Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ για την υποστελέχωση Υπηρεσιών

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ για την υποστελέχωση Υπηρεσιών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                          Λευκάδα 6 /6/2024
Ο. Τ. Α. ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Μέλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΑΝΤ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ
ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια μεθοδευμένη και ολοένα αυξανόμενη απαξίωση ΟΛΩΝ των υπηρεσιών των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου με τη διαρκή υποστελέχωσή τους. Απαξίωση που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και που εφάρμοσαν μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις  της Ε.Ε.  

Ειδικά για την υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Λευκάδας η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε μπει στην τουριστική περίοδο και  η υπηρεσία υπολειτουργεί εξαιτίας της υποστελέχωσης σε προσωπικό. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και πράσινο καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ολοένα και αυξανόμενο όγκο  εργασίας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες ρεπό οφείλονται στους συναδέλφους από τον προηγούμενο χρόνο. Οι δε 9 εναπομείναντες ενεργοί οδηγοί στην καθαριότητα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, όταν απαιτούνται για να καλυφτούν οι βάρδιες,  τουλάχιστον 10 ακόμη. Και ενώ υπάρχουν οχήματα όπως 2 οχήματα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, ένα πλυντήριο κάδων, σάρωθρο πρεσοκοντέινερ  κ.αλ., δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Οι συνεχόμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και η μη προσλήψεις, με μεγάλη ευθύνη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκαν το 2018 και αυτές λόγο των πολυήμερων και μεγαλειωδών  αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον κλάδο.  

Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού έχουν υπερβολικά καθυστερήσει και με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Η λύση να προσληφθεί προσωπικό με το πρόγραμμα 55-67 (δηλαδή εργαζόμενοι ακόμα μεγαλύτεροι από τους δημοτικούς υπαλλήλους για πολύ απαιτητικούς τομείς όπως η καθαριότητα) ούτε λύση είναι, ούτε καν προσωρινή λύση.  Οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα 55-67 φυσικά και πρέπει να προσληφθούν σε όλες εκείνες τις εργασίες που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στις τεχνικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την  έλλειψη αποθηκάριου, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών,  χειριστή καλαθοφόρου, τεχνιτών, και εργατών.

Για δε τους συναδέλφους διοικητικούς, στην οικονομική υπηρεσία, πολεοδομία η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, λόγο πρόσθετων και παράπλευρων αρμοδιοτήτων, εξαιτίας και της ένταξης δομών στον δήμο όπως π.χ. βοήθεια στο σπίτι χωρίς την ανάλογη στελέχωση σε διοικητικό προσωπικό.

Στους παιδικούς σταθμούς η έλλειψη σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δ.Σ. Οι προσλήψεις μέσω προγραμμάτων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.

Για μας όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αποτελεί συνειδητή επιλογή να υποβαθμιστούν οι  υπηρεσίες , να κατασυκοφαντηθούν και σε βάθος χρόνου να ιδιωτικοποιηθούν ειδικά η καθαριότητα, γιατί αυτή η λύση εξυπηρετεί τα κέρδη των εργολάβων και όχι τις ανάγκες του λαού της Λευκάδας και των επισκεπτών.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ηγεσίας του Δήμου από τη νέα δημοτική αρχή, εστίασε στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και έθεσε επιτακτικά το να γίνουν οι ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Και επειδή όλο και πιο έντονα συζητιέται το τελευταίο διάστημα για παραχώρηση σε εργολάβους όπως η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων, ή η δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών απαντάμε ότι ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του δήμου είναι αδιαπραγμάτευτος και θα τον υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και μέσο.

 ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *