Εργατικό Κέντρο: Πως αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Εργατικό Κέντρο: Πως αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ

            Η μεταφορά της επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα 2 Μαΐου έχει προκαλέσει δικαιολογημένα απορίες σε αρκετούς συναδέλφους για το πότε δουλεύουν και πότε όχι. Ενδέχεται αυτή τη «σύγχυση» να την αξιοποιήσει η εργοδοσία σε βάρος των εργαζόμενων.

 

Την Κυριακή 1η Μάη έχει κηρυχτεί πανελλαδική- πανεργατική απεργία, όπως γίνεται κάθε χρόνο, προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η απεργία καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων της χώρας, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (μόνιμος, συμβασιούχος, 8ωρη, 4ωρη κλπ) σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία, δεν μπορεί να επιβληθεί σε εργαζόμενο βλαπτική μεταβολή εργασιακής σχέσης (για λόγους εκδίκησης κλπ) και όπου συμβεί αυτό πρέπει να καταγγελθεί στα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο.

 

          Η Δευτέρα 2 Μαΐου είναι μέρα υποχρεωτικής (επίσημης) αργίας.

Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό.

 

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρεςΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *