Γιορτάζει αύριο η Κυρά του Βράχου!

Γιορτάζει αύριο η Κυρά του Βράχου!

Γιορτάζει αύριο η Κυρά του Βράχου, η Αγία Κυριακή και μαζί της τα δυο μεγαλύτερα χωριά του Ελλομένου των οποίων είναι η προστάτης, το Βλυχό και το Νυδρί.

Από νωρίς σήμερα έχει αρχίσει η δια θαλάσσης (από το Νυδρί) μεταφορά των προσκυνητών ενώ τώρα τελείται  ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Χρόνια πολλά σε όλους τους Ελλομενίτες και στους εορτάζοντες.

***

Και λίγα λόγια για τον θρύλο που συνοδεύει την δημιουργία της μικρής αυτής εκκλησιάς:

Όπως η παράδοση αναφέρει, ναυτικοί διαπλέοντας μεταξύ Νυδριού και της απέναντι χερσονήσου πριν από 150 περίπου χρόνια, έβλεπαν μέσα στην νύχτα ένα παράξενο φως στην σπηλιά του βράχου και δεν ήξεραν πώς να το εξηγήσουν. Άλλοι έλεγαν πως πρόκειται για πυγολαμπίδες πιασμένες στα δίχτυα κάποιας αράχνης. Άλλοι έκαναν τάμα πως πρόκειται για τα τρομαγμένα μάτια μιας κουκουβάγιας που σπήλωσε εκεί κυνηγημένη απ’ το αγριοκαίρι. Άλλοι μιλούσαν για… φωσφορίζουσες νυχτερίδες!

Να σημειωθεί πως το Νυδρί τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτο σαν οικισμός ενώ και το Βλυχό ήταν ένας μικρός οικισμός – επίνειο του Κατωχωρίου οι κάτοικοι του οποίου ήταν οι ναυτικοί της ευρύτερης περιοχής.

Τελικά κάποιοι, οι πιο θαρραλέοι μιας ναυτικής οικογένειας του Κατωχωρίου, επισκέφτηκαν βράδυ το σημείο κι έκαναν αυτοψία στον χώρο, όπου και ανακάλυψαν πως το περίεργο φως προέρχονταν από μια παλιά εικόνα της Αγίας Κυριακής που βρίσκονταν  ψηλά στο κοίλωμα του βράχου.  Συγκλονισμένοι και φοβισμένοι συνάμα, αποφάσισαν να χτίσουν μια μικρή εκκλησιά προς τιμήν της Αγίας στην οποία και μετέφεραν με κάθε τιμή την συγκεκριμένη εικόνα.

Στην επόμενη επίσκεψή τους όμως στο εκκλησάκι η εικόνα έλειπε.  Απορημένοι έψαξαν μέσα και γύτω από την εκκλησία και τελικά την βρήκαν φωλιασμένη στην ίδια θέση, ψηλά στο κοίλωμα του βράχου, εκεί που την είχαν πρωτο-ανακαλύψει. Την κατέβασαν εκ νέου και την επανατοποθέτησαν μέσα στην εκκλησία, όμως η ιστορία επαναλήφθηκε και τελικά τους έγινε φανερό πως η επιλογή της θέσης στον βράχο ήταν της Αγίας, οπότε και την άφησαν εκεί όπου παραμένει μέχρι σήμερα… 

Χρόνια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *