Εισήγηση της παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα” για το Δ. Συμβούλιο

Εισήγηση της παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα” για το Δ. Συμβούλιο     

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θέμα: Ενημέρωση – συζήτηση – λήψη απόφασης για το κλείσιμο του δρόμου

Αγ. Νικόλαος-Λευκάδα

   Η απαγόρευσης της κυκλοφορίας στον δρόμο Αγ. Νικόλαος – Λευκάδα, για ορισμένες ώρες σε καθημερινή βάση (και Κυριακές), με αφορμή την εκτέλεση του έργου ‘’Κατασκευή -Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα’’ με ανάδοχο την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», συζητείται δημόσια με διάφορους τρόπους από τον Σεπτέμβρη του 2022. Πριν τη  διακοπή κυκλοφορίας προηγήθηκαν, με χρονολογική σειρά, οι παρακάτω δημόσιες τοποθετήσεις και ενέργειες:

  1. 20-09-2022. Δελτίο τύπου του βουλευτή Λευκάδας, όπου ουσιαστικά συμφωνεί με το κλείσιμο του δρόμου για λόγους ασφάλειας.
  2. 11-10-2022. Έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων με αριθ. πρωτ. 314911 προς τον Δήμο Λευκάδας (γραφείο Δημάρχου) και Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Το θέμα είναι σχετικό με το κλείσιμο του δρόμου για δυο τρίωρα ή ένα εξάωρο ανά ημέρα για λόγους ασφάλειας των διερχομένων και εργαζομένων. Αναφέρεται δε, σ’ αυτό το έγγραφο η συνάντηση την προηγούμενη μέρα (10-10-2022) και συζήτηση για το θέμα της προϊσταμένης της Ε.Υ.Δ.Ε. με τους Δημάρχους αποδέκτες του εγγράφου.
  3. 15-10-2022. Σύσκεψη στο Δημαρχείο σχετική με το θέμα, στην οποία συμμετείχαν ο κ. βουλευτής, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, ο κ. δήμαρχος, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της αναθέτουσας και επιβλέπουσας το έργο αρχής καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας. Κατά τη σύσκεψη επιχειρήθηκε από τους θεσμικούς που την συγκάλεσαν είτε να επιβληθεί ως ορθή η άποψη να κλείνει ο δρόμος, παρά τις περί του αντιθέτου υποχρεώσεις του αναδόχου οι οποίες απορρέουν από τη Σύμβαση Έργου που υπέγραψε, είτε στάση ουδετερότητας.
  4. 16-12-2022. Απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας για κλείσιμο του δρόμου κατά δυο τρίωρα την ημέρα.
  5. 16-12-2022. Προφορική δέσμευση του Δημάρχου Λευκάδας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για νομικές ενέργειες από την πλευρά του Δήμου ώστε να μην κλείνει ο δρόμος.
  6. 29-12-2022. Έγγραφη διαμαρτυρία – καταγγελία επαγγελματικών ενώσεων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών κατά του προγραμματισμένου κλεισίματος του δρόμου.
  7. 4-1-2023. Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Λευκάδας προς την Ε.Υ.Δ.Ε. για το κλείσιμο του δρόμου χωρίς ασφαλή εναλλακτική πρόταση. Η εξώδικη διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε στον κ. Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας, στην κατασκευάστρια εταιρεία (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), στον κ. βουλευτή Λευκάδας και στον κ. Δήμαρχο Λευκάδας.
  8. 5-1-2023. Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Βόνιτσας που είχαν αιτηθεί από επιχείρηση της Λευκάδας και τα οποία δεν εγκρίθηκαν, επειδή δεν παραστάθηκε κατά τη συζήτηση κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας.
  9. 11-1-2023. Ερώτηση του κ. βουλευτή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί ώστε να περιοριστεί ο χρόνος διακοπής της κυκλοφορίας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και παραλλήλως με αυτά, την Δευτέρα 9-1-2023 τέθηκε σε εφαρμογή η 2501/10/452-θ’/16-12-2022 απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, σχετικά με την καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας σε μέρος του τμήματος Αγ. Νικόλαος – Λευκάδα, για τις ώρες 9:30 – 12:30 και 15:30 – 18:30 και για χρονικό διάστημα δυο μηνών!  Η δε απόφαση αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά υλοποιούνται «για λόγους οδικής ασφάλειας, ένεκα της χρήσης εκρηκτικών υλών σε μεγάλου ύψους πρανή».

Με την απόφαση αυτή αποκλείεται η μετακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και πάσης φύσεως υλικών προς τη Λευκάδα και από αυτή κατά τις πλέον παραγωγικές από πλευράς δραστηριοτήτων ώρες σε καθημερινή βάση. Έτσι απρόβλεπτες θα είναι οι επιπτώσεις σε θέματα υγείας των κατοίκων και ανεξέλεγκτοι οι κίνδυνοι στα ζητήματα ασφάλειας λόγω αποκλεισμού και καθυστερήσεων. Επίσης η ταλαιπωρία και η οικονομική ζημία των πολιτών και επιχειρήσεων στην περιοχή μας θα είναι ανυπολόγιστη, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική με το θέμα Διαμαρτυρία – Καταγγελία επαγγελματικών φορέων η οποία δημοσιεύθηκε την 29-12-2022. Ακόμη το κλείσιμο του δρόμου θα δυσχεράνει τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Η παραπάνω απόφαση παραβιάζει τους όρους που η ανάδοχος εταιρεία (‘’ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ’’) υπέγραψε στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου, όπου ρητά αναφέρεται: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα υπάρχει διαθέσιμη μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Σε περίπτωση εξαιρετικών δυσχερειών και μόνον ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας από μια λωρίδα με εναλλαγή κατεύθυνσης».

   Η προτεινόμενη ως εναλλακτική παράκαμψη (δρόμος Πλαγιάς- Πωγωνιάς- Παλαίρου- Βόνιτσας) είναι άκρως επικίνδυνη λόγω της ακαταλληλότητας του δρόμου, αλλά και ασύμφορη χρονικά και οικονομικά για τους πολίτες (45 επιπλέον χιλιόμετρα).

Στις 10-1-2023, κατά την κινητοποίηση των δημοτικών παρατάξεων «Όλοι για τη Λευκάδα» του Δήμου Λευκάδας και «Συμφωνία Ελπίδας» του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας πως θα μπορούσε να επιλεγεί ως εναλλακτική παράκαμψη ο αγροτικός δρόμος Περατιάς – Αγ. Νικολάου (απόστασης περίπου 11 χιλιομέτρων) μετά από σχετική επισκευή – ασφαλτόστρωση ενός μόνο τμήματός του. Κάτι τέτοιο για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην παραπάνω κινητοποίηση και ουδέποτε, ως οφείλονταν από τους αρμόδιους, διερευνήθηκε στο παρελθόν, δείχνοντας και την σκοπιμότητα των αποφάσεών τους, αφού ούτε καν μπήκαν στον κόπο να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

   Διεκδικούμε:

 

►   Την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι είναι έργο αναγκαίο και ωφέλιμο για τον τόπο. Τις καθυστερήσεις του εργολάβου για την ολοκλήρωσή του, δεν θα τις πληρώσουν οι κάτοικοι των περιοχών.

►   Ο δρόμος να μείνει ανοιχτός, όπως με σαφήνεια προβλέπεται και απαιτείται από τους όρους της συμβατικής υποχρέωσης για όφελος των πολιτών και προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος κι όχι να κλείνει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργολάβου. Η κοινωνική αντίδραση προκαλείται λόγω ακριβώς των προκλητικών μεθοδεύσεων υπέρ του εργολάβου.

►   Η εκτέλεση του έργου να υλοποιηθεί σύμφωνα με τη σύμβαση, προς όφελος των πολιτών.

 

Οι Δήμοι Λευκάδας και Ακτίου – Βόνιτσας, καθώς και οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, οφείλουν να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση ωφέλειας των πολιτών και να διεκδικήσουν άμεσα, και με κάθε μέσον, την αποκατάσταση της νομιμότητας, με την ανάκληση της παράνομης και προκλητικής αυτής απόφασης για τη διακοπή κυκλοφορίας.

   Κάθε αδράνεια ή υπεκφυγή τους στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος (κάτι που επιδιώκουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές), μόνο τα συμφέροντα του εργολάβου εξυπηρετεί και ουδόλως συμβάλλει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

 

Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαστε:

 

α) Την ανάκληση της απόφασης του Αστυνομικού Δ/ντή Ακαρνανίας για διακοπή της κυκλοφορίας 6 ώρες ημερησίως και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων κατά την εκτέλεση του έργου, όπως ακριβώς προβλέπεται από την Σύμβαση του έργου.

β) Άμεση έναρξη των νομικών ενεργειών από την πλευρά του Δήμου για την διεκδίκηση της συνεχούς κυκλοφορίας των οχημάτων στο δρόμο.

γ) Συντονισμό των Δήμων Λευκάδας και Ακτίου – Βόνιτσας για κοινή δράση στην κατεύθυνση επίλυσης του κοινού προβλήματος των δημοτών τους, όπως έδειξε η συμμετοχή εκπροσώπου της δημοτικής αρχής αλλά και των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων από τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε.   

 

Λευκάδα 16-1-2023                                                                     Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

                                                                                                       ‘‘ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ’’

 

                                                 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *