Ανοιχτή επιστολή της αρχιτέκτονα Κατερίνας Θάνου προς το Λ.Τ.

Ανοιχτή επιστολή της Αρχιτέκτονος Κατερίνας Θάνου προς το Λ.Τ.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Κ. Πρόεδρε

Απευθύνομαι σε σας που εκπροσωπείτε τον φορέα ανάθεσης της μελέτης Ανακαίνισης  του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στα παρακάτω:

  1. Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΡΙΣΜΑ o λαλίστατος μελετητής του έργου σαφέστατα δηλώνει ότι τα υπό ανακαίνιση κτίρια κατά τύχη «στέκονται ακόμα» και δεν έχουν καταρρεύσει λόγω διάβρωσης του σκελετού. Ειδικότερα αναφέρεται στην κυματιστή οροφή των κτιρίων που σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρέπει να κατεδαφιστεί και να ανακατασκευασθεί.

Οι εργασίες κατεδάφισης  και ανακατασκευής σαφέστατα αντιτίθενται στον Νόμο που διέπει την συντήρηση των κτιρίων που έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης λόγω προΰπαρξης, σε χώρους που ρητά απαγορεύεται η δόμηση.

Προφανώς η συγκεκριμένη παράγραφος διέλαθε της προσοχής του ΚΑΣ που επίσης μιλάει για καθαίρεση και ανακατασκευή των ανωτέρω οροφών.

Για τον λόγω αυτό λογικό είναι ενας έγκυρος και αντικειμενικός φορέας όπως είναι το ΤΕΕ να κληθεί , να ελέγξει και να πιστοποιήσει  την στατική επάρκεια των κτιρίων και την δυνατότητα ενίσχυσης τους χωρίς μερική η ολική κατεδάφιση, όπως ο Νόμος προβλέπει.

  1. Πριν η όποια διαδικασία προχωρήσει πρέπει να υπάρξει διεξοδικά αναλυτική , ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συγκεκριμένα τι προβλέπεται και πως επιλύεται η διάθεση λυμάτων, τα ψυγεία απορριμμάτων και η αποκομιδή τους, οι λιποσυλέκτες και οι καμινάδες του εστιατορίου.
  2. Τι γίνεται με την παροχή ρεύματος. Χλωμό μοιάζει να επαρκεί η υπάρχουσα. Θα απαιτηθούν κολώνες? Υποσταθμός? Γεννήτριες?

Και πως αυτά συνάδουν με περιοχή αδόμητη πολλαπλά  προστατευόμενη.

  1. Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης εστίασης? Πως μπορεί να αποσβεσθεί το υψηλό κόστος ανακαίνισης και συντήρησης των υπαρχόντων κτιρίων. Γιατί το πιθανότερο είναι σ΄αυτή την τόσο ευαίσθητη μορφολογικά περιοχή να δεσπόζουν τα ανακαινισμένα κουφάρια για μισό αιώνα ακόμη.

Μελετώντας προσεκτικά τα πρακτικά του ΚΑΣ , εξαιρώντας την βασική εισήγηση, μπορώ να αναφερθώ σε πολλές παραλείψεις και ατεκμηρίωτες αποφάσεις. Οι μόνες διεξοδικά αιτιολογημένες, σύννομες και τεκμηριωμένες εκθέσεις είναι αυτές του ΣΑ Λευκάδας..

Είσθε τεχνικός και γνώστης της νομοθεσίας  και των κανόνων δόμησης αντίστοιχων διαγωνισμών. Σίγουρα σας ενδιαφέρει το καλύτερο για αυτό το έργο την ευθύνη του οποίου έχετε επωμισθεί.

Ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε  σε περαιτέρω ανάλυση και ευρύτερη δημοσιοποίηση των λαθών και των παραλείψεων του συγκεκριμένου διαγωνισμού

 

 Κατερίνα Θάνου αρχιτέκτονας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *