Η Τ. Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για την μεταφορά του Κέντρου Ημέρας

Η Τ. Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για την μεταφορά του Κέντρου Ημέρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

            Η απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας για τη μεταφορά του Κέντρου Ημέρας Λευκάδας, στο χώρου του κλειστού μέχρι σήμερα Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου, σημαίνει υποβάθμιση του ρόλου της συγκεκριμένης δομής στην προσφορά υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με ψυχική ασθένεια. Και αυτό γιατί ο χώρος που σχεδιάζεται η μεταφορά είναι ακατάλληλος, ενώ από την άλλη υπονομεύεται η προοπτική να λειτουργήσει ο Ψυχιατρικός Τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, όταν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά υποδομή ψυχιατρικής περίθαλψης νοσοκομειακού επιπέδου στην ευρύτερη περιοχή.

Η έντονη διαμαρτυρία των εργαζόμενων στο Κέντρο Ημέρας, όπως κοινοποιήθηκε με έγγραφό τους στα ΜΜΕ, αλλά και με ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, είναι δικαιολογημένη, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε τραγικές συνέπειες στο επιστημονικό τους έργο και θα άφηνε «απροστάτευτους» αρκετούς συμπολίτες μας με ψυχικά νοσήματα, στερώντας την ειδική συνεισφορά του Κέντρου Ημέρας, όπως παρέχεται σήμερα.

Τη στιγμή που τα  ψυχικά νοσήματα  έχουν ενταθεί, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται, καθώς και των αρνητικών συνεπειών από την περίοδο της καραντίνας λόγω Covid, αντί να ενισχύονται οι κρατικές δομές πρόληψης ψυχικής υγείας, συμβαίνει το αντίθετο. Υποβαθμίζονται, κλείνουν η μία πίσω απ’ την άλλη και ξεφυτρώνουν ΜΚΟ, όπου «ταΐζονται» με κρατικό χρήμα. Είναι σχετικά πρόσφατη η εξέλιξη της εμπλοκής ΜΚΟ στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μια εξέλιξη που δείχνει προς τα που οδεύει η κατάσταση.

Αναγκαίο σήμερα είναι να ενισχυθεί το Κέντρο Ημέρας με όλο το αναγκαίο επιστημονικό (πχ παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κτλ) και λοιπό προσωπικό και όχι να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, όπου θα υποβαθμιστεί ο ρόλος του, ως εξωνοσοκομειακό κέντρο πρόληψης και επανένταξης για την ψυχική υγεία.

Αναγκαίο σήμερα είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις με το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται, ώστε να λειτουργήσει ο Ψυχιατρικός Τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Απαιτούμε το άμεσο σταμάτημα της όποιας διαδικασίας μεταφοράς του Κέντρου Ημέρας στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

21 Νοέμβρη 2022

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *