Δελτίο Τύπου Παρεμβάσεων του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος”

Δελτίο Τύπου Παρεμβάσεων του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

 

  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: Παρέμβαση που υλοποιήθηκε στις 21/03/2022 διαδικτυακά σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας των εκπαιδευτικών μονάδων Νυδριού , Βασιλικής & Μεγανησίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε αλλαγές και νέα δεδομένα που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες πραγματικότητες.

Η ίδια παρέμβαση αλλά δια ζώσης  υλοποιήθηκε  στον σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου και 4ου Δημοτικού σχολείου, στις 17 & 25/5/2022, αντίστοιχα στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Δια ζώσης υλοποιήθηκε με την ίδια θεματική σε μια συνάντηση των 2,5 ωρών και στον σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου , στις 31/05/2022.

Η συμμετοχή & ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών φάνηκε κι από την ενεργή ποσοτική συμμετοχή τους αλλά κυρίως από τις θεματικές που αναδύθηκαν όσον αφορά τον φόβο σε άγνωστες καταστάσεις και την αποδοχή της νέας πραγματικότητας όπου ο εαυτός μας και η συναισθηματική μας κατάσταση είναι τα εργαλεία για την νέα πραγματικότητα.

 

  • Σεξουαλικότητα & εφηβεία: παρέμβαση που υλοποιήθηκε στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας και στο Λύκειο Νυδριού (24/01/2022 & 22/03/2022 αντίστοιχα).

Στόχος της παρέμβασης ήταν να αποσαφηνιστούν έννοιες που αφορούν την σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλλου, την διαφορετικότητα, τις επιλογές ερωτικών συντρόφων βάση φύλου και θέματα που αφορούν την συναισθηματική διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος που έχει πολλές παραμέτρους.

Βασική παράμετρος η εμπιστοσύνη που χρειάζονται οι έφηβοι για να ακουμπήσουν και να νιώθουν ασφαλής με τους ενήλικες υποστηρικτές.

 

  • Σχολικός εκφοβισμός: Εκδήλωση που υλοποιήθηκε από την Δημοτική επιτροπή ισότητας του Δήμου Λευκάδας και συμμετείχε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης μαζί με εξαίρετους επιστήμονες για την προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου φαινομένου. (06/05/2022) .

 

  • Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Η παρέμβαση υλοποιήθηκε στις 10/05/2022 στο Δημοτικό σχολείο του Νυδριού, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αλλά με την συμμετοχή και των γονέων του Νηπιαγωγείου για την συναισθηματική  διαχείριση της νέας πρόκλησης της μετάβασης στην νέα συνθήκη του Δημοτικού: από τις πιο σημαντικές μεταβάσεις στην ζωή των παιδιών, αφού περιλαμβάνει θέματα που έχουν να κάνουν με την συναισθηματική πλέον αυτονομία του νηπίου και τον άξονα της αυτοπεποίθησης (μπορώ) μέσω της συναισθηματικής διεργασίας της μάθησης .

 

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ : Στα πλαίσια του ενδοσχολικού προγράμματος των εκπαιδευτικών της Β! τάξης του Μουσικού σχολείου Λευκάδας, με θέμα την διαχείριση της σχολικής τάξης σχετικά με την αυτοεκτίμηση των μαθητών & τις μεταξύ τους σχέσεις . Η δράση υλοποιήθηκε στις 12/05/2022 στην σχολική τάξη και στα δύο τμήματα της Β! Γυμνασίου.

 

  • Φόβοι & Φοβίες: Σεμινάριο γονέων Δημοτικού & Γυμνασίου Νυδριού σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων και τον σύλλογο γονέων. Η δράση υλοποιήθηκε το Σάββατο 14/05/2022 στην αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Νυδριού με την συμμετοχή 30 γονέων σε ένα πολύ καλό κλίμα με σεβασμό και κατανόηση. Εστιάσαμε στις έννοιες του φόβου και της φοβίας, πως δημιουργούνται και πώς να τις διαχειριζόμαστε.

Τις παραπάνω δράσεις σχεδίασε , συντόνισε κι υλοποίησε η  Επιστημονικά Υπεύθυνη – Ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Λευκάδας κ. Κατωπόδη Βασιλική.

Αυτό που φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι ο  εαυτός μας είναι το μέσο που μας δίνει την δύναμη  ώστε να ανταπεξερχόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις και με το απρόβλεπτο. Εύχομαι λοιπόν να υπάρχει η επαφή  κι η σύνδεση με τον εαυτό μας σε αυτή την νέα εποχή που η μετάβασή της είναι από παλιές δομές που δεν λειτουργούν πια σε νέες τις οποίες μπορούμε όπως πάντα  να τις διαμορφώσουμε!

Είναι στο χέρι μας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους  όσους παρακολούθησαν τις δράσεις, σε όσους δημιούργησαν τις προσκλήσεις,  και να ευχηθώ ολόψυχα καλή δύναμη και καλό καλοκαίρι στην εκπαιδευτική κοινότητα που στάθηκε με ψυχή και θάρρος σε τέτοια δύσκολη κι απαιτητική χρονιά.

 

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης

Κατωπόδη Βασιλική

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *