Σχεδόν περιμετρική η κατανομή των θεατών και με αυξημένη τη δυνατότητα θέασης η νέα θέση!
***
του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ
Άρεσε τελικά στους περισσότερους η νέα θέση της εξέδρας για τον αγιασμό των υδάτων ανήμερα των Φώτων.που λόγω των έργων στην Ανατολική προκυμαία της πόλης μεταφέρθηκε στην Δυτικότερη λιμενολεκάνη του Νότιου λιμανιού, μεταξύ της Γολέμη και της Μαρίνας, δίπλα στο πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου.
Πολλά και φανερά τα πλεονεκτήματα που έχει η νέα θέση, σε σύγκριση με την προηγούμενη, οπότε φυσικό είναι να γίνονται συγκρίσεις ακόμα και σκέψεις για ενδεχόμενη παγίωση της αλλαγής. Ας τα θυμηθούμε: Πρώτον η εύκολη και πιο άνετη πρόσβαση του κόσμου από πολλές κατευθύνσεις. Δεύτερον οι μεγάλες δυνατότητες στάθμευσης που θα εξυπηρετήσουν ασύγκριτα περισσότερους επισκέπτες της εκδήλωσης, να την επισκεφθούν και να συμμετάσχουν τόσο στο τελετουργικό όσο και στο έθιμο των πορτοκαλιών, το οποίο σαν αποκλειστικά Λευκαδίτικο, έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε και να το προβάλλουμε. Τρίτον τα πολλά καταστήματα της περιοχής, κυρίως επί της Γολέμη, στα οποία μπορεί να καθίσει ο κόσμος πριν και μετά τον Αγιασμό και τέταρτον η σχεδόν περιμετρική θέαση της εκδήλωσης που υπερτερεί κατά πολύ της προηγούμενης η οποία περιορίζονταν σε ένα “Γάμα”.
Τελικά όσες επεκτάσεις και να γίνουν στην εξέδρα των επισήμων (και “επισήμων”), πάλι μικρή θα είναι και πάλι θα επικρατεί ανελέητος διαγκωνισμός…
***
Ιδού το πρόβλημα με τους σκαφάτους: Όσοι από τους θεατές ακροβολίστηκαν έγκαιρα στην προβλήτα δεξιότερα από το μεγάλο πλωτό της Ακτοφυλακής και όσοι συνέχισαν δεξιά μετά την γωνία κατά μήκος της προβλήτας της Μαρίνας, νόμισαν πως εξασφάλισαν καλή θέαση και πιθανά ένα καλό “παράθυρο” για να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους. Αμ δε! Λογάριασαν χωρίς τους 6-7 σκαφάτους στις βάρκες που βλέπετε. Και να σκεφθείτε πως είναι ακόμη τόσοι στην άλλη πλευρά (αριστερά του πλάνου).. Όμως αυτοί ενοχλούν τους άλλους, απ΄ την άλλη μεριά, οπότε παραλείπονται…
***
Ενώ τα δώδεκα σκαφάκια που βρίσκονται στην είσοδο της λιμενολεκάνης (αριστερά από το πλωτό της Ακτοφυλακής και μέχρι το κεφάλι της απέναντι προβλήτας) ουδόλως ενοχλούν κανέναν. Σ΄ αυτόν τον χώρο (και προς τα έξω) έπρεπε να οδηγούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι σκαφάτοι . Το μόνο παρήγορο είναι πως τα παιδιά του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου δείχνουν το δρόμο..
***
Η αύξηση των θεατών όμως και μάλιστα περιμετρικά γεννάει την ανάγκη να αλλάξουν κάποιες συνήθειες του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουν παγιωθεί περίπου σαν έθιμα. Για παράδειγμα πρέπει να εμποδιστεί η παρουσία των μικρών σκαφών (λέμβων και πριαριών) να σουλατσάρουν ανεξέλεγκτα σε μικρή απόσταση μπροστά και κοντά στην εξέδρα των επισήμων και να απομακρυνθούν έξω από το “στόμιο τηε λιμενολεκάνης, ώστε να μην εμποδίζουν την θέαση (και την φωτογράφιση) όλων των υπολοίπων που παρακολουθούν από τα πλάγια και κυρίως από τις απέναντι προβλήτες. Διαφορετικά όλοι αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν -και να φωτογραφίζουν- τις πλάτες των 20-25 “σκαφάτων” που συχνά είναι και υπεράριθμοι…
Και στην παρακείμενη χερσαία περιοχή όμως, όπως τα πεζοδρόμια πίσω απ΄ την εξέδρα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος, ιδιαίτερα προς κάποιους συμπατριώτες που έχοντας υπερανεπτυγμένο το εμπορικό τους δαιμόνιο, προσπαθούν απλώνοντας τα πορτοκάλια τους να καταλάβουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μη επιτρέποντας τον ..”ανταγωνισμό”
Το εμπορικό δαιμόνιο όταν μείνει ανεξέλεγκτο, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες εικόνες (και σοβαρούς τσακωμούς)…
***
Πέρα από όλα τούτα όμως, νομίζω πως θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο της μονιμοποίησης της αλλαγής θέσης του Αγιασμού, αφού βεβαίως συμφωνήσει πρώτα η εκκλησιαστική ηγεσία, καθόσον μιλάμε για μια θρησκευτική τελετή. Θα ήταν δε ευχής έργον στην συνέχεια η αλλαγή να γίνει δεκτή ομόφωνα από όλους του εμπλεκόμενους πολιτικούς και λοιπούς φορείς….