Ο Δρ Γιώργος Μεσσήνης προτείνει δημομοψήφισμα για το Κάστρο

Ο Δρ Γιώργος Μεσσήνης προτείνει δημομοψήφισμα για το Κάστρο

Ο Δρ Γιώργος Μεσσήνης προτείνει δημομοψήφισμα για το ΚάστροΑγαπητοί συμπατριώτες. Βρίσκομαι στην πολυαγαπημένη μου Λευκάδα για μακροπρόθεσμη διαμονή πια. Εδώ έζησα τα παιδικά μου χρόνια, την έχω επισκεφθεί κατ’ επανάληψη με την οικογένειά μου, είμαι δημότης και σχεδιάζω να εγκατασταθώ μόνιμα. Φέτος η κόρη μου είχε την ευκαιρία να ξαναεπισκεφθεί την Λευκάδα και η πρώτη επίσκεψή της το βράδυ που ήρθε ήταν στην παραλία του Κάστρου. Τα παιδιά μου έχουν να λένε στην Αυστραλία για τις ομορφιές της Λευκάδας. Όμως, με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα όταν ήλθα ότι ο Δήμος Λευκάδας έχει δρομολογήσει την παραχώρηση της περιοχή του Κάστρου σε επιχειρηματία με δικαιώματα στην αμμουδιά. Φρόντισα να πληροφορηθώ ως προς τις εξελίξεις και η πρώτη ερώτησή μου ήταν: «τι λένε οι κάτοικοι της Λευκάδας, έχει καταγραφεί η γνώμη τους;». Σε αλλεπάλληλες συνομιλίες εδώ, έχω διαπιστώσει ότι πολλοί κάτοικοι της Λευκάδας δεν έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη «πώληση» του δημοσίου χώρου του Κάστρου. Νομίζουν απλά ότι θα ενοικιαστεί το Τουριστικό Περίπτερο και θα ευπρεπιστεί ο χώρος.

Με βάση τις γνώσεις μου και την πείρα μου, προτείνω την διεξαγωγή ενός επιστημονικά έγκυρου γκάλοπ ώστε να καταγραφεί η ετυμηγορία των κατοίκων της Λευκάδας για το μέλλον του Κάστρου. Κατόπιν διαβούλευσης με ενεργούς πολίτες και συζητήσεις, έχω επεξεργαστεί το σχεδιασμό και μεθοδολογία ενός γκάλοπ έτσι όπως αρμόζει στον τόπο και χρόνο. Ο απώτερο σκοπός είναι να καταγραφεί αντικειμενικά η γνώμη των κατοίκων με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα όπου θα εγγυάται την ανωνυμία των συμμετεχόντων. Επίσης, είναι ίσως ευκαιρία το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας, να δραστηριοποιήσει τον νόμο Καλλικράτη (3852/2010) για την διεξαγωγή  δημοψηφίσματος για το τρέχον ζήτημα της «μελέτης» που έχει δρομολογήσει το Δ.Λ.Τ. (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας), εν αγνοία μιας μεγάλης μερίδας των κατοίκων. ‘Ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει διχάσει την κοινωνία. Το γκάλοπ θα περιλαμβάνει τρεις απλές ερωτήσεις εκ των οποίων η μία θα πρέπει προφανώς να είναι αν ο Δήμος πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα μια και δεν είναι πια ζήτημα του Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Το γκάλοπ θα έχει επιστημονική μεθοδολογία, σύμφωνα με την απογραφή 2021 με δείγμα από τους μόνιμους κατοίκους Λευκάδας και διατίθεμαι να αναλάβω την επιτήρησή του.

Λίγα λόγια για το βιογραφικό μου. Είμαι οικονομολόγος με διδακτορικό απ’ το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και ειδίκευση στην Μακροοικονομική των Θεσμών και την εφαρμοσμένη στατιστική. Τα τελευταία 25 χρόνια συνεργάζομαι με το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στην Μελβούρνη ως ανώτατος ερευνητής και λέκτορας. Ως ερευνητής, έχω ειδικευτεί στη οικονομική ανάπτυξη, την παιδεία, την καινοτομία, κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, εργασιακά, μετανάστευση, χρηματιστικά, και το ρόλο των θεσμών στην μόρφωση και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με επιστημονικούς δείκτες, τα συγγράμματά μου έχουν δημοσιευτεί σε αξιόλογα διεθνή περιοδικά με παγκόσμια επιρροή, βλέπε: https://scholar.google.com.au/citations?user=GeorgeMessinis
ή https://www.adscientificindex.com/scientist/george-messinis/52393.

Επίσης έχω εμπειρία στην επίβλεψη έρευνας φοιτητών σε μεταπτυχιακές σπουδές μερικοί εκ των οποίων έχουν ασχοληθεί με την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

Η σύγχρονη οικονομική επιστήμη αποδίδει καταλυτικό ρόλο στην δημοκρατική νομιμότητα και την συμμετοχή της κοινωνίας ως προς την διαχείριση του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Είναι οι πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Η επιστημονική βιβλιογραφία παγκοσμίως είναι γεμάτη από παραδείγματα σύγκρουσης ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων που μπορεί να  λειτουργήσουν ως τροχοπέδη κι εμπόδιο στην ατομική ευτυχία, την κοινωνική σύμπραξη και την προστασία του οικολογικού συστήματος. Η έλλειψη διαβούλευσης και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές & οικονομικές αποφάσεις έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τους νέους (π.χ., αποστασιοποίηση, περιθωριοποίηση, εθισμό, ψυχικές ασθένειες).

Συμπερασματικά, η σημερινή συζήτηση περί του Κάστρου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την δραστηριοποίηση των κατοίκων και την πρωτοβουλία προς μια ουσιαστική σφυγμομέτρηση του δημόσιου αισθήματος για το μέλλον της περιοχής του Κάστρου. ‘Ένα επιστημονικά έγκυρο γκάλοπ θα έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την κοινωνική συμμετοχή και την ατομική ευθύνη του κόσμου στα κοινά. ‘Ετσι θα ξαναγίνει το Κάστρο καμάρι των κατοίκων της Λευκάδας που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του.

Κατά συνέπεια, καλώ το Δ.Σ. του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλο φορέα που θεωρεί σημαντικό την  καταγραφή της λαϊκής ετυμηγορίας για ένα τόσο μείζον θέμα να υποστηρίξει το γκάλοπ. Επιθυμώ να προσφέρω αφιλοκερδώς τις γνώσεις και το χρόνο μου για το καλό του τόπου.

Με εκτίμηση
Δρ. Γεώργιος Μεσσήνης
George.messinis@vu.edu.au

Λευκάδα 16.8.2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *