Θ. Σολδάτος προς Δήμαρχο: Αντικαταστήστε τον κ. Καρβούνη

Θ. Σολδάτος προς Δήμαρχο: Αντικαταστήστε τον κ. Καρβούνη

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

 «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ»

Λευκάδα 15.11.2022

 

Προς τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό,

με αφορμή και τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου.

 

κ. Δήμαρχε,

πριν ένα μήνα περίπου σας ζήτησα να προχωρήσετε στην αντικατάσταση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, δηλαδή του κ. Καρβούνη.

Μου απαντήσατε ότι δεν υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης, αλλά μόνο παραίτησης. Επανήλθα γραπτώς, προτείνοντάς σας να ζητήσετε την παραίτησή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επίσης χθες το απόγευμα σας κατέστησα σαφές, ότι δεν προτίθεμαι να συνδιαλεχθώ πλέον με το πρόεδρο του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου για το τουριστικό περίπτερο, αφού έχουμε εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και ότι από την όποια συνεργασία είχα μαζί του μέχρι σήμερα, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης.

Καταθέτω επιπροσθέτως την άποψη, ότι η απουσία σας από τη σημερινή συνεδρίαση ήταν καταλυτική για την κακή κατά τη γνώμη μου έκβασή της.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Χαλικιάς ζήτησε να μπει ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, η ψήφιση του α΄ σκέλους της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου κατά την τελευταία του συνεδρίαση, δηλαδή η ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης 20/2020 και 22/2021. Η απαρτία ήταν οριακή, 5 παρόντες, 3 απόντες (και 1 παραιτηθείς).

Ο κ. Καρβούνης απάντησε ότι η ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, δεν μπορεί να γίνει σήμερα, γιατί πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, που δεν είναι μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου και δεν γνωρίζουν την απόφασή του και το σκεπτικό της.

Ακολούθησε ψηφοφορία με την άποψη Καρβούνη να εγκρίνεται και οι εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών και της δημοτικής παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”, να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι.

Παρέμειναν τελικά στην αίθουσα 4 μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και η πρακτικογράφος.

Όπως πληροφορήθηκα μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. πρότεινε πριν την ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, να προηγηθεί νομική συνδρομή από νομικό γραφείο της Αθήνας, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει η ανάκληση των αποφάσεων στο Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.

Δηλαδή η δίμηνη εργασία της ομάδας εργασίας, (των τριών επιστημόνων του Δήμου μας), που συστήσατε με τη σύμφωνη γνώμη μας, δεν ήταν κατά τον κ. Καρβούνη αρκετή.

Η ομόφωνη στην ουσία απόφαση  ανάκλησης των αποφάσεων παραχώρησης εκ μέρους του δημοτικού μας συμβουλίου, μετά από την 11ωρη τελευταία συνεδρίασή του δεν ήταν αρκετή.

Η διαβεβαίωση των νομικών του Δήμου μας, ότι ως μη εκτελεστές οι προς ανάκληση πράξεις, “δεν έχουν δημιουργήσει δικαιώματα υπέρ της εταιρείας, αφού προ της έγκρισής τους, η πράξη παραχώρησης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα: ΣτΕ 1162/1988”, (Πόρισμα, Νομική υπηρεσία, παράγρ. 5), δεν είναι αρκετή.

Η σαφής επισήμανση του πορίσματος ότι “Τυχόν παράβαση ουσιώδους όρου της διακήρυξης… επάγεται ακυρότητα…” (Πόρισμα, Νομική υπηρεσία, παράγρ. 5), σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις των τμημάτων Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών στο πόρισμα, δεν είναι αρκετή.

Η πρόταση του κ. Καρβούνη που αφορά στην ανάκληση των πράξεων παραχώρησης, υπερψηφίστηκε από τα 3 μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου που παρέμειναν στην αίθουσα και καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής μας Παράταξης Γιώργο Σολδάτο, ο οποίος δήλωσε ότι εμπιστεύεται το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Δήμου μας, όπως και το σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου και επομένως η ανάκληση πρέπει να γίνει χωρίς περαιτέρω νομική διερεύνηση και άρα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

Είναι προφανές κύριε Δήμαρχε, ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, δεν συμπορεύεται με την άποψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Αποτελεί πλέον δική σας ευθύνη η περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος όπως και η περαιτέρω ενδεχόμενη συνύπαρξη και συμπόρευση της δημοτικής αρχής, με το σημερινό πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.

Εμείς ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε πρόθεση να συμπορευθούμε, αλλά ούτε να ακολουθήσουμε και να ανεχθούμε συμπεριφορές κωλυσιεργίας.

Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, πρέπει να υιοθετηθεί από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου χωρίς καθυστέρηση. 

Είμαστε αυτοί που αναδείξαμε το ζήτημα, που ζητήσαμε τη συμμετοχή των συμπολιτών μας στην προάσπιση της φυσιογνωμίας της περιοχής του Κάστρου, που θεωρούμε πρώτοι εμείς δικαιολογημένη και συμμεριζόμαστε την ανησυχία και την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των συμπολιτών μας για την τύχη της παραλίας μας, όπως αυτές κυρίως εκφράστηκαν στην τελευταία τους εκδήλωση αντίδρασης στην πόλη της Λευκάδας.

 

Έχουμε βεβαίως την πεποίθηση, ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από το 2018. Τότε που μπορούσαν να απορριφθούν αμέσως, οι εκτός όρων διακήρυξης προσφορές των υποψηφίων επενδυτών. Για την εξέλιξη που είχαμε στο ζήτημα, προφανώς και υπάρχουν ευθύνες.

Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απόψεις, τις προτάσεις και τις θέσεις του σημερινού προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Καρβούνη, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του τουριστικού περιπτέρου και της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος χώρου στο Κάστρο.

Θεωρούμε προσχηματική την αποχώρηση των κυρίων Χαλικιά, (προέδρου της επιτροπής του διαγωνισμού το 2017) και Δρακονταειδή, (δημάρχου κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού και κατά την πρώτη απόφαση παραχώρησης το 2018),   από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου σήμερα.

Αφού εκχώρησαν ότι πολυτιμότερο διαθέτει η πόλη της Λευκάδας, με την εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού, την κατακύρωσή της από το τότε Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου στη συνέχεια και την παραχώρηση δικαιωμάτων εκτός όρων διακήρυξης όπως η έκταση των 8400 τμ πριν 5 χρόνια, ακολούθησε σήμερα η αναδίπλωση.

Αυτό και αν λέγεται Εμπαιγμός!

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ”

Θοδωρής Σολδάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *