσητη την ντρίπλα του ψηλού. Κρίμα!…

-Και τι θα έπρεπε να κάνει δηλαδή; τον ρώτησα ενοχλημένος απ΄ την τελευταία φράση του.

-Πρώτα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη απ΄ τους κατοίκους της Θεσσαλίας για το μέρος της ευθύνης που τον αφορά, γιατί μην ξεχνάμε πως κυβερνούσε ο ίδιος τα τέσσερα τελευταία χρόνια.. Μετά να ψάξει με σοβαρό τρόπο να βρει έκτακτη Ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση, όπως κάνουν όλοι οι εταίροι σε αντίστοιχες καταστροφές. Πάντως να σταματήσεις ξεκινημένα αναπτυξιακά έργα που στοχεύουν  να λύσουν οξυμένα προβλήματα όπως είναι της ύδρευσης σε κάποιες περιοχές με σκοπό να βοηθήσεις μια άλλη, δεν αποτελεί σοβαρό τρόπο.

-Ας το δεχθώ πως ίσως να ήταν λάθος. Αλλά το λάθος δεν είναι ντρίπλα κι εγώ νόμιζα πως μιλάγαμε για ντρίπλες….

-Κι όμως αυτό είναι φίλε μου, είναι ντρίπλα αριστοτεχνική κι όχι απλό λάθος. Και είναι ντρίπλα με στόχο τις ευρωεκλογές!

-Που κολλάνε πάλι αυτές;

-Πρόσεξέ με και θα καταλάβεις:  Μην ξεχνάμε πως μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός ανανέωσε την θητεία του  με 41% για άλλα 4 χρόνια.  Είναι λοιπόν  φυσικό να θέλει να εξαντλήσει αυτήν την τετραετία και να πάει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις (γι αυτόν και για το κόμμα του) στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η κλασική στρατηγική για να το πετύχει αυτό, που την ξέρουν κι οι εντελώς πρωτάρηδες της πολιτικής, είναι πως τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας σου παίρνεις τα δυσάρεστα μέτρα για τους πολίτες, τον τρίτο χρόνο τους αφήνεις να πάρουν κάποιες ανάσες και τον τελευταίο χρόνο, τον προεκλογικό, τους δίνεις όσο περισσότερες παροχές μπορείς. Έλα όμως που σε τούτη την συγκυρία μεσολαβούν οι αυριανές ευρωεκλογές. Και μην ακούς τις δημοσκοπήσεις που δίνουν τα κανάλια για τις αυριανές κάλπες, γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως, παρά τα προβλήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική παράταξη δεν  είναι στο 35%, αλλά πολύ παρακάτω. Φοβούνται λοιπόν μην της προκύψει καμιά επώδυνη βουτιά  κάτω κι απ΄ το 30%, που τότε θα τους ανοίξει μεγάλα προβλήματα.  Εδώ λοιπόν φαίνεται η αναγκαιότητα μιας μαγικής ντρίπλας, η οποία  θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ακρίβεια που τον ξεζουμίζει, να ξεχάσει την αλαζονεία της εξουσίας και να επικεντρωθεί στο ότι, ναι μεν δεν δίνονται σήμερα   παροχές ούτε προχωρούν τα έργα, όμως  γι αυτό δεν φταίει ο καλός  πρωθυπουργός και η καλή του κυβέρνηση αλλά η κακή μας τύχη που έφερε την θεομηνία.  Παράλληλα (η ντρίπλα) θα είναι έτοιμη να υπηρετήσει στην ώρα που πρέπει και τον στρατηγικό σχεδιασμό επανεκλογής που προαναφέραμε!

-Θέλεις να πεις πως η απένταξη του μεγάλου έργου της ύδρευσης από τον Λούρο ήταν μια σχεδιασμένη ντρίπλα του πρωθυπουργού, τον ρώτησα δύσπιστα.

-Χωρίς καμιά αμφιβολία ήταν απόφασή του, μου απάντησε. Αυτή ήταν η πρώτη και η μεγαλύτερη απένταξη, αλλά δεν ήταν η μόνη.. Αν πρόσεξες τους τελευταίους μήνες  ακολούθησε ολόκληρο τσουνάμι από απεντάξεις έργων.  Στον τόπο μας μόνο, απεντάχτηκαν με διάφορες αιτίες, (αφορμές μάλλον είναι το σωστότερο), τα σημαντικότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψη &  Ανθεκτικότητας κ.λ.π. όπως ήταν η αποχέτευση Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών κ.λ.π, η αναβάθμιση του Βιολογικού, .ο απαγωγός στην Γύρα, τα ψηφιακά υδρόμετρα κ.α.

-Και δεν σκέφτηκε ότι με την ακύρωση του έργου ύδρευσης των 140 εκατ. Θα βάλει απέναντι τους κατοίκους της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Άρτας και τα χωριά της Ακαρνανίας απέναντί μας; επέμεινα εγώ.

-Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας, είπε. Ακόμη κι έτσι να είναι όμως, εσείς στη θέση του τι θα επιλέγατε, να έχετε στεναχωρήσει  τις 80-100 χιλιάδες που είναι οι κάτοικοι αυτών των τόπων,  ή  να έχετε 700 χιλιάδες ευγνώμονες Θεσσαλούς που σας συμπαθούν, γιατί θεωρούν πως για χάρη τους τα δώσατε όλα!

Σηκώθηκα κι έφυγα ομολογώ, πιο μπερδεμένος από ποτέ

Ο Σχολιαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *