Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων εύχεται και ενημερώνει για τα έθιμα

     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων εύχεται και ενημερώνει για τα έθιμαΟ Σύνδεσμος Φιλολόγων εύχεται και ενημερώνει για τα έθιμα                              

   Πασχαλινά έθιμα από τον κόσμο…

 

Ελλάδα-Καστανούσα Σερρών-Αυγομαχίες

Στην Κεντρική Μακεδονία, και στην Καστανούσα του δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, οι «αυγομαχίες» γίνονται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προετοιμασία ξεκινάει από το Δεκέμβριο, όπου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ξεκινούν να συλλέγουν τα αυγά, αφού έχουν ταΐσει τις κότες τους με σιτάρι, άμμο και μαρμαρόσκονη για να κάνουν αυγά με γερό τσόφλι. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρήση μόνο αυγών κότας. Ο κάθε ένας που συμμετέχει στην «αυγομαχία» έχει στη διάθεσή του 30 αυγά και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

 

Iσπανία (Verges)- O χορός του θανάτου

 

Στην πόλη Verges της Ισπανίας, οι κάτοικοι φορούν κουστούμια που συμβολίζουν σκελετούς, συμμετέχοντας στην πομπή του παραδοσιακού χορού του θανάτου. Ο χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα, έχει διάρκεια τρεις ώρες και κορυφώνεται με τρομακτικούς σκελετούς που μεταφέρουν στάχτες.

 

Σκανδιναβία- Οι μάγισσες του Πάσχα

 

Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά «ζωντανεύουν» τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Έτσι ντυμένα, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως στο Halloween), δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι χαρούμενοι… μάγοι παίρνουν τους δρόμους την Πέμπτη ή το Σάββατο πριν από το Πάσχα.

 

Γαλλία-Γιγάντια ομελέτα

 

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα της Λαμπρής, ψήνεται μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Περίπου 5.000 αυγά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο γεύμα για 1.000 άτομα. Φυσικά, ακριβώς στην ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Λέγεται πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ναπολέοντας με το στρατό του σταμάτησε στην Μπισιέρ και οι ντόπιοι τους τάισαν με ομελέτες, οι οποίες ήταν τόσο νόστιμες, που ο Γάλλος στρατηγός τούς έδωσε εντολή να φτιάξουν μια τεράστια την επόμενη μέρα.

 

Ιταλία (Φλωρεντία)- Η ανατίναξη του κάρου

 

Στη Φλωρεντία, συνηθίζεται το μοναδικό έθιμο του Scoppio del Carro, κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria την Κυριακή του Πάσχα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, που είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

 

Μεξικό (Ισταπαλάπα)

 

Στην Ισταπαλάπα του Μεξικού τα πράγματα αγριεύουν. Εκεί η Μεγάλη Παρασκευή περιλαμβάνει αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού με μαστίγωμα και μπόλικο ψεύτικο αίμα. Ο άνθρωπος που υποδύεται τον Χριστό εξασκείται σωματικά και ψυχολογικά για τη συγκεκριμένη τελετή ολόκληρη τη χρονιά.

Φιλιππίνες

Σ’ αντίθεση με τους Μεξικάνους, οι Φιλιππινέζοι ζουν το Θείο Δράμα σε πραγματικές συνθήκες. Δεν χρησιμοποιούν ψεύτικο αίμα, αλλά κάποιοι πιστοί προτίθενται να σταυρωθούν για να βιώσουν στο πετσί τους ένα κομμάτι των βασάνων του Χριστού.

Μένουν για μερικά λεπτά καρφωμένοι στο σταυρό για να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και μετά τους κατεβάζουν για να θρέψουν οι πληγές τους.

Ελλάδα και Λατινική Αμερική-Ιούδες που καίγονται

 

Στην Ελλάδα και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατασκευάζεται ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο στη συνέχεια καίγεται με φωτιά ή πυροτεχνήματα. Αν και δεν αποτελεί επίσημο κομμάτι του πασχαλινού τελετουργικού, το έθιμο αυτό αποτελεί μέρος της αναπαράστασης της ιστορίας των Παθών. Το έθιμο ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή, αλλά το ομοίωμα του Ιούδα κρεμιέται συνήθως, τη Μεγάλη Παρασκευή και καίγεται το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *