Οι αριθμοί που προκύπτουν από την κάλπη, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έχουν πάντοτε ιδιαίτερη αξία αφού περιέχουν τα λεγόμενα εκλογικά μηνύματα.
Όμως τα μηνύματα αυτά μοιάζουν με τους χρησμούς των αρχαίων μαντείων:
Θυμίζουν περισσότερο το ¨ήξεις αφίξεις, ου εν πολέμω θνήξεις¨, που αλλάζει καθοριστικά το νόημά του ανάλογα με το αν θα τοποθετήσει κανείς το κόμμα πριν ή μετά το ¨ου¨, παρά το ξεκάθαρο ¨ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ¨, που διαβάζεται ακριβώς το ίδιο, είτε απ’ την αρχή προς το τέλος είτε από το τέλος προς την αρχή…
Γι αυτό επιβάλλεται η ερμηνεία τους…
Μόνο που η προσπάθεια αποκωδικοποίησής τους εμπεριέχει την υποκειμενικότητα του ερμηνευτή, χωρίς ακόμη να αποκλείει και την σκοπιμότητά του, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο του ειλικρινούς λάθους, αφού πρόκειται για μηνύματα που προέρχονται από την σύνθεση πολλών –και συχνά αντίρροπων – παραμέτρων.
Ο επιστημονικός τρόπος που ενδείκνυται για αξιόπιστες τέτοιες αναλύσεις προϋποθέτει την διενέργεια δημοσκόπησης σε ευρύτατο δείγμα ερωτηθέντων, με κύριο αντικείμενο τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.
Τα κόμματα όμως, όσο λατρεύουν τις δημοσκοπήσεις και καταφεύγουν σ’ αυτές προεκλογικά, τόσο τις απεχθάνονται και αποφεύγουν να τις δημοσιοποιήσουν μετεκλογικά…
Αφήνοντας λοιπόν τα επιστημονικά συμπεράσματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή στους ειδικούς επιστήμονες, εμείς θα αποπειραθούμε να διαβάσουμε πίσω από τους αριθμούς του τοπικού εκλογικού αποτελέσματος.
Χωρίς την συνδρομή των δημοσκοπικών ερευνών και βέβαια χωρίς την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και μεθοδολογία, θα αρκεστούμε στην υπεραπλουστευμένη εκτίμηση των αριθμητικών δεδομένων και σε μια εκλαϊκευμένη θεώρηση της εκλογικής διαδικασίας.
Γιατί ο λαός, αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε εκλογή, πως διαθέτει εντυπωσιακά ορθό ένστικτο και κόντρα σε κάθε είδους απόπειρα ¨επικοινωνιακής¨ ποδηγέτησης, στέλνει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα, που πάντα αποδείχνεται σοφό!
Ασφαλώς και υπήρξαν οι λεγόμενες ανορθόδοξες παρεμβάσεις στην προεκλογική και εκλογική διαδικασία που οφείλονταν στην εξόφληση (εκλογικών) επιταγών, στο τράβηγμα χαλιών, στις μελλοντικές προσωπικές φιλοδοξίες, σε πικρίες του παρελθόντος, σε ομαδοποιήσεις συνιστωσών και σε υπόγειες και ανίερες συμμαχίες!
Εκτιμώ όμως πως όλες μαζί αυτές οι παρεμβάσεις πολύ λίγο καθόρισαν το εκλογικό απoτέλεσμα.
Θα ξεκινήσουμε απ’ την αποχή.
Όπως και πανελλαδικά, έτσι και τοπικά, καταγράφηκε πολύ μεγάλη αποχή: Από 29.176 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκάδας, οι ψηφίσαντες ήταν μόλις 15.578, κάτι παραπάνω δηλαδή από τους μισούς! Κι αυτό είναι μια πρώτη κι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της απαξίωσης των κομμάτων και των πολιτικών και στον τόπο μας.
Περνάμε στα άκυρα (339) και τα λευκά (118) που σημαίνει πως σε 457 από τους ψηφίσαντες συμπατριώτες μας, δεν τους έκανε κάποιο από τα κόμματα και τους υποψηφίους που εκτίθονταν, αλλά προτίμησαν την έμμεση αποχή.
Ο αυξημένος (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) αριθμός των ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν μικρό κόμμα, (εκτός των επτά(!) που εκπροσωπούνται πλέον στη βουλή), δείχνει πως ούτε τα δύο κόμματα εξουσίας ούτε τα υπόλοιπα πέντε μικρότερα (τα διαμαρτυρίας) του κοινοβουλευτικού τελικά τόξου, έπεισαν ένα πολύ σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων (1.194), οι οποίοι ψήφισαν είτε μικρά και «καταδικασμένα» κόμματα, είτε ακραία εξωκοινοβουλευτικά σχήματα, είτε σχηματισμούς της στιγμής και «της πλάκας»!
Και ερχόμαστε στα κόμματα της βουλής, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – όπως είναι φυσικό – να εστιάζεται στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Ο νικητής ΣΥΡΙΖΑ από 4.187 ψήφους που πήρε τον Ιούνιο του 2012 (και ποσοστό 26,82%) ανέβηκε στους 5.444 ψήφους (και ποσοστό 36%), υπολειπόμενος ελάχιστα της πανελλαδικής επίδοσης του 36,34%.
Η Νέα Δημοκρατία από 4.866 ψήφους το 2012 (και ποσοστό 31,17%) έπεσε στις 4.369 ψήφους (ποσοστό 28,89%) καταγράφοντας πτώση περίπου δυόμισι μονάδων, αλλά πετυχαίνοντας επίδοση περίπου μιας μονάδας πάνω απ΄ την πανελλαδική κομματική επίδοση.
Το ΠΑΣΟΚ από 1.838 ψήφους (και το «αξιοπρεπές» ποσοστό του 11,77%), κατρακύλησε στις 755 ψήφους (και ποσοστό 4,99%) που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί συντριβή.
Το ΚΚΕ από 1.334 ψήφους (και ποσοστό 8,55%) δυνάμωσε στις 1.443 ψήφους (ποσοστό 9,54%).
Η Χ.Α. από 950 ψήφους (και ποσοστό6,09%) έπεσε στις 708 ψήφους (ποσοστό 4,68%)
Οι ΑΝΕΛ από 712 ψήφους (και ποσοστό 4,56%) έπεσε στις 540 ψήφους (ποσοστό 3,57%).
Το ΠΟΤΑΜΙ δεν αξιολογείται αφού δεν υπάρχει προηγούμενη επίδοση.
Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε τοπικά και πανελλαδικά μαζί με τους συμμάχους της οικολόγους και το εντυπωσιακότερο στοιχείο ήταν η συγκομιδή των κομμάτων του Γκλέτσου και του Λεβέντη πανελλαδικά και τοπικά, που κατέγραψαν ο πρώτος 156 ψήφους κι ο δεύτερος 148!
Την σημασίας του ακόμη έχει (ιδιαίτερα για τα κόμματα) το γεγονός, ότι υπήρξαν 2.824 ασταύρωτα ψηφοδέλτια (απ΄ τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή), που σημαίνει πως το 20,28% ή ένας στους πέντε ψηφοφόρους διαφωνούσε ριζικά με τα πρόσωπα που περιελάμβανε το ψηφοδέλτιο που ψήφισε!
Μετά απ΄ αυτά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παραθέσαμε, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Τα ουσιαστικά όμως τοπικά πολιτικά συμπεράσματα, αυτά που χρειάζονται ενδελεχή και βαθύτερη μελέτη και ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και γνώση του προσκηνίου και του παρασκηνίου, θ’ αποτελέσουν το αντικείμενο ενός προσεχούς ξεχωριστού μας άρθρου.