Οι σταφυλοδόχοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Λευκάδας

Οι σταφυλοδόχοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Λευκάδας

της Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

Άνοιξη ! και η ενδοχώρα της Λευκάδας αποτελεί εξαιρετική επιλογή για περιπάτους.

Ο δυνατός συνδυασμός των καταπράσινων και ολάνθιστων την εποχή αυτή ορεινών χωριών, της λιθιασμένης γης, του ανεμπόδιστου γαλάζιου ορίζοντα…γεμίζει την ψυχή σου με φως!

Σε περιοχές όπου κατά το μακρινό πλέον παρελθόν υπήρχαν σημαντικά αμπελοτόπια, η θέα των παλιών σταφυλοδόχων ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα θαμμένα στη συνείδησή σου !

Πρόκειται για τις, κατασκευασμένες από μπετόν, δεξαμενές μέσα στις οποίες ο αγροτικός συνεταιρισμός της Λευκάδας (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας – ΤΑΟΛ)  συγκέντρωνε τα οινοστάφυλα των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού…

Εγκαταλελειμμένες και «σακατεμένες» από καιρό, παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες της εποχής που η οινοποιητική δραστηριότητα του ΤΑΟΛ ανθούσε στον τόπο μας !

Τότε που αφού συγκέντρωνε τα οινοστάφυλα του νησιού, τα οινοποιούσε και διέθετε χύμα και εμφιαλωμένο κρασί για λογαριασμό των συνεταιριστών-σταφυλοπαραγωγών του.

Οινοστάφυλα, με κυρίαρχο το βερτζαμί που έδινε το φημισμένο βαθύ κόκκινο και ατίθασο κρασί της Λευκάδας…

Βερτζαμί, γιοματάρι, μαύρο γλυκό, κεροπάτι, λευκό, λάγκερο… Χύμα και εμφιαλωμένα κρασιά του ΤΑΟΛ καταξιωμένα στη συνείδηση των οινόφιλων ανά το πανελλήνιο  για την εξαιρετική ποιότητά τους…

Οινοστάφυλα που τρυγούσαν οι αμπελοκαλλιεργητές και τα μετέφεραν με διάφορα μέσα στο χώρο των σταφυλοδόχων.

Οι σταφυλοδόχοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Λευκάδας

Οι σταφυλοδόχοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Λευκάδας

Οι σταφυλοδόχοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Λευκάδας

Καθαρισμένες, ασπρισμένες οι δεξαμενές, με το προσωπικό του ΤΑΟΛ έτοιμο και τον εξοπλισμό στη θέση του, περίμεναν και όταν έφθανε κάποιο «φορτίο» τα σταφύλια ζυγίζονταν στην πλάστιγγα, με  γρήγορο ανεβοκατέβασμα των σταθμών μέσα στο κρεμαστό τάσι. Στη συνέχεια «γραδάρονταν»  (μετρούσαν τον αλκοολικό βαθμό – Baume συνθλίβοντας σταφύλια από διάφορα σημεία της παραγωγής κάθε παραγωγού) και καταγράφονταν τα σχετικά στοιχεία ώστε ο αμπελουργός να αποζημιωνόταν αργότερα από το ΤΑΟΛ σύμφωνα με την ποσότητα/το Baume και τις τιμές που είχαν προκαθορισθεί.

Μετά το πέρας της διαδικασίας τα σταφύλια τοποθετούνταν μέσα στις σταφυλοδόχους και όταν αυτές γέμιζαν ή είχαν την απαιτούμενη ποσότητα σταφυλιών προσέγγιζαν τα φορτηγά. Οι εργάτες άνοιγαν την θυρίδα (σιδερένια πόρτα) της μπέτινης δεξαμενής γυρίζοντας το μοχλό στερέωσής της και γέμιζαν τις καρότσες… Τα φορτηγά με τα σταφύλια «έπαιρναν το δρόμο» για κάποιο από τα εργοστάσια οινοποιίας του συνεταιρισμού που υπήρχαν στη Βασιλική, την Εξάνθεια, το Φρυά ή το οινοποιείο της πόλης (απέναντι από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας)…

… Δρόμοι που έκλεισαν, οινοποιεία που ρήμαξαν, αμπελοκαλλιεργητές δίχως …άμυνα και η άλλοτε κραταιά «βιομηχανία» του ΤΑΟΛ αναζητά το … δρόμο που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο…

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

                                                   πρώην Δήμαρχος Καρυάς                                                                    

                                                  Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

                                                με την παράταξη «δίαυλος»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *