΄Οταν η καθαριότητα γίνεται αντικείμενο εμπάθειας και επίδειξης εξουσίας…

΄Οταν η καθαριότητα γίνεται αντικείμενο εμπάθειας και επίδειξης εξουσίας…

Ο νέος κάδος (ο Νο 3 Δεξιά) είναι ωραίος, αλλά ο παλιός (ο Νο2 Αριστερά) είναι αλλιώς!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Το σήριαλ με τους κάδους καθαριότητας στον οικισμό της Καλλιθέας ή Μεγάλου Αυλακίου για μερικούς, έχει περάσει προ πολλού τα όρια της φαιδρότητας και θα το λέγαμε ανέκδοτο, αν δεν είχε να κάνει με την βασικότερη ίσως υπηρεσία που παρέχει -και με το αζημίωτο μάλιστα- ο Δήμος στους δημότες του.

Το πρόβλημα συνίσταται στον ακατανόητο καταμερισμό των κάδων απορριμμάτων του οικισμού, που όπως είναι αφήνει λίγους κατοίκους παραπονούμενους γιατί όλη η βρώμα μαζεύεται δίπλα στα σπίτια τους και πολλούς παραπονούμενους διπλά γιατί πρέπει να ταξιδέψουν στα πέρατα του οικισμού για ν΄ αφήσουν τα σκουπίδια τους!

Το πρόβλημα και τα παράπονα των κατοίκων μετέφερα στους αρμοδίους σε μια απ΄ τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ της παρούσης Δημοτικής Αρχής, έχοντας φευ! την ψευδαίσθηση πως επειδή είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί θα λυθεί άμεσα… Δυστυχώς όμως δεν έγινε έτσι!  Κι επειδή το πρόβλημα παρέμενε (και παραμένει), αλλά κι επειδή με πίεζαν οι κάτοικοι, έκτοτε το έχω φέρει κατ΄ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ,συνολικά έξι φορές μέχρι τώρα και οπωσδήποτε κάθε φορά που άλλαζε ο αρμόδιος “υπεύθυνος”(;) αντιδήμαρχος, ζητώντας το αυτονόητο: Να προστεθούν κάποιοι κάδοι ακόμα, αφού πριν οριστούν σε σχέδιο τα ακριβή σημεία που αυτοί θα τοποθετηθούν, ώστε να μην μεταφέρονται σε νέα θέση αυθαίρετα από τους κατοίκους….

Από όλους εισέπραξα υποσχέσεις (άλλοτε συγκεκριμένες και άλλοτε αόριστες) για σύντομη αντιμετώπιση του  προβλήματος, αλλά λύση μέχρι τώρα  δεν είδαμε.  Είδαμε όμως επίδειξη “δύναμης”  και εξουσίας κάποιων εμπαθών και κομπλεξικών “αρχόντων”, που αντί λύσης φρόντισαν να προστεθεί ένας ακόμη κάδος ανάμεσα στους δυο ήδη υπάρχοντες!

Για να αντιληφθεί όμως κανείς τι ακριβώς συμβαίνει είναι μάλλον απαραίτητο να βάλουμε την εικόνα να το περιγράψει:

΄Οταν η καθαριότητα γίνεται αντικείμενο εμπάθειας και επίδειξης εξουσίας…

Προσέχοντας λίγο την εικόνα και το υπόμνημά της, βλέπουμε ότι οι δυο βασικοί δρόμοι του οικισμού, που συγκεντρώνουν δεξιά και αριστερά τους τον κύριο όγκο των κατοικιών είναι η οδός Π. Βλασσοπούλου  (άνυσμα ΑΒ) και ο κεντρικός δρόμος του οικισμού που είναι τμήμα του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας-Βασιλική (άνυσμα ΒΓ) . Αν τώρα στις κατοικίες αυτών των δρόμων, προσθέσουμε κι αυτές της παραλίας (μεταξύ του τμήματος ΒΓ και θάλασσας), τότε μιλάμε για πάνω από το 80% του συνόλου των κατοικιών του οικισμού!

Ας δούμε τώρα πόσοι κάδοι υπήρχαν (και που) από το Φθινόπωρο του 2019 που γνωστοποίησα το πρόβλημα στο Δ. Συμβούλιο μέχρι τέλος Ιουλίου του 2022:

Στο συνολικό μήκος των 800 μέτρων που έχουν οι δυο κεντρικοί αυτοί δρόμοι (άνυσμα ΑΒΓ) , υπήρχαν μόνο δυο κάδοι (επί της οδού Βλασσοπούλου) και σε απόσταση μεταξύ τους 25 μέτρων! Τα δύο υπόλοιπα τμήματα, από αυτούς τους κάδους μέχρι τον Περιφερειακό (απόσταση 200 μέτρα) και από τους κάδους μέχρι το πάρκινγκ του ΚΟΣΑΚΟΥ (απόσταση σχεδόν 600 μέτρα) δεν υπήρχε κάδος ούτε για δείγμα!  Και ξαφνικά, όπως προείπαμε, κάποιοι (προφανώς η Υπηρεσία) πρόσθεσαν έναν ακόμα κάδο δίπλα στους υπάρχοντες!

Μπορείτε εσείς να δώσετε κάποια άλλη, λογική ερμηνεία?

(* Ο Νίκος Γαζής είναι κάτοικος της Καλλιθέας και Δημοτικός Σύμβουλος της ΔΕ Ελλομένου)

Υ.Γ: Κάποιοι εκ των κατοίκων της Καλλιθέας έχουν την εκτίμηση πως η τοποθέτηση του νέου κάδου (Νο 3) μπορεί και να μην είναι καψόνι εξ εμπαθείας, αλλά να είναι απλά προεκλογικό ρουσφετάκι σε κάποιον επαγγελματία που τον χρειάζονταν… Λέτε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *