Το παράπονο του ποιητή

Το παράπονο του ποιητή

Αν ανάπτυξη-ανάπλαση σημαίνει σάρωμα και κατεδάφιση όλων όσων χαρακτηρίζουν έναν τόπο και του προσδιορίζουν την πολιτιστική του ταυτότητα με σκοπό να μας προσαρμόσουν στο νέο μοντέλο τουριστικής έλξης, ευχαριστώ, δε θα πάρω…

Η εικόνα του αποκαθηλωμένου ποιητή ριγμένου άτακτα με ιμάντες και ανάμεσα σε  πέτρες στο χώμα, με εξοργίζει, με αποκαρδιώνει και με βεβαιότητα πια κι ύστερα κι απ’ τα τελευταία γεγονότα με το Κάστρο έχω να πω ότι οι κύριοι της δημοτικής Αρχής είναι ακατάλληλοι για τον θεσμό που υπηρετούν.

Πού ακούστηκε να γίνεται μια ανάπλαση και να κατεδαφίζεται ένα μνημείο, έμβλημα του λευκαδίτικου πολιτισμού βαλμένο εκεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα? Υπάρχει λόγος που ο ποιητής βρίσκεται στη θέση αυτή, υπάρχει λόγος που η προτομή του στηρίζεται τόσα χρόνια σ’ αυτές τις πέτρες, όμως η δική σας απρονοησία ή παρανόηση δεν σας άφησαν περιθώρια να σκεφτείτε ότι η εν λόγω ανάπλαση στην οποία δεν είμαι αντίθετος, θα μπορούσε να γίνει αρχικά στα σχέδια και τις μακέτες σας χωρίς απαραίτητα να μετακινηθεί η προτομή του ποιητή. Θα μπορούσαν να γίνουν τα έργα σας γύρω απ’ τον ποιητή κι όχι να αποτελεί εμπόδιο στα αρχιτεκτονικά σας εγχειρήματα.

Σαν παλιός Λευκαδίτης δεμένος με το νησί μου πολιτισμικά και συναισθηματικά, και πιστέψτε με εκπροσωπώ ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου που με διαβάζει αυτή τη στιγμή, δεν έχω λόγια να περιγράψω την θλίψη που ένοιωσα βλέποντας αυτό το θέαμα. Για ορισμένους από εμάς κάποια πράγματα χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς κι όχι πρακτικές άδειες συναισθημάτων και βιωμάτων…αυτά δε τα τελευταία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, δεν γίνεται να αλλάξουμε τα πάντα και να καταλήξουμε  να ζούμε σ’ ένα αγνώριστο τόπο γιατί κάποτε αγκαλιάσαμε μια ποθητή ανάπτυξη.

Κύριοι μην είστε ασεβείς, μην προχωράτε γκρεμίζοντας αλλά φτιάχνοντας και με γνώμονα το λαικό αίσθημα, μην ξεχνάτε ότι για όλα υπάρχει ένα μέτρο και εσείς οφείλετε να μη το ξεπερνάτε και να μη μας απαξιώνετε σα λαό.

Αφήστε και κάτι για μας, αφήστε μας κάτι να θυμόμαστε…

 

 Ανδρέας Γεωργάκης

      παιδίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *