Το συνδικάτο Οικοδόμων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Το συνδικάτο Οικοδόμων για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

& ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, 6972206428 email: ergatlef@gmail.com
 

 

1η ΜΑΗ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..» (Μπ. Μπρεχτ)

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Κυριακή 1 Μάη στις 10.30 πμ στον Άγιο Μηνά!

Κατάθεση στεφανιών από τα σωματεία στις 10 πμ στην πλατεία Μαρκά!

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

            Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που μόνο φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και τεράστια προβλήματα φέρνουν στη ζωή μας.

Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της τάξης μας, που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της ταξικής πάλης, χωρίς να λιγοψυχήσουν, χωρίς να ταλαντευτούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, το ανελέητο κυνηγητό. Η θυσία τους, ορμώμενη από τη βαθιά πίστη στο δίκιο του αγώνα για τα συμφέροντα της τάξης μας, φωτίζει τους σημερινούς αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, για ένα καινούργιο κόσμο στο μπόι των ονείρων μας.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται κάτω απ’ τη σκιά ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για άλλη μια φορά, έβγαλαν τα κανόνια τους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα κουμαντάρει ολόκληρες περιοχές, θα έχει τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια μεριά και Ρωσία από την άλλη, δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των λαών, αλλά για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Οι λαοί πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου με την απώλεια χιλιάδων ζωών, την καταστροφή υποδομών, την προσφυγιά εκατομμυρίων ξεριζωμένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες που εμπλέκουν το λαό μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των δήθεν συμμάχων μας. Έχουν ευθύνη που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ένα απέραντο αεροπλανοφόρο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη στρατιωτικών αντιποίνων.

Τώρα, χρειάζεται να φουντώσει ο αγώνας μας, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας, τη μη συμμετοχή και διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο, που ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, το κλείσιμο όλων των αμερικανονατοικών βάσεων.

Οι οικοδόμοι & εργαζόμενοι στις Κατασκευές δεν έχουμε κανένα συμφέρον να διαλέξουμε το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα, τόσο στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, όσο και την περίοδο της ανάπτυξης, με περικοπές, σκληρή φορολογία και τώρα στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς τους έρχεται νέα λεηλασία στο εισόδημά μας, μέσω των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

 

 Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

            Σε αυτές τις συνθήκες έχει τεράστια σημασία, ταυτόχρονα, με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για καλύτερο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς.

Υπογράφηκε η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των Οικοδόμων με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα!

            Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ, μετά από αρκετά χρόνια, είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των Πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά, για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ θα ισχύσει από 1.4.2022 και προβλέπει τα εξής:

  • Αύξηση 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη.
  • Αύξηση 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.
  • Αύξηση 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται:

  • 10% επίδομα γάμου.
  • 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
  • 10% επίδομα σπουδών.
  • 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.
  • Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των        25 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

 

Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ δε σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό το στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, χωρίς καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε κυβερνητικούς σωτήρες να μας λύσουν τα προβλήματα. Την «προκοπή» τους την γνωρίσαμε πολύ καλά. Μας φόρτωσαν με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας στην μεγαλοεργοδοσία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα, διεκδικούμε και κερδίζουμε το δίκιο μας

Η οργανωμένη εργατική τάξη κάτω από τις δικές της σημαίες, τις διεκδικήσεις και τους στόχους, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, θα βάλει τη σφραγίδα της ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Κυριακή 1 Μάη στις 10.30 πμ στον Άγιο Μηνά!

Κατάθεση στεφανιών από τα σωματεία στις 10 πμ στην πλατεία Μαρκά!

Η Διοίκηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *